. 
 
 
               .

 

Şeref Solmazer                                                        5 Kasım   2005
 

 

Ön not: Amacım , öncelikle birsporsever ,sonrasında birfutbolsever olarak , Türk Futbolunda hep söylenen , konuşulan tartışılan ama adım atmaya gelince ses çıkmayan bazı temel noktalara ve yönlere , sorumluluk hissiyle ve duyarlılığıyla nacizane öneriler sunmaktı , aşağıdaki yazı bu amaçla öncelikle başta TFF , GSGM ve kimi basın organlarına gönderilmiştir . Yazı 4 Aralık 2005 tarihli BİRGÜN gazetesinin sütünlarında da yer bulmuştur , Birgün yayın ekibi ve editörlerine teşekkürlerimi borç bilirim . Önümüzdeki günlerde bu düşüncelerimi ilgili bakanlık, kimi yerel belediyeler ve üniversitelerede göndereceğimi belirtmek isterim . 

Şuna inanıyorum ki ; her kim ki yaşananlardan yakınıyor ve bununla ilgili en ufak bir girişimde dahi bulunmuyorsa , sucladığı bütün unsurlarkadar yaşananlardan sorumludur , dolayısıyla herkese bir görev düşüyor . O görev sizin içinde  neyse en iyisini bilende sizsinizdir ve bunun için yakınmak yerine birşeyler yapın . Hepinize sevgi ve saygılarımla 

Türk Futboluna  Yönelik (çözüm) Öneriler     

- ( Yerel – Eğitim ) Orta öğretim kurumlarında beden eğitimi derslerinde futbol , basketbol ve valeybol gibi kitle sporu olan dalların seçmeli ders şeklinde uygulanması .Derslere beden eğitimi öğretmenleri dışında bölgesel takımlardan teknik direktörlerin eğitmen olarak katılması , takımlardan bazı sporcuların kulüpler, eğitim müdürlükleri , Beden Terbiyesi  gibi resmi kurumlarla entegre edilmiş bir programla düzenli aralıklarla derslerde konuk olmaları , gençleri motive etmek ve eğitmek konusunda örnek olmaları ( NBA. oyuncularını böyle görebiliyoruz)
- (Genel – Eğitim – Uygulama ) Federasyon – Spor ,Eğitim bakanlıkları ve GSGM gibi kuruluşların ortaklaşa oluşturulacak bir çatı altında futbol yaz kampları düzenlemesi ve yaz okulları açılması. Buradaki programa kulüplerin davet edilmesi ve altyapılar  için seçme seçilme şansı yaratılması. Secilecek oyuncular kaşılığı kulüplerden elde edilecek maddi kaynaklarla programların desteklenmesi . Bu kamplara  birinci lig düzeyinde yada milli sporcu düzeyinde oyuncuların katılması ve çocuklara ders vermesi ( Örnek : NBA- FİBA , “Sınır tanımayan basketbol organizasyonu”  vs. Basketbol federasyonu sponsorlar bularak bu konuda sanırım örnek olacak derecede somut çalımalar yaptı ve bence önemli işler başardılar . 12 Dev adam basketbol okulları vs. gibi...)
- (Yerel –İdari-Sosyal ) Yerel yönetimlerce sokaklara çıkamayan çocuklara bu imkanı sağlaması için çalışmalar yapılması . Çocukları alanlarda , salonlarda , parklarda oynamaya, spor yapmaya teşvik etmesi için düşünceler üretilmesi. Bu sporcu yetiştirmenin ötesinde cocuğa cocuk olduğunu hatırlatma , yaşatma , oyunu sevdirmenin , anlatmanın , uygulatmanın  iyi bir yolu ve gereği olduğuna inanıyorum .
- (Profosyonel Sporcu Örgütleri ) Futbolcu sendika , örgüt ya da derneklerinin kurulması . Hepsinden önemlisi       futbolcularımza bu kuruluşlarının gerekliliği , önemi ve   kazandıracağı artıların        anlatılması . Şunu unutmamak gerekir ki , inanılmadan ya  da hakedilmeden kazanılmış       hiçbir şey , gerçekten bir kazanım sağlayamaz ,  görüntü olma ve göz boyamanın dışına   çıkamaz. 
- ( Kulüp- Federasyon – Devlet ) 3 büyüklerin İtalya’da örneği olduğu gibi  45’er dakikalık maçlarla seyricilerininde eşit sayıda tirübünde yer aldığı bir gecede, bir turnuvada tekrar bir araya getirilmesi ve bunu Atatürk, cumhuriyet yada eğitim gibi seyirciyi germeyecek , bilhakis kitlelerin duygusal desteğini alacak bir organizasyonda bir araya getiren bir turnuvanın ( ÖNERİ : Örneğin Her Yıl  30  Ağustos’ta düzenlenecek geliri eğitim kurumlarına bağışlanacak bir Atatürk Kupası Turnuvası ve Etkinlikleri .) her yıl gelenekselleşecek yapıda düzenlenmesi . Sonyıllarda ciddi boyutlarda tehlikeli noktaya tırmanan türübünlerin  gerilen bozulan sinirlerini yumuşatmada , yanyana müsabaka izletmede ve birbirlerine yeniden tahamül etmeyi, saygı göstermeyi öğretmede yapacağı katkılarla örnek bir organizasyon olacağı kanaatindeyim . 
- (Taraftar)Taraftar kulüplerinin ( Fun Clup ) resmi bir düzenleme ile kurulmasının desteklenmesi , bu kulüpler vasıtası ile taraftarları bilinçlendirme , eğitme çalışmalarının kulüpler ve resmi kuruluşlarla ortak üretilecek projelerle geliştirme programlarının planlanması 
- (Akademik Futbol)Üniversitelerde  Futbol Kürsülerinin açılması  , bu kürsülerin spor hekimliğinden  kanunlarına , futbolun ( tüm spor branşlarıda ) etkileşimi olduğu her alanda bilimsel, yol gösterici , kaynak , danışma ve tartışma merkezi olacak bir yapıya büründürülmesi ... 
- ( Medya )RTÜK  yada benzer kuruluşlarla ( hernekadar  etik görünmesede ) yayın kuruluşlarının denetlenmesi programlarda zorunlu olarak  3-5 dakikalık sporun güzelliklerini  anlatan öykü yada görüntülere yer verilmesi  zorunluluğu getirilmesi ... 
- (Güvenlik) Müsabakalar için ayrılacak güvenlik teşkilatı personelinin özel eğitilmiş gruplardan oluşması ( Cevik kuvvet her hafta  bu eğitilmiş kadroyu maç için göndermeli  ) . Kulüplerin özel güvenlik şirketlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi ( Teftiş vs.)  
- ( Kulüp idare ve yönetimleri ) Profosyonel futbol külüplerinin yönetimini düzenleyen kanun maddesinin MUTLAK ve KESİN değiştirilmesi . Profosyonel yönetici zorunluluğunun getirilmesi hatta , eğitim şartı aranması zorunluluğunun ( Ünv mez. Työneticileri yönetim kurulları vs.) getirilmesi 
- ( Sağlık ve rehabilitasyon ) Doping vb. İçin sporcu eğitimi ve izlenme merkezinin kurulması . Bu konularda ceza alan sporculara , bazı ülkelerde olduğu gibi , sosyal kuruluşlarda zorunlu ve süreli çalışma , zorunluluğu getirilmesi ...
- ( Yarı resmi organizasyonlar ) Sokak , salon ve halı saha futbol takımlarının amatör takım düzeyinde kurulmasının desteklenmesi bunların mahalli içerikli ligler şeklinde organize edilmesinin desteklenmesi . Bu lig yada turnuvaların yaş grupları kategorilerinde düzenlemelerle maçlar tertipleyip çok sayıda vatandaşın düzenli ve planlı bir spor yapmasının sağlanması . ( Bunu resmi kurumların yapması gerekmiyor , Federasyonun yada Bakanlıkların çok basit bir tieklemesi ile bu kolaylıkla sağlanabilir .) 

Kısacası benim için sorunların asıl kaynağı olan insan faktörünün  bilinçlendirilmesi , eğitilmesi , uygulamaların içinde yer alması ve spor spor olduğu için sevdirilmesi herşeyin daha iyi olması için olmaz ise olmaz olan temel gerçektir. Dolayısıylada özellikle çocuklardan başlayarak en yaşlılara kadar bu yönde çabalar gösterilmeli ve girişimlerde bulunulmalıdır . Eminim ki bu amaçla başlanacak bir Spor  Hareketinde daha bir çok güzel ,  olumlu öneri ve uygulamalar yer bulacaktır .

Futbol asla sadece futbol değildir  ...           

2 Aralık 2005 
Şeref “ Geronimo “ Solmazer