SOC UN NOI I EL MEU COS ESTÀ CAMBIANT

Tots tenim a dintre nostre una mena de rellotge biològic que decideix quan posar en marxa els canvis de la pubertat. Aquests canvis converteixen un cos de nen en un cos d’home, capaç de tenir fills i desenvolupen la nostra capacitat de raonar i d’estimar. Però tothom te un rellotge diferent: uns comencen abans que d’altres. és fàcil trobar nois més crescuts que d’altres. És normal i tots acaben el seu desenvolupament, però a edats diferents.

Canvis que es produeixen al cos:

- Creix el cos, sobretot els peus

- La veu es torna forta

- Creixen els genitals

- Apareixen les pol·lucions nocturnes: es produeix una ejaculació (emissió del semen) mentre dormim. Pot produir-se amb un somni eròtic o no, amb erecció o sense. Son normals.

- Apareix pel al cos

- Apareix el acne: granets a la cara i espatlla

- Es sua mes

Canvis en les emocions

- Es tenen períodes de tristor i també de ràbia

- Hi han moments en que ens podem sentir estranys amb nosaltres mateixos, fins i tot podem creure que el cos es deforma (al final tot es posa al teu lloc)

- I han dies que no volem estar amb la nostra família i dies que no ens separaríem d’ells

- Comencem a sentir atracció per d’altres

Tots aquests canvis poden ser a vegades desagradables. Tothom passa per aquest període, però com tots som diferents, les nostres sensacions també ho son. Però no te perquè ser una època dolenta de la nostra vida

Que podem fer per passar-lo millor?

- Acceptem que son canvis necessaris per arribar a adults

- Expressar els nostres sentiments a la nostra família i amics íntims. Potser ells no s’havien adonat dels teus canvis

- Parlar amb el nostre pare, germans...Ells també han passat el mateix i poden ajudar-nos

- Reconeix els teus sentiments i respecta’ls

- Abraça a la teva família. Espera a un moment en que ells estiguin receptius. No necessites una raó per fer-ho. De totes maneres no forcis a ningú. Tots us sentireu millor.

Viu cada moment, sigui bo o dolent. Gaudeix del teu creixement i pensa que ets un ésser humà únic, no et comparis amb ningú.

 

*Si tens qualsevol dubte pots dirigir-te a la consulta jove del teu institut o de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell tel 973 350050, e-mail: joveseu@yahoo.com

 

TORNAR AL MENU PRINCIPAL