CLUB D'ESCACS GERUNDA

Quan parlem del meu club parlem del Club d'Escacs Gerunda.

Permeteu-me que faci un breu apunt sobre la història del club, ja que encara no ha estat recollida en la nostra web oficial (http://usuarios.lycos.es/gerunda). I com que és la meva plana, no faré res per defugir el to subjectiu.

No podré precisar ben bé les dates però hauria de ser cap a l'any 1996 que es va fundar el Gerunda. Aleshores jo formava part del Club d'Escacs Atzugàvers. El nom Atzugàvers provenia de la fusió entre els mots atzucac (que en termes escaquístics és quan el dret a moure et fa perdre la partida) i almogàvers, aquells mercenaris medievals que aterriren la Meditèrrania però amb el que volíem indicar la nostra ànsia jove i lluitadora. Ens vem instal.lar a Celrà (Gironès) i en vaig ser el president. Emprenguérem de seguida tot d'activitats entre les que destaca la creació d'un Open per suplir la malaguanyada pèrdua del prestigiós Open Ciutat de Girona que organitzacva el Club d'Escacs Girona. També duguérem  a Celrà reconeguts jugadors per donar-nos classes com en Lluís Comas, Joan Pomés i Torrecillas. En el campionat per equips fórem campions gironins i sots-campions de Catalunya.

Diverses qüestions internes no relacionades amb el joc feren trontollar l'estructura del club fins al punt que la continuïtat no estava assegurada.

Però mentre celebràvem l'Open de Celrà, un representant de la secció d'escacs de l'AVAP i un altre del Club d'Escacs Santa Eugènia, per separat, em van demanar per ajuntar els clubs. Així que vaig organitzar un parell de sopars al desaparegut Hostal de l'Abat de la família Camaló-Macías, amb dos representants de cada club. Recordo que dels Atzugàvers érem en Carles Serra i jo; del Santa Eugènia l'Enric Viver i en Jordi Gusó i de l'AVAP,  l'Antoni Medinyà i en Quim Mundet.

El nom del club va sorgir d'una conversa entre en Jordi Gusó i jo. Davant la impossibilitat de prendre el nom de la ciutat, en Gusó va proposar el nom en llatí que fou acceptat per tots. D'una altra conversa en va sortir la idea de crear un escola d'escacs que duria el nom d'AVAP, una manera de potenciar la base del club i de justificar que aquesta associació ens deixés el local. Decidírem també mantenir l'Open de Celrà, creant el Tancat Atzugàvers de Celrà, també amb la idea de justificar l'ús de l'Ateneu Popular de Celrà. Tot va anar ben rodat.

Cada club original va aportar alguna cosa:

El CE Santa Eugènia, que en assemblea va decidir no ajuntar l'entitat en el nou projecte, hi aportà el major número de jugadors. L'AVAP aportà el local de joc, material, un equip a segona territorial  i jugadors. L'Atzugàvers aportà un Open, jugadors, material i un equip a segona territorial. Per unanimitat s'escollí l'Antoni Medinyà com a president de la nova entitat amb una junta directiva en la que destacava l'activitat i savoir faire de l'Enric Viver i en Josep Serra.

Ara estem en les magnífiques instal.lacions del Centre Cívic Pla de Palau, al carrer Saragossa de Girona, amb l'escola a ple rendiment, més d'una seixantena de socis, el nostre primer equip que ja farà tres anys que es manté en la segona divisió catalana i un prestigi ben guanyat com a organitzadors de tornejos, tal com ho va ser l'individual gironí del 2001, qualificat com el millor torneig de la història de les comarques gironines.