SOC UNA NOIA I ESTIC CAMBIANT

Cada persona té dins el que es diu "rellotge biològic". Arriba un moment, que és diferent de noia a noia, que aquest rellotge desperta el teu cos per:

  1. Preparar-te per poder tenir fills
  2. Desenvolupar la teva ment i que aquesta pugui reflexionar
  3. Donar oportunitat al desenvolupament de les relacions amoroses, no solament les romàntiques, també aprofundint les relacions familiars, amb els amics i amb la natura.

Com cada noia desperta en diferents moments pots trobar-te amigues més canviades i d’altres menys. El que fa el rellotge es posar en marxa unes hormones (estrògens i progestàgens) que estimulen diferents llocs del cos.

Canvis corporals:

El teu cos creix: l’altura, les peus...

El teu cos es fa més rodó: les dones poseu greix a diferents llocs del cos i per això les formes son molt més arrodonides que les de les homes

Augmenta el pel: a les aixelles, al pubis (a sobre dels genitals)...

Es sua més

Surten granets a la cara: l’acne

Augmenten els pits

Canvien els genitals externs: es fan més grans

Canvien els genitals interns: apareixen les menstruacions

D’altres canvis

Totes aquestes modificacions passen durant anys, però pot semblar-te a vegades que canvies de dia a dia. Potser et sentiràs confosa davant dels canvis o espantada quan algun canvi sembla desproporcionat (al final tot es posa al seu lloc). Amés les hormones fan que tinguis canvis freqüents i intensos d’humor com tristor, ràbia, alegria. Per acabar-ho de complicar, en el institut cada vegada te exigeixen més i, com si no hi hagués prou, les persones que t’estimes i t’estimen semblen canviar la seva actitud envers tu (i tu també vius la relació d’una altra manera):

Tot això pot produir discussions, enrabiades, crits, plors... Es una fase que passarà, però aquí tens uns consells perquè sigui menys dolorosa:

  1. Els teus canvis expliquen les alteracions d’humor, però no et donen permís per fer de tot. Si t’adones de que has fet una cosa negativa, siguis sincera i disculpat el mes aviat possible, tot dient que et trobes fràgil emocionalment.
  2. Parla amb la teva mare, germanes grans, tietes... també han passat aquests canvis, i tot i que cada experiència (com cada persona) es diferent, et sentiràs millor i elles seran més conscients del que et passa i t’agrairan la teva confiança
  3. Dona abraçades a la teva família (inclòs el teu pare), sense necessitat de cap motiu. No els forcis, si notes que no volen ara, o tornes a intentar més endavant. Et sentiràs millor.
  4. Parla amb els teus amics íntims
  5. Respecta el teu humor: si estàs cansada, descansa, si estàs trista plora, si estàs enrabiada, crida (bé, això millor fora de casa)
  6. Practica esport regularment. El teu cos ho agrairà i et sentiràs millor.
  7. Menja de tot sense excedir-te en rès. Menjar en excés no serveix per trobar-se millor
  8. Dutxat cada dia, tingues cura del teu cos (pensa que es l’única possessió real i es irreemplaçable)
  9. Consulta amb el teu metge de confiança

 

*Si tens qualsevol dubte pots dirigir-te a la consulta jove del teu institut o de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell tel 973 350050, e-mail: joveseu@yahoo.com

TORNAR AL MENU PRINCIPAL