ELS MEUS COMPANYS NO M’ENTENEN

Cada persona és diferent, única. A més, cada un té coses positives i negatives a dins seu. Ningú no és perfecte, i és millor acceptar-nos tal com som. També és inútil intentar canviar a un altre.

A vegades ens podem arribar a sentir aïllats dins de la classe, o inclòs amb els amics. A vegades la persona que fins ara ens havia escoltat i fet costat pot semblar distant o inclòs ens pot fer sentir rebutjats.

Tots tenim a dins por d’estar sols o de ser rebutjats, fins i tot les persones que semblen més populars i segures de sí mateixes. A vegades ens comparem amb els altres i pensem que tothom viu millor, però això només és una fantasia que normalment no és certa.

Coses que pots fer per millorar la situació

- No intentis "ser com un altre": és impossible. Sigues com ets tu i observa la reacció dels altres. Això no significa que tinguis dret a no respectar als altres amb l’excusa de "jo sóc així". Si vols respecte per a tu comença respectant als altres.

- No et comparis amb els altres: ningú és millor que tu

- Digues clarament el que sents, sense violències. No esperis. Si algú et fa mal, aprofita el primer moment adient i parla en privat amb aquella persona. Si la resposta és positiva, perfecte; tots ens podem equivocar o no adonar-nos dels sentiments dels altres. Si la seva resposta és negativa, al menys has expressat el que sents i ara saps que aquesta persona no té interès per tu com amic.

- Recorre a la teva família. Potser sembla que no t’entenen, però t’estimen i et valoren positivament. Intenta mantenir la comunicació oberta amb ells. Això no significa que perdis el dret al teu espai i a la teva intimitat. Quan un es troba malament i sembla que els amics no t’entenen, ajuda molt el poder expressar-se amb algú. No és necessari que t’entenguin, si t’escolten ja et trobaràs millor.

- Dóna abraçades a la teva família. Et sentiràs millor.

- Cerca el teu espai: segur que tens afeccions per compartir. Sempre pots trobar gent que els hi agradi el mateix que a tu.

Coses que poden empitjorar la situació

- Si algú t’ofèn o et fa mal, callar-te. Expressa el que sents i busca ajuda entre els teus amics, professors o familiars.

- Decidir fer el que fan els altres perquè "tothom ho fa", per ser més popular i acceptat. Si alguna cosa no t’agrada, no la facis. Si et forcen a fer-la o es burlen de tu, digues clarament el que sents i si la seva resposta és negativa, trenca la relació amb aquesta gent.

Recorda:

- Cada persona és única i mereix el respecte dels altres.

- Ningú té dret a abusar de tu. Si algú ho fa, denuncia'l.

- No hi ha persones "rares". Tots som diferents.

- Sempre és possible de trobar amics lleials. Però no n’hi han gaires.

- Comunicar el que sents et farà sentir millor. Cerca persones que sàpiguen escoltar.

- La teva família t’estima i t’estimarà sempre.

 

*Si tens qualsevol dubte pots dirigir-te a la consulta jove del teu institut o de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell tel 973 350050, e-mail: joveseu@yahoo.com.

VOLVER AL MENU PRINCIPAL