Bugün;

 

www.egitimcilersitesi.8k.com


ÇOCUK TAKLİT EDEREK BÜYÜR

 

 

Anne ve babaların çocuk eğitimi konusunda yeterince bilgi sahibi olmamalarının, güvensiz ve kişiliği oturmamış nesil yetişmesine yol açtığı belirtiliyor. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sonay Güçray, çocuğun sosyal gelişim sürecinde geliştirdiği kişiliğin, en yakın çevresiyle yakından ilişkili olduğunu söyledi.

Çocuk eğitiminden haberdar olmayan anne ve babaların, tehdit ve şantajı bir eğitim aracı olarak gördüklerini ifade eden Doç. Dr. Güçray, kendine güven aşılanmayan, dolayısıyla da kişiliği gelişmeyen bir çocuğun, hayatta başarılı olma şansını da kaybettiğini söyledi.

Doç. Dr. Güçray, söylediklerine aldırış edilmeyen, fikrini belirtmeyen veya belirttiği zaman sürekli eleştirilen çocuğun suskun, içine kapanık, güvensiz, huysuz ve saldırgan olduğunu ifade ederek, “Buna karşılık söyledikleri çok önemli olmasa da dinlenen çocuk, daha sosyal ve daha sağlıklı bir kişilik geliştirir” dedi. Çocuğun söyleneni değil gördüğünü benimsediğini ve her yönüyle anne ve babasını taklit ettiğini ifade eden Doç. Dr. Güçray, “Anne ve baba saygısız davranıyorsa, çocuk da ilişkilerinde saygısız olur. Anne-baba sürekli eleştirici ise çocuk da hiçbir şey beğenmeyen, huysuz, eleştirici bir kişi olmaya yönelir. Ancak davranışları hoşgörülü, çerçevesinde anlayışla kabul edilen çocuklar, kendilerini daha rahat ifade edebildiklerinden, daha huzurlu ve güvenli bir kişilik geliştirirler” dedi.

Doç. Dr. Güçray, çocukta güven duygusunun oluşmasını sağlayacak altın kuralların tüm aileler tarafından bilinmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Çocuğun kendini ifade etmesine müsaade etmek, çocuğu dinlemek, fikri olmasa da dikkate almak, yani çocuğu duymak, birinci koşuldur. Çocuktan, yaşı ve kapasitesi dışında davranışlar beklenmemelidir. Bir yere gidildiğinde 2 saat hiç kımıldamadan uslu uslu oturması veya 3 yaşında bir çocuğun, üstünü hiç kirletmeden yemek yemesi istenmemelidir.”