takaisinvallatulle alueelle ovat rakennuskielto ja vähäinen asutus esteenä.
Uusia teattereita ei takaisinvallatulle alueelle ole toistaiseksi päästy perustamaan muuanne kuin Viipuriin, Sotrtavalaan ja Lahdenpohjaan, ja näyttää tämä tuottavankin muilla paikkakunnilla toistaiseksi ylipääsemättömiä vaikeuksia, kertoo Filmiteknillisen lautakunnan tarkastaja Soramäki.Viipurissa toimii kolme teatteria, nimittäin Palatsi, entinen Tähti nimellä Seppo ja Scala. Entistä Salama- teatteria parhaillaan kunnostetaan, samoin Kinolinnaa.
Sortavalassa toimivat kaikki kolme teatteria, nimittäin Vasama, entinen Kimmo nimellä Vakkosali ja entinen Foto nimellä Esa. Lahdenpohjan elokuvat toimii nimellä Aula. Siinäpä sitten ovat kaikki teatterit, jotka ovat päässeet toimintaan.
Maaseudulla ei ole ainoatakaan teatteria.Uusien teattereiden pystyttämistä rajoittamassa on takaisinvallatulla alueella vallitseva rakennuskielto. Mikäli olen kuullut, niin vain sellaiset teatterit saadaan kunnostaa, jotka ovat enintään 60 pros. vaurioituneet. Muussa tapauksessa lasketaan kunnostaminen uudelleenrakentamiseksi, mikä nyt on Karjalassa kielletty. Arvata saattaa, että juuri tämä on esteenä, sillä eihän teatterirakennuksistakaan ole jäljellä muuta kuin enintään joitain pystyssä törrättäviä seiniä.
Mikä myös asettaa esteitä teatterien perustamiselle, on niiden kannattavaisuus. Asiahan on niin, että pieninkin teatteri vaatii vähintään 4000 asukasta. Teattereilla on suuret kustannukset, kalustomaksut, sähkömaksut, henkilövuokrat y.m. Tämä kai peloittaa myös toistaiseksi uusien teattereiden perustajia.-Valloitetulla alueella Itä-Karjalassa toiminee myös muutamia vakinaisia teattereita, nimittäin Äänislinnassa kolme ja Aunuksessa ja Karhumäessä yksi. Nämä saavat arvattavastikin hyvän yleisömenestyksen.
Elokuvateattereita ei tähän mennessä ole saatu perustetuksi takaisin vallatuille alueille muualle kuin Viipuriin, Sortavalaan ja Lahdenpohjaan, kertoi edustajallemme Filmiteknillisen lautakunnan tarkastaja V. Soramäki, jatkaen - Viipurissa, jossa aikaisemmin oli 8 teatteria, toimii nyt vain 5. entisistä eivät Suomi-Filmin omistama Scala ja helsinkiläisen Maxim- teatterin omistama Palatsi ole lainkaan vaurioituneet, joten ne saattoivat heti alkaa toimintansa. Sen sijaan Salamassa, jonka nykyisin omistaa Aseveliliitto, taytyi tehdä suuret rakennustyöt. Lisäksi toimii Viipurissa Löfgrenin omistama Kino Portti sekä Seppo. Entinen Kaleva sekä myös Itä ja Maxim ovat niin vaurioituneet, ettei niitä voi kunnostaa. Samoin on laita Adamsin Kinolinnan, jonka korjaaminen vie paljon aikaa, siitä kun katto on pudonnut alas.
-Sortavalassa toimivat kaikki entiset: aseman lähellä Mustosen omistama Vasama, entinen Foto, nykyään Esa, sekä entinen Kimmo, nykyisin Vakkosali, molemmat A. Määtän omistamia. Lahdenpohjan elokuvat toimii nimellä Aula. Vallatulla alueella toimii Aunuksessa rintamateatteri ja Karhumäessä yksi teatteri toisen ollessa työn alla. Äänislinnna kolmea teatteria hoitaa Aseveliliitto.
Maaseudulla ei ole elokuvateattereita, lukuunottamatta joukko-osastojen järjestämiä sotatoimialueella. Helsingin Messuhalliin järjestetään parhaillaan Kankaanpään Suojeluskuntateatteria. Pölläkkälässä, Kiviniemessä, Matkaselässä, Suojärvellä, Läskelässä jne. ei ole mahdollisuuksia vuosikausiin järjestää elokuvateattereita. Rakennustoimikunta nimittäin määrittelee, mikä entisistä teattereista saadaan kunnostaa. niinpä jos enemmän kuin 60 % on vaurioitunut, ei rakennusta saa kunnostaa. Muuten ei teatterin perustaminen riipu lainkaan asutuksen tiheydestä, vaan kuka tahansa saa perustaa vaikka kannattamattomankin teatterin, tai kilpailevan toisen huonosti menestyvän viereen. Mahdollisesti tulevaisuudessa tullaan elokuva-alallakin siihen, että teatterin perustamiseen tarvitaan perustamislupa.
-Palautetuilla alueilla on näytetty yleensä samoja kappaleita kuin muussakin Suomessa siinä järjestyksessä, kuin teatterit ovat niitä vuokranneet. Teatterit ovat kannattaneet hyvin, sillä sotilasliike on suuri. Pääsymaksut ovat samat kuin muuallakin, sillä elokuvavuokraamoilla on keskinäinen sopimus pääsylippujen hinnoista ja palkkauksesta paikkakunnittain. Hinnoitteluluokkia on kolme, joista vain I luokannteatterit saavat ensi-iltoja ja esim. III luokkaan kuuluvat vasoin 16 viikkoa jälkeenpäin.
.