INFORMACIÓ  D´ANT AGOST  2002

CALENDARI DE REUNIONS D´ANT 

Reunió de junta directiva, dilluns, 2 de setembre, a les 21,30 hores, a Can Sostres.

Reunió de grup d´ornitologia, dilluns, 26 d´agost, a les 21,30 hores, a Can Sostres.

Reunió de grup de botànica, dimecres, 28 d´agost, a les 20,30 hores, a Can Sostres.

ACTIVITATS D´ANT

Diumenge, 25 d´agost del 2002, a les 16 hores, a la Plaça de l´Església. Sortida ornitològica per Torrelles.

Diumenge, 1 de setembre del 2002, a les 16 hores, a Can Sostres. Sortida de camp del grup de botànica per observar la flora existent al nostre poble.

Diumenge, 8 de setembre del 2002, a les 16 hores, al costat de la torre de vigilància contra incendis, al Tabor. Observació del pas migratori d´aus planejadores.

ALTRES ACTIVITATS I REUNIONS

Dijous, 12 de setembre del 2002, a les 21 hores, a l´Ajuntament. Reunió del Consell Local de Medi Ambient per la recollida de residus sòlids urbans porta a porta.

Dijous, 21 de novembre del 2002, a Vilanova i la Geltrú. IV Trobada d´Estudiosos del Garraf, organitzada pel Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

WEB D´ANT

Tota la informació d´aquest full informatiu, junt amb altres coses, ho podeu trobar, també, a la pàgina web de la nostra entitat: 

http://www.oocities.org/es/antlaformiga 

L´adreça electrònica d´ANT és:

ant_la_formiga@hotmail.com  

MÒDUL DE RECUPERACIÓ DE FAUNA SALVATGE

Alguns membres d´ANT han tingut múltiples consultes, aquesta primavera, sobre què cal fer amb els polls d´aus trobats a terra. Com que la majoria eren d´espècies habituals i abundants en zones urbanes: Pardal comú, Garsa, Estornell, Oreneta cuablanca, o Tudó; no se´ls hi donava prou importància i s´acabava recomanant que els deixessin al lloc on s´havien trobat.
No va ser així quan es va trobar, l´any passat, un exemplar d´Esparver vulgar (Accipiter nisus) exhaurit al centre urbà i es va tramitar el lliurament, mitjançant els guardes forestals, al Centre de Recuperació de Torreferrussa.
A l´última reunió del Grup d´ornitologia es va tractar, amb preocupació, sobre aquest tema. Es va informar de l´existència del Mòdul de Recuperació de Fauna Salvatge de l´Estació Biològica de Can Balasc del Parc de Collserola. Aquest centre està molt ben dotat, en personal, instal.lacions i mitjans, pel patronat en que hi participen la Diputació i la Mancomunitat de Municipis. Recentment ha eixamplat l´àrea de recollida d´animals ferits o orfes a tota la comarca del Baix Llobregat. Per la qual cosa es va acordar de recomanar, en cas de consulta, posar-se en contacte, per telèfon, amb aquest centre per a que procedeixin a recollir l´animal de que es tracti, en qualsevol cas, i si en aquell moment no poguessin recollir-lo, recomanar que el portin, ells mateixos, al centre.
Tot seguit, us passem la informació extreta d´un tríptic d´aquest centre.

Que cal fer quan trobem un animal salvatge ferit? On ens hem d´adreçar?
Al Parc de Collserola i la seva àrea d´influència hi arriben una gran nombre d´incidències referides a troballes d´animals ferits, orfes, obtencions i captures il.legals, etc.
Hem de tenir en compte que la gran majoria de les espècies de fauna salvatge són protegides i la seva tinença és il.legal.
Per altra banda, el seu procés de recuperació és complicat i necessita d´un tractament especialitzat per assegurar la seva correcta reintroducció al medi.
Per això, és especialment important que si us trobeu amb un animal ferit o necessitat d´assistència, us poseu en contacte amb el centre, on l´atendrem correctament durant tot el procés fins el seu alliberament.
Cal també tenir en compte, que molts dels pollets d´ocells que trobem al terra, són vigilats d´aprop pels seus pares, i que, per norma general, els hem de deixar on els hem trobat. Els seus pares ja s´ocuparan d´ells.
El nostre centre compta amb la infraestructura adient per atendre tot tipus de fauna salvatge: ocells, mamífers, rèptils, amfibis i peixos. El centre està dotat de sala d´atenció i tractament clínic, laboratori, i sala d´hospitalització funcionals, especialment dissenyats per a resoldre els problemes més freqüents en l´assistència a la fauna salvatge. De la mateixa manera, disposem de modernes instal.lacions exteriors per a completar el procés de recuperació en funció de l´espècie, fins la seva correcta reintegració al medi. Un equip d´especialistes assistirà l´exemplar des del seu ingrés fins el moment del seu alliberament.

Mòdul de Recuperació de Fauna Salvatge   Parc de Collserola
Estació Biològica de Can Balasc    Centre d´Informació
Camí de Can Balasc, s/n     Crta. De l´Església, 92
08017 Les Planes       08017 Les Planes
Tel.: 93 587 95 13 – 600 464 006   Tel.: 93 280 06 72  

Les respostes correctes a les 4 últimes fotografies són aquestes:

Foto nº 9: Calidris mauri Territ d´Alaska Western Sandpiper Correlimos de Alaska
Foto nº10: Larus glaucoides Gavinot polar Iceland Gull Gaviota Groenlandesa
Foto nº11: Acrocephalus scirpaceus Boscarla de canyar Reed Warbler Carricero Común
Foto nº12: Carpodacus erythrinus Pinsà Carminat Common Rosefinch Camachuelo Carminoso

Recordeu que el termini per a les respostes de les fotografies nº 13 i 14 finalitza el 10 d´agost.
Recordeu que les fotografies que rebeu amb aquest full informatiu, en blanc i negre, es poden consultar, en color, a Can Sostres, a l´Ajuntament i a l´Ateneu, i amb més antel.lació, a la pàgina web. A la web també hi podreu trobar les respostes correctes, quan hagi finalitzat el termini per concursar, la classificació i les bases. També podeu enviar les respostes al concurs a l´adreça electrònica d´ANT.

CONCURS DE FOTOGRAFIA NATURALISTA

Prepareu les vostres fotos de natura preses a Torrelles. Les bases del concurs, a celebrar per Sant Martí, es publicaran el proper mes de setembre.
En principi, s´acceptarien fotografies de temàtica naturalista ( fauna, flora, paisatge, etc.) fetes, però, a Torrelles. Les fotos de fauna no poden ser d´animals en captivitat.

IV TROBADA D´ESTUDIOSOS DEL GARRAF

El servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona organitza aquestes trobades interdisciplinàries que es fan periòdicament per tal d´ajudar a difondre aquells treballs de recerca dins dels àmbits més diversos i a potenciar l´intercanvi entre els diversos estudiosos d´aquest territori que abasta el Parc Natural del Garraf, el Parc Comarcal d´Olèrdola i l´Espai Natural protegit del Foix.

Lloc:  Escola Universitària Politècnica de Catalunya
 Avinguda Víctor Balaguer, s/n
 Vilanova i la Geltrú (Al costat de l´estació de RENFE i davant del Museu Víctor Balaguer)
Programa:  Dimarts, 21 de novembre del 2002
  Matí: de 9,30 a 14 h.
  Tarda: de 16 a 20 h.
Sala 1: àmbit naturalístic: Fauna, Botànica, Ecologia, Geologia, …
Sala 2: àmbit històricocultural: Història, Patrimoni cultural, Educació ambiental, gestió, …

Comunicacions:

Les persones interessades a presentar comunicacions, a més de formalitzar la seva inscripció a la jornada hauran de fer arribar a la secretaria de la IV Trobada un resum mecanografiat a doble espai i amb un màxim de vint-i-cinc línies, abans del 31 d´octubre. En el document s´haurà d´indicar el nom complet de l´autor/a o autors/es i, si s´escau, l´entitat o organisme al qual pertanyen. Aquest resum es podrà adjuntar amb el formulari d´inscripció via Internet (www.diba.es/parcs/garraf/activ.htm).
El temps d´exposició per a cada ponent s´estableix en quinze minuts com a màxim. Les comunicacions seran aplegades en blocs temàtics afins i poden tractar de qualsevol aspecte del patrimoni natural, cultural i històric del massís.
El mateix dia de la trobada, caldrà lliurar a l´organització el text de la comunicació complet seguint les normes de recepció d´originals que es poden consultar a la pàgina web de la IV Trobada o bé, demanar amb antel.lació a la secretaria.