<- Volver al inicio

Aragó és un vell país europeu, actualment sota l’administració de l’Estat Espanyol, situat al nord-est de la Península Ibèrica, delimita al N amb França, a l’E amb Catalunya i el País Valencià, al S amb Castella-La Manxa i el País Valencià i a l’O amb Castella-Lleó, La Rioja i Navarra. Aragó està organitzat administrativament en unitats polítiques denominades COMARQUES.
El Campo de Romanos és un territori actualment distribuït entre les comarques de Daroca i de Calamocha, però va formar part de la Sesma de Langa (Comunitat de Pobles de Langa), i després de la Comunitat de Pobles de Daroca. Amb la divisió d’Aragó en tres províncies, el Campo de Romanos va deixar d’existir com unitat administrativa, ja que uns pobles van passar a formar part de la província de Saragossa i altres de la província de Teruel. Però tot i la divisió, la gent seguia considerant el Campo de Romanos com la seva "comarca" (ho poso entre comes, perquè mai va arribar a constituir-se com a comarca, però si que tenia aquest caràcter entre la gent). És comú als pobles de la zona escoltar la frase "Hoy estamos todos del Campo Romanos", aquí queda demostrat que el topònim segueix vigent.

 

Constituït per onze municipis: Badules, Romanos, Lechón, Ferreruela del Huerva, Cucalón, Lanzuela, Villahermosa del Campo, Villadoz, Villarroya del Campo, Villarreal del Huerva i Mainar,el Campo de Romanos ocupa una extensió de 250 km quadrats i té una població de 1000 habitants.

Tot i que ocupa una extensió petita, el Campo de Romanos té una diversitat de territoris que impressionarà al visitant: a l’E tenim La Sierra De Cucalón, amb pics com "La Desilla" i "La Modorra",- aquesta última utilitzada com a pista d’aterratge durant la guerra civil, gràcies al pla del seu cim -; als seus peus tenim la Vall del Riu Huerva, on es pot admirar el contrast entre la ribera del riu, ple d’arbres, amb la resta de la vall, cultivada, preferentment, per cereals i gira-sols; i a l’O, una plana, que avarca la zona de Romanos i de Lechón, en la que gairebé hi ha arbres i tot són sembrats; s’ha de destacar que en els llindars del Campo Romanos, tenim preciosos barrancs que ens porten a la Vall del Jiloca (direcció Anento,direcció Nombrevilla i direcció Retascón).

  http://cicic.unizar.es/daroca

 <- Volver al inicio