Kuhmo Soili Riepula-Vähäaho
Elokuvateatteritoiminta Kuhmossa on vaakalaudalla, kun sitä tiloissaan pyörittävä Sosialidemokraattinen työväenyhdistys teki päätöksen toiminnan lopettamisesta, jollei toimintaan tule lisätukea tänä vuonna. Yhdistys ehdottaa myös sitä, että kaupunki solmisi elokuvapalveluiden tarjoajan kanssa kolmivuotisen ostopalvelusopimuksen, jonka hinta olisi 70 000 markkaa vuodessa.
Kuhmon Keskustan valtuustoryhmä on pohtinut asiaa keskuudessaan ja asettunut elokuvatoiminnan tukemisen kannalle. Ehtona on kuitenkin, että yhdistys toimittaa lisärahan tarpeen osoittavat tilinpäätöstietonsa kaupungille. Ryhmä katsoo päätöksessään, että tänä vuonna elokuvateatteritoimintaan voidaan antaa 20 000 markkaa lisätukea jo myönnetyn vuosittaisen 35000 markan lisäksi. Jatkon osalta ryhmä katsoo, että kaupungin maksama vuosittainen tuki voitaisiin nostaa 50000 markkaan. Kolmivuotiseen sopimukseen ei valtuustoryhmän puheenjohtaja Olavi Seppäsen mukaan olla valmiita. Kuhmon valtuutetuista yli puolet on keskustalaisia.
Valtuustoryhmän päätökseen sisältyy lausuma, että kaupungin on selvitettävä elokuvapalveluiden tuottamismahdollisuus Kuhmo-talon tai yksityisen yrittäjän toimesta, jollei työväenyhdistys ole valmis jatkamaan toimintaa ehdotetulla tavalla. Kaupunki tukisi palveluiden uutta tuottajaa nykyisellä summalla.
Kuhmossa on kerätty nimiä elokuvatoiminnan puolesta ja tehty asiasta valtuustoaloite. Tilinpäätöstiedot on elokuvatoiminnasta vastaavan Anja Alangon mukaan toimitettu kaupunginkamreerille. Hän huomauttaa kuitenkin, ettei muiltakaan kaupungin avustusta saavilta vaadita tilinpäätöstietoja. Ne ovat liikesalaisuuksia, hän huomauttaa ja on loukkaantunut siitä, että joka vuosi rahat elokuvatoimintaan on kerjättävä.
Alanko huomauttaa, että yhdistys ei ole hakenut kaupungilta lisäavustusta, vaan esittänyt 70 000 markan ostopalvelusopimusta, joka solmittaisiin kolmeksi vuodeksi. Asiasta on olemassa viranhaltijoiden valmistelema sopimusluonnos, mutta sitä ei ole hallituksessa käsitelty. Hän muistuttaa yhdistyksen pyörittäneen elokuvatoimintaa jo vuosia tappiollisena.
Heti kättelyssä Alanko ei lämpene Keskustan valtuustoryhmän esitykselle 50000 markan avustuksesta. Hän huomauttaa, että joka vuosi yhdistys on hakenut 60 000 markkaa, jotta toiminta pyörisi omillaan, mutta saanut vain 35 000 markkaa.
"Minä pidän kuhmolaisten lasten ja nuorten toimintamahdollisuuksia myös elinkeinopoliittisesti tärkeänä asiana", Kuhmon elinkeinojohtaja Tanja Tiensuu ottaa kantaa asiaan ja edellyttää, että paikkakunnalla toimii laadukas elokuvateatteri. Paitsi, että se tarjoaa harrastusmahdollisuuden nuorille, se myös työllistää, hän lisää.