Bontida castle  
 
Crepuscul la castel
Bonțida - castelul Banffy
 
     
 

        Ieșind de la film, m-am poticnit de un afiș, maro. Castel, aproape, mâine? L-am luat cu mine, la analizat.
        A doua zi eram pe drumul către locul faptei. Eu și aparatul foto. Trecem podul ocolind moara dezafectată, ne strecurăm cu mașina printre vacile păscând netulburate.
Perspectiva ce mi s-a deschis privirilor era, să zic așa, spectaculoasă. Lumină blândă de apus și-un început de castel, pare-se, în ruină.

Castelul Banffy

        Mulțimea începea să se adune. Printre ei și niște rockeri, cu cercei în buze și codițe împletite, atrași de ruine. Rockeri, turiști, săteni.
În curtea împestrițată de oameni, meșteșugari își ofereau iconițele din bucăți de lemn îmbinate, ceasornice și "văcuțe", pernițe de ace și picturi pe pănuși.
Castelul se odihnea alungit sub lumina coaptă în aur a soarelui în asfințit. Bălării gigantice împresurau bucăți surpate de zid, lupta vegetalului cu mineralul, a sevelor vieții cu amorful.

Castelul Banffy - bucătăria renovată, în prezent cafenea literară

        Din câte mi se-nfățișau, nu oamenii trebuiau să deplângă starea jalnică în care decăzuse castelul, ci castelul efemeritatea vieților ce se perindă o clipă sub arcadele care sfidează anii..

Castelul Banffy - curtea interioară, mulțimea, orchestra și meșteșugarii

        Era sugestiv contrastul reușit de alăturarea zidurilor scorojite și-a ciupercuțelor roșii de plastic ce-adăposteau însetații de frumos și bere.
Mă plimb de-a lungul zidurilor exterioare, printre mărăcini, pentru a-i cuprinde întreaga splendoare-a decadenței. Din curtea interioară se-aude o muzică tristă barocă, note delicate îngânându-se peste cornișe și acoperișuri, rezonând în încăperi pustii, cu ferestrele sparte, cu gândurile fugare ale vizitatorilor.

Castelul Banffy


        Deasupra, la înălțime, departe de simțul de posesiune acaparator al localnicilor, care de ani de zile își împodobeau ograda cu superbe basoreliefuri și inscripții decupate din frizele castelului, turnulețele contemplă vesele forfota umană în căutare de mici și bere.

Castelul Banffy

        Zilele culturale bonțidiene, pretextul vizitei mele, au fost organizate de către Institutul de conservare a clădirilor istorice din Marea Britanie. Amabili, rafinați, distinși, englejii sunt, probabil, o rasă superioară care-au terminat de restaurat tot ce au întâlnit pe la ei pe acasă și care acum se interesează de castelele dărăpănate ale Transilvaniei.

        În timpul celui de-al II-lea război mondial, castelul Banffy a servit drept centru agricol, școală de șoferi și spital pentru copii, de asemenea și ca platou de filmare pentru filmul "Emisia continuă", pe parcursul cărora ceea ce-a mai rămas din castel a fost distrus de exploziile și efectele speciale impuse de scenariu.

Castelul Banffy

        Ocolind castelul, ne pătrundem de spiritul locurilor, de acel ceva indefinit pe care îl emană pietrele, cumințenia zidurilor, foșnetul buruienilor toropite de vânt. Am venit să dăm ceva sau să primim?

Castelul Banffy - detaliu

        La plecare ne luăm rămas bun de la castel, ne-oprim la brutăria din apropiere, unde copii ghiduși, cu burțile pârlite de soare tot intră și ies, sfioși, rupem cu mâinile pâinea caldă, aburindă, bucurându-ne de pacea unei după-amieze de sâmbătă coaptă în amurg.

Spre casă..


        Mă întorc în oraș, vraja s-a terminat, orașul mă așteaptă moțăind ca un căine la umbră.
Am rămas cu un afiș maro sub braț și-un crâmpei de soare-nfipt în suflet. Pe curînd!

* * *

Fotografiile și materialele incluse în această pagină sunt protejate de Legea Dreptului de Autor. © Elena Netea 2002

 
     
     


Vă invit să vizitați:
www.endesign.ro

www.gserban.com
www.Fototur.com
www.BadOrGood.com
www.7zile.ro
www.Fotomagazin.ro
sus