Onafhankelijkheid

'Ik ben onafhankelijk'
Toen je in de les zei dat 96% van de journalisten die antwoordden zei dat ze onafhankelijk zijn, geloofde ik eerst niet dat ze dat echt hadden gezegd. Ik bedoel: hoe kan het ook: je werkt wel in een redactie, onder een hoofdredacteur meestal. Dat is je opdrachtgever, die zegt toch wat je moet doen en waar je over moet schrijven? Of je beslist dat in een vergadering met zijn allen zoals dat bij het Rotterdams Dagblad bijvoorbeeld gebeurde (daar liep ik vorige zomer stage) In een redactie vergadering vertelde iedereen wat hij had gehoord of gezien, wat hij of zij interessant vond en wat de rest daarvan vond. Toen werd er over gediscussieer of gelijk besloten dat dat leuk was en daar iets over moest komen. Nu: zoiets beslis je niet zelf.

Ik denk dat dat wel voor het Internet kan, tot op zekere hoogte. Je kunt zeggen dat je zelf al je nieuws 'maakt', schrijft en publiceert, maar dan wel via je eigen website. Je begint een eigen bedrijfje desnoods, meldt je aan bij de Kamer van Koophandel en tadaa: nu werk je helemaal onafhankelijk..maar kan dat wel? Dat red je toch nooit?

Niet redden
Nee: nu ik erover nadenk red je dat nooit, tenzij je mensen aan gaat nemen en die voor jou gaan werken. Maar dan nemen ze jouw normen en waarden over (immers wil je wel dat ze het in jouw stijl doen..tenminste, dat zou ik willen) en werken ze dus niet onafhankelijk…

Je redt het niet omdat je foto's moet maken, plaatjes moet maken of zoeken, interactie moet erin komen, want je schrijft voor het web: dan kun je niet zomaar een plaatje en een lap tekst op het net gooien. JE moet er interactie van maken. Lezers moeten met elkaar kunnen communiceren, ze moeten makkelijk e-mails kunnen sturen, ze moeten het idee hebben dat ze steeds weer terug naar jou site moeten omdat ze daar immers alle informatie vandaan halen: je creëert zo een community. Meer daar dus later over.

Kijk: in je eigen vrije tijd lukt je dit niet. Daar ben ik van overtuigd. Het gaat veel te veel tijd kosten. Je moet zorgen dat je geld krijgt, omdat je ook je boterham wilt hebben iedere dag. Bovendien moet je voor plaatjes zorgen, enzovoorts.

Normen en waarden
Ik snap dus niet hoe die journalisten kunnen zeggen dat ze onafhankelijk zijn. Voor mij ben je onafhankelijk als je echt alles zelf mag bepalen. Ik mag paarse mensen leuker vinden en jij gele, maar als we op dezelfde redactie werken voor hetzelfde blad, dan mogen onze voorkeuren niet in onze artikelen terecht komen. Als er op een gegeven moment een lezer beweert dat ik die voorkeur heb, dan heb ik dat ergens door laten schemeren en dat kan natuurlijk niet. Als er iemand boven je staat moet je doen wat die persoon zegt. Je zult moeten werken via een soort van redactie statuur anders kun je je baan wel gedag zeggen. Natuurlijk zal het best zo zijn dat veel journalisten zelf bepalen aan welk artikel ze werken en hoe ze dat willen opschrijven. Maar maakt je dat onafhankelijk? Ik denk het niet… Vreemde is dat ik van die e-mails die ik terug heb gekregen van de Latijns-Amerikaanse journalisten 95% ook beweerde volledig onafhankelijk te zijn. Hoe kan dat nou? Het is iets wat ik gewoon (nog) niet begrijp. Het is volgens mij heel simpel: je hebt allemaal je eigen normen en waarden en je wilt daar allemaal voor uitkomen. Je bent wie je bent. Je kunt je uiten en helemaal jezelf zijn als je een eigen community maakt. Maar als je geld wilt en dat wil je, want wie wil dat niet? Dan kun je je maar beter aan je redactiestatuut houden en een beetje terug nemen. Uiteindelijk bepaalt die daar boven je toch wat wel en wat niet gepubliceerd wordt en hoe.

Wat wil ik?
Het liefst wil ik voor een medium werken dat alleen online publiceert, niet ook nog eens gedrukte versie heeft. De meeste kranten en tijdschriften die ik ken die ook een internet pagina hebben (zoals die mevrouw uit Peru zei: Ook wij willen niet de boot missen) gooien alles wat gedrukt wordt op het net. Maar voor mij is dat geen online editie, want je richt je niet op het juiste publiek, je hebt niet de juiste instelling (e-mail wordt niet beantwoord en de pagina wordt lang niet altijd geactualiseerd). Hoe wil je zo je lezers vasthouden? Die gaan wel weer terug naar de geprinte versie. Met alle respect voor het NRC Handelsblad, want hoewel zij ook artikelen op het net zetten die zowel in de gedrukte als de online editie komen, hebben ze ook artikelen en bijlagen (dossiers) die alleen op het internet komen of alleen in de gedrukte versie staan.

Multimedia
Toch is dat niet wat ik wil. Het lijkt mij dat als je bij een volledig op internet gericht blad werkt, je meer mogelijkheden krijgt omdat ze wel moeten: Enige concurrentie die zij namelijk hebben zijn al die andere miljoenen bladen die het ook denken te weten. Je moet dus met iets nieuws komen dat mensen naar je toetrekt en hen dan ook vasthouden. Je krijgt denk ik daar meer mogelijkheden: je mag en kan (misschien wel moet?) meer met multimedia werken: filmpjes, audio, noem maar op. Het wordt een alles in één. En dat lijkt me veel leuker. Ja, ik denk dat je dan een stuk onafhankelijker bent dan een andere journalist: juist omdat je zoveel kunt en mag doen. Je werkt met diverse mediatechnologieën en je brengt toch informatie naar je lezers. Maar helemaal onafhankelijk zul je niet worden. Dan moet je een community maken.


Terug

Lees verder