ENS ESTIMEM?

Estimar-se és la gran aventura de la vida. Tothom la viu, però de manera diferent, perquè tots som diferents. En una parella és difícil que els dos estiguin al mateix nivell d’estimació. Fins i tot un pot estar enamorat i el altre no. Per això és important no forçar les situacions. Si el altre no esta preparat per avançar en la relació o no vol iniciar-la, respectarem el seu desig tot i que ens dolgui. Quan algú diu "no" no té per que ser un rebuig de la nostra persona. És important ser clars en les nostres demandes i en les nostres respostes.

No hi han característiques que pugin definir l’enamorament, quan un està enamorat lo sap internament i ja n’hi a prou. Si comparem mai sentirem el que senteixen els altres: hem de descobrir com és el nostre amor, acceptar-lo i gaudir-lo. De totes maneres, hi han una sèrie de condicions que si no se donen signifiquen que l’amor no existeix:

1- Respecte mutu:

- em valora com persona?

- em permet ser jo mateix/mateixa?

- em pressiona per fer coses que jo no vull fer?

- em pressiona per tenir relacions sexuals i jo no vull?

- és violent (físicament o verbalment) amb mi?

- parla malament de mi?

- em sento agobiat/agobiada?

- accepta sense violència que li digui "no"?

- em permet d’estar sol/sola?

- em permet de sortit amb els meus companys?

- em dona suport si tinc problemes?

- ridiculitza els meus problemes?

2- Atracció mútua:

- tant de cos com d’esperit

3- Intimitat

- ens agrada estar junts?

- podem parlar de les nostres coses sense por?

- ens sentim escoltats?

Si trobes que aquests punts no es compleixen, parla-ho amb la teva parella. Si és possible el canvi, endavant. Si no, és millor trencar sense violències. No et deixes mai fer mal, ni facis coses que no vols fer. Demana ajut als teus amics, mestres, pares o al personal de la consulta jove.

*Si tens qualsevol dubte pots dirigir-te a la consulta jove del teu institut o de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell tel 973 350050, e-mail: joveseu@yahoo.com.

VOLVER AL MENU PRINCIPAL