2 x 100 W güç amfisi

 

Bu sitede benim sizlerle paylaşmak istediğim çeşitli elektronik projeler bulacaksınız.
Benim özel ilgi alanım ses frekansıdır. Internette görüp keşfettiğim TDA7294 amfi entegresine ilk gördüğümde inanamamıştım. 2 Cm'lik bir entegre nasıl 100W verebilirdi? SGS Thomson' ın bu entegresi 100W verebiliyordu ve üstelik ses kalitesi gerçekten çok iyiydi. Her türlü koruması da mevcuttu. (Isı koruması, kısa devre koruması)
Daha sonra bu güzel amfiye bir preamfinin gerektiğini düşündüm ve epey bir araştırma ve testden sonra preamfiyi de geliştirdim.
Amfiyle gayet uyumlu çalışıyordu ve çıkış kalitesini olumlu etkiliyordu.
Opamp olarak Motorola 4558 entegresini seçtim. Karakteristik özellikleri son derece başarılı bir entegreydi. 
Birçok  seslendirme ve stüdyo cihazlarının şemalarını inceledim. Maliyeti de gözönüne alarak cihaz bu hale geldi.

Baskılı devre çizimlerinde Eagle v4.01 kullanıyorum. 

Kullanışı ilk bakışta oldukça karmaşık gibi gelse de zamanla pratik kazanılıyor ve profesyonel baskılı devre çıktıları alabiliyorsunuz. Şemalarınızı bilgisayar ortamında çizerek daha sonra otomatik baskılı devre formatına dönüştürebilirsiniz. Ya da direk baskılı devre çizimini kendiniz de çizebilirsiniz. Daha sonra ps (post script) formatında döküm verebiliyor. Bu formatı tanıyan herhangi bir program yardımıyla (Corel Draw, Paintshop pro vs.) printer'den çıktı alabiliyorsunuz.
Pnp (press n peel) kağıdı baskılı devre hazırlamada kullanılan yöntemlerden biridir. Ben de bu yöntemi kullanmaktayım. Fakat Pnp yöntemini kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Pnp hakkında...
Cihazın çalışması yeterli değildir. Önemli olan sorunsuz ve distorsiyonsuz bir çalışmadır. Bu nedenle şasilemeye gereken özeni göstermelisiniz.
Devre; preamfi, 30 hz high pass filtre, ton kontrol (Volum,Bas,Tiz,Loudness,Balans) ve amfiden oluşmaktadır.
Ton kontrol için LM1036 entegresini kullandım.

Bu entegre tek beslemelidir ve beslemesini opampların beslemesinden sağlamaktadır. Preamfi kartına entegre edilmiş  30 hz high pass filtre bulunmaktadır. Bu filtre kulağımızın duyamadığı çok alçak frekansları süzerek amfilere vermektedir.

 Volum,bas,tiz,loudness,balans kontrollerini voltaj kontrollü olarak ayarlamaktadır. 0V - 5.5V arası bir referans voltajı bu kontrolleri sağlar. Bu nedenle potanslardan ses frekansı geçmemekte, dolayısıyla ek distorsiyon oluşması mümkün olmamaktadır. Aynı zamanda mono potanslar bu iş için yeterli gelmektedir.

Güç kaynağı bu cihazın en önemli kısmıdır. Amfiler, preamfiler , ton kontrol devreleri vs. Beslemelerini sağlar. Bu nedenle distorsiyonsuz ve sağlıklı bir çalışma için iyi filtrelenmiş ve yeterli akımı verebilecek kapasitede olmalıdır. 2 X 100W 'lık bir amfi için 200-250W 'lık bir troit trafo 2 x 25v 'luk AC çıkışı idealdir. Trafo kapladığı hacim ve verim açısından troit olması tercih sebebidir.
35 Amperlik köprü diyot ve 2 adet 10.000Mf/50V kondansatör, sorunsuz ve distorsiyonsuz bir çalışma için önemli elemanlardır. Düşük kapasiteli kondansatörlerin kullanımı yüksek ve özellikle doygun bas seslerde kesilmelere de yol açabilir.
Cihaz için kullanılan beslemeler 2 x 35v ve 2 x 14V 'luk beslemelerdir. 2 X 35v DC gerilimi TDA7294 amfi entegreleri, 2 x 14V 'luk dc gerilimi ise preamfiler ve ton kontrol devreleri için kullanılır.
Aslında ayrı bir trafo sarımı daha uygun olurdu. Ancak elimdeki trafo tek sarımlı idi. 2 x 35v DC geriliminden LM317 ve LM337 voltaj regüle elemanları ile 2 x 14V 'luk ek besleme elde ettim. Kullanılan dirençler metal film seçilmelidir. Amfi beslemelerinde +35v ve -35v luk beslemelere ayrı ayrı birer sigorta takılmalıdır. Bütün devreler tamamlandıktan sonra besleme verilmeden önce güç kaynağı voltajını ölçmenizi tavsiye ederim.
Amfiler başta da bahsettiğim gibi 2 adet TDA 7294'ten oluşmaktadır.

 

Soğutmaya dikkat edilmelidir. 15-20 Cm'lik kanatlı bir soğutucuya entegreler ısı macunu sürülerek vidalanmalı, ek olarak ısı kontrollü bir fan ile soğutma yapılmalıdır.

Amfinin çıkış empedansı 4-8 ohm'dur. Hoparlörler buna uygun seçilmelidir.

Cihazın bence  biraz da gösterişli olması lazımdı. Bunun için bir vu-metre devresi ekledim.

Hoparlörlerin kalitesi iyi bir sistem için şarttır. Ben JBL marka oto hoparlörleri kullanmaktayım. Bunları bu işleri yapan bir pandizotçuda kutulattım. Ses kalitesi gayet iyi.

220v besleme için bir filtre kullanılması faydalıdır.

Kullanılacak kutu 220v toprak hattına verilmelidir. Yalnız plaketlerin kutuyla bir teması olmadığından emin olun. Giriş jakları kutuya temas etmemelidir. Devre kartı besleme trafosundan mümkün olduğunca uzakta montajı yapılmalıdır. bu kartın ve amfi kartının besleme kabloları mümkün olduğunca kısa olmalıdır. 
Preamfi kartının besleme şasisi güç kaynağına bağlanmamalıdır. Ayrıca ek bir şasi verilmesi devrenin gürültü toplamasına yol açar.

 

 

Mail

ggoksel26@hotmail.com

Counter