. 
 
 
               .

 

Şeref Solmazer                                                         03  Kasım  2003

                              Futbolun Olağan Halleri  

Futbol adına konuşulacak çok fazla birşey yok aslında. En soğukkanalı biçimde değerlendirmek gerekirse; uzun soluklu bir maraton olan ligde takımlar zaman zaman umulmadık sonuçlar alabilirler ve dün FB'nin başına gelen böyle bir durumdur. Önemli olan yaşanan bu olumsuz oyun ve sonuçtan  ders çıkarabilmek yada o güce sahip olunup olunmadığıdır. İki üç  hafta önce oynanan Bursa maçı , sonrasında lig sonuncusu Adanaspor karşısında oynan oyun , bu maçlardaki  oyuncu kadrosu , performansı ve teknik direktör anlayışı gibi unsurları ortaya koyunca dün ortaya çıkan sonucu başlangıçtaki olgunlukla değerlendirebilirmiyiz , işte tartışılacak konu bu olmalı. 

Dün oynanan oyun geçtiğimiz yılın amaçsız idealsiz ve hedefsiz takımının aldığı peş peşe malubiyetler haricinde , son zamanlarda seyrettiğim en berbat Fenerbahçe'ydi doğrusu. Maç sonu  yorumlarda Daum üzerinde büyük bir eleştri olduğu görülüyor , temelde doğru olsa da , ben sahada mücadele eden oyuncuların kişisel performanslarının , maç pisikolojilerinin ve maça kişisel ve takım olarak hazırlanmalarındaki problemlerin bu sonucu yaratmada önemli etkenlerden biri olduğuna inanıyorum . Belkide Ümit'in kesilmesi bile takımı olumsuz etkiledi kimbilir . Mesela ,V.Hooijdonk bile bulduğu üç serbest atışta gol vuruşu niteliğinde o alışıldık vuruşlarını yapamadı . 

Hiç tartışmasız  bu olayların en büyük etkisi cuma akşamı oynanan BJK-GS  maçının sonucunda ortaya çıkan durumun FB üzerindeki yansımaları ve   medyadaki düşünmeden konuşan yorumcuların bu skor sonunda FB 'yi 7 puanlık bir zafere taşımış olmalarıdır .Maalesef ki FB Futbol takımı tüm unsurlarıyla bu tuzağa fazlasıyla düşmüş ve sonucunda zaten pek parlak bir ışık saçmayan takım , bu rehavetinde etkisiyle akşamki skor ve oyunu ortaya çıkarmıştır. ( Türkiye - İngiltere maçı öncesiyle tam  olmasada bir benzerlik kurulabilir, bu bizim üzerinde önemle durmamız gereken bir durum...) 

Bir başka çok önemli unsur olan Trabzon ve ahalisinin Fenerbehçe'yi bir kenara diğer 16 takımı bir kenara koyan yıllara dayanan o farklı ve eksra motiveli ve herşeyi mübah gören anlayışıda bunda etken olmuştur. Ancak bu ifademin A.Sebat'ın dün akşamki oyununu küçümser ve beraberliğe bir kılıf uydurmak olarak algılanmamsını isterim .  Bu ahalide Fenerbahçe sevgisi yıllardır bambaşkadır bilirsiniz.  Dün akşam A.Sebat'da Fenerbahçe'ye karşı  ligdeki durumunun aksine sonderece disiplinli konsantre ve mücadeleci bir oyun oynamış ve beraberliği kurtarmıştır. Onlar yapmaları gerekeni yaparken problem yapacaklarını yapamayan Fenerbahçe'dedir. 

Uzun lafın kısası Fenerbahçe  sahada futbol unsurlarının ötesindeki bambaşka etkenlerle de bu duruma düşmüş olabilir.   

Futbola gelince oynanan oyunun Fenerbahçe'yi ileriye taşıması zor görünmektedir. Ortasaha'da Yusuf'un devre arasına dek bu takımın ilk 11'de mutlaka oynaması kaçınılmazdır. Üçlü savunma ile ortasahayı kalabalıklaştırıp zayıf rakiplerin kapanan oyunlarını açmak için varyasyonlu oyun anlayışları üzerinde çalışmalıdırlar. Teknik direketöre ve oyunculara büyük görev ve sorumluklar düşmekltedir. Bu arada hiç oynamayan veya yedek soyunan oyuncuların piskolojileri ve morallerininde üstdüzeyde olması veya aksi durumun sıkıntılar yaratabileceği unutulmamalıdır. 

Son zamanların en sıkıntılı ve kötü futbolu ve diğer unsurlarında etkisiyle en kötü sonucu olan bu maçın etkisinden bir an önce kurtulunması ve silkelenilmesi gerekmektedir. Bunun için de görev  yönetimden başlayarak , t.direktör ve sporculardadır . Bakalım göreceğiz.

Notlar:  Futbol gibi bir tutkuyu , sevgiyi , bir eğlenceyi işte bu ve benzeri adamlar  ( Bu adamların isimlerini ve verdikleri demeçleri ve açıklamaları , sanırım aranızda bilmeyen yoktur , bakalım bu vb. açıklamalara netür cezai tedbirler gelecek . Özellikle kulüpler iç bünyelerinde buna nasıl tepkiler verecekler asıl orası önemli .) ve zihniyet katletti ve katletmeyede devam ediyor . Bilinçlenmek ve doğruları görmek için çağın hertürlü imkanı sunduğu şu dönemde halen böyle iğrenç insanların ve ifadelerin bu spor dalının içinde ( Türkiye için söylüyorum ) yer bulunması , geleceğin nekadar karanlık olduğunu gözler önüne seriyor . Maalesef  adam olma şansımız hiç yok , maalesef .  

Bir başka ilginç unsurda  , bu ülkede sık sık  görülen  suç , ceza (adil)  ve adalet mekanizmalarının nasıl işleyeceği komedisini yeniden gözlemlemek olacak .

F.Akyel isimli  kişinin dünkü açıklamalarından sonra , bu takımdan derhal gönderilmesi gerekmektedir. Fenerbahçe kaptanlığının, temsil ettiği manevi durumu anlayacak ahlak kapasitesine sahip olmayanlara verilmesi sorumluluğunun vebalinin de  bir okadar büyük olduğunu  ayrıca belirtmeliyim.
 

 


 

        Mail:fenerbahcecumhuriyeti@fenerbahce.com
 

 
                      ||Yazarlar Sayfası||