SINTAXI I FORMACIÓ DE LES PARAULES

PARAULES DERIVADES

En català, podem formar paraules derivades a partir d'un mot simple, el qual modifiquem lleument. Així, del mot "mandra", per exemple, podem obtenir l'adjectiu "mandrós". En kwenya la derivació nominal també és possible. Per formar l'adjectiu anterior, doncs, hem utilitzat el sufix -ós; en kwenya els sufixos més usuals per formar adjectius a partir de noms són -(e)a, -vea i -ina.

També podem realitzar el procés a la inversa (passar a un nom d'un adjectiu) mitjançant el sufix -ie (no sempre, però és la opció més habitual)

Així mateix, podem també formar adjectius i noms a partir de molts verbs (beure ® abeurador ® bebedor). Ho farem a partir dels sufixos -(n)tar, o -ar pels verbs acabats en -t, en el cas de noms i amb -ima per als adjectius.

Amb els sufixos -elle, -nke, construïm diminutius a partir d'un nom. També existeix la partícula lin- pels adjectius, amb un significat de molt o molts. Vegem-ho.

Per acabar, existeix una partícula que pot donar (se'n coneixen molt pocs exempes) el significat infix de no, in-, a-. Es tracta de ú-, i possiblement ava- o il-.

 

MOTS COMPOSTOS

Ja que la gramàtica que aquí he presentat només pretén ser una iniciació a la llengua noble dels elfs, no veig convenient la introducció de la formació de mots compostos (molts d'ells ja es poden trobar als vocables). El lector amb un nivell alt de coneixement lingüístic del kwenya voldrà segurament aprofundir sobre el tema amb més detall. Per això, seria necessari un anàlisi més exhaustiu que no pot tenir lloc en aquesta gramàtica "senzilla". Deixo, per tant, l'apartat en blanc, tot posant-ne el títol perquè quedi clar que existeixen una sèrie de normes corresponents a la formació de mots compostos, que no desenvoluparé aquí.

 

<< Anterior - Home