Hallo, welkom op de website van Gewest Zizo! Je moet ons zoeken in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Zizo omvat 17 plaatselijke Chirogroepen van Londerzeel in het Noorden tot Wemmel en Strombeek in het zuiden.

Waarom is er een gewest?

Om er voor te zorgen dat groepen op de hoogte gehouden worden van wat er gebeurt in de Chiro. Om groepen met elkaar in contact te brengen, zodat ze eens een ander verhaal horen. Zodat ze horen dat ze niet de enigen zijn die met dit of dat bezig zijn. Om chiroleiding te vormen. Om hen dat te helpen leren, wat ze het eerst nodig hebben: het maken en geven van spelen en activiteiten. Om groepen te ondersteunen, groepen die even niet weten naar wie ze zich moeten wenden, die geen antwoord vinden bij zichzelf, bij hun volwassen begeleiding of proost of de rest van hun netwerk …

Wat doet een gewest?

De eerste en voornaamste taak van het gewest bestaat uit: Het leren kennen van alle groepen, en hen elkaar leren kennen. Hoe trachten we dit te doen? Door ervoor te zorgen dat de gewestploeg van zoveel mogelijk groepen mensen heeft. Door contact te houden via peter- en meterschap.


De andere taken van het gewest zijn:

Het samenbrengen van groepsleiding:

De trekkers van een groep vervullen vaak een moeilijke sleutelfunctie. Moeilijk omdat ze veel verantwoordelijkheid dragen, veel evenwichten moeten bewaren, vaak de bal toegespeeld krijgen bij moeilijkheden, vaak niet met de rest van de leidingsploeg kunnen uitwisselen over problemen die zij alleen zien, … Het gewest kan hen samen brengen om hen een forum te bieden, een plaats waar zij tercht kunnen met hun vragen. Mogelijke antwoorden kunnen geboden worden door vormingen of uitwisselingen op te zetten met anderen die in dezelfde positie zitten.

Het samenbrengen van alle leiding:

Leiding breng je in de eerste plaats samen om elkaar te leren kennen. Het gaat dan in de eerste plaats om goed georganiseerde, ontspannende activiteiten zoals een gewestcafé in thema, een sporttoernooi voor leidingsploegen, een gewestbarbecue, een dropping, een fuif, … Zo maak je van Chiro iets meer dan die plaatselijke groep. Je kan op zulke momenten ook inhouden aanbieden. Een avond met vernieuwende spelen, een workshop rond het jaarthema of het bivak of de afdeling of EHBO – er zijn mogelijkheden in overvloed.

Het organiseren van de Inleidingskursus (IK):

Met het gewest wordt de eerste stap in de leidingsvorming gegarandeerd. Het is de bedoeling hierbij dat we nieuwe leiding proberen wegwijs te maken bij hun eerste nood : aan de slag kunnen op zondagnamiddag. Door de I.K. leren leiding van naburige groepen elkaar kenoen. Het doet hen proeven van de ‘grote chiro’, maar op kleinschalig niveau. De grote beweging krijgt voor hen een eerste gezicht. Voor de plaatselijke leiding is het interessanter om van mensen die dicht bij hen staan te horen hoe je een zondagmiddag in elkaar steekt, hoe je een interessant spel maakt, ...

Het steunen op maat:

Zizo doet dit via de methode van het peter- en meterschap. Binnen het gewest is er voor elke chirogroep iemand aangeduid als contactpersoon. Deze gewestmedewerker zorgt voor een goede doorstroming van je vragen en ervaringen naar het gewest en omgekeerd. Als je ergens mee zit, zijn zij de ideale persoon waar je terecht kan!

Gewestleiding

Jan De Boeck Frank Van Assche
Meir 21 Lekkestraat 34
1840 Londerzeel 1840 Londerzeel
052/30.91.20 052/30.24.30