Santa Maria de Fenals 

(Santa Maria de Platja d'Aro)


Esglesia vella de Santa Maria de Fenals

El lloc de Fenals i la seva església es troben esmentats en un precepte del rei Lotari del 968 a favor de Sunyer, abat de Sant Feliu de Guíxols. En el document abans esmentat del 1041, s'al·ludeix a la parròquia de Santa Maria de Fenales. L' església vella de Santa Maria de Fenalses troba dalt d'un turó prop del Mas del Monjo o Mas Castelló, a l'extrem septentrional del terme, ja a la conca de la riera de Calonge. Abandonada des de fa molt de temps, serví de pallissa a la masia veïna fins que aquesta quedà deshabitada, i es troba en perill d'arruïnar-se definitivament. És un notable edifici romànic, del segle XI, d'una llarga nau i absis semicircular on apareix la decoració llombarda de tres arcuacions entre lesenes o faixes.

Esglesia nova de Santa Maria de Fenals

L'església nova de Santa Maria de Fenals, a Fenals d'Aro, és una construcció del segle XVIII, molt senzilla, d'una nau amb absis semicircular i capelles laterals i campanar de planta quadrada, inacabat. Es conserva una làpida gòtica de l'edifici anterior. Actualment aquesta església gairebé no té culte, ja que se'n construí una de nova (1954) a Platja d'Aro.

Esglesia de Santa Maria de Platja d'aro

Església parroquial de l'arquitecte Josep Esteve i Corredor, construïda el 1955. Conserva dins del seu terme l'antic T. de Fenals, que en la seva forma actual data del s. XVIII, i l'església de S'Agaró, de l'arquitecte Folguera, bastida abans de 1936. 

 

Esglesia nova de Santa Maria de Fenals

 

Esglesia de S'agaro, delicadament neobarroca, de Nostra Senyora de l'Esperança (1940), que incorporà elements gòtics del convent de Sant Francesc de Girona (arcades del claustre) i dos sepulcres gòtics de Foixà a l'interior

 

Fenals d'Aro, Santa Maria (m. Castell-Platja d'Aro). Era el 968 possessió del monestir de Sant Feliu de Guixols, i parròquia almenys des del 1064  Fou traslladada més a prop del mar el 1443. Unida a Castell d'Aro en crear-se aquesta parròquia, el 1602, hom bastí un nou temple el s. XVIII; s'independitzà el 1833. Un nou trasllat, que ha tingut lloc després del 1960, ha comportat el canvi del seu nom pel de Santa Maria de Platia d'Aro

TORNA AL INDEX