IMPERIUM ROMANIUM ca 800 f Kr till ca 300 e Kr
Dagens Italien är inte rommarriket. Antikens mångkulturella Rom hade mer likheter med dagens EU, fast det omfattade även öststaterna, nordafrika, Israel och arabvärlden.
Tack vare att Handelsvägarna låg öppna ända till Kina och Indien så kunde även olika kulturer spridas från andra civilisationer till Rom där allt blandades ihop och blev den som vi känner den typiska rommersk kulturen. Det var en mångkulturell civilization, där influenser från gamla idéer (om vad konst var) inspirerade konstnärerna att skapa nya idéer (om vad konst är). Epokens tidsangivelse är baserad på grundandet av staden Rom år 753 f Kr och avslutas med att Rom övergår till kristendom under kejsar Konstantin på 300-talet e Kr.
Krigaringenjörernas konst
All konst existerade enbart för att höja graden av lyx i arkitekturen (eftersom arkitekturen ofta bara hade en rent praktisk funktion, t ex en aquedukt som transporterar vatten) eller för att berätta något till människor via deras fantasi, (att påverka människor, propaganda).
Lyxen i arkitekturen kunde till exempel bestå av att krigaringenjörerna (rommarna) släpade, ovetande, in votivgåvorna (vackra gamla grekiska skulpturer, som tidigare stått i grekiska tempel, offrade åt de grekiska gudarna) i sina villor.
Detta blev snabbt ett mode trots att de inte visste (eller brydde sig) varför skulpturerna var vackra (de grekiska skulpturernas proportionernas var enligt kanon därför uppfattar alla människor de som vackra). Efter ett tag så räckte inte orginal skulptuerna i brons till för att förse efterfrågan från rika rommare, så konstnärer (ofta grekiska slavar, därmed fick konstnärsyrket en mycket låg status) fick kopiera skulpturerna i massupplagor, i marmor.
Det Rom vill berätta genom konst (ren propaganda) var oftast att medborgaren skulle ha tålamod. Propagandan gick nästan alltid ut på att staten var viktigare än individen.
Den rommerska civilisationen var bokstavligen byggd av den rommerska legionären (soldaten, krigaren ). Rom var från början bara en liten by, och allt annat land erövrades från andra civilisationer, (exempelvis Etruskerna, Grekerna, Egypten och Germanerna) genom invasion av legionärer. Därefter byggdes vägar som band ihop dessa landområden av dessa ingenjörer som, (ofta) var legionärer. Eller så byggdes hamnar så skepp kunde fara mellan de olika landområderna. Allt detta för att legionärerna snabbt skulle kunna förflytta sig inom imperiet och slå ner eventuella uppror eller krossa ett invasions försök. Produktionen i Rom byggde på en riklig tillgång på billiga slavar (människor som tvingas att jobba gratis, men som får tillräckligt med mat för att inte svälta ihjäl). Dessa slavar togs av legionärerna. Slavarna producerade t ex maten som legionärerna åt eller så underhöll de legionärernas familjer genom att t ex bli uppätna av lejon i gladiatorspel.
Triumfbåge
Rommarna skildrade stridsscener i ett enda syfte, att glorifiera de egna styrkorna samt framför allt befälhavaren. Fienden skulle inte respekteras utan istället förnedras, och visas upp som besegrad. Målningarna över krigen bars i procession genom Roms gator och förevisades på själva Forum, ofta var det befälhavaren själv som berättade om sina egna segrar. Senare gjordes reliefer, som dekor på nästan all tänkbar arkitektur, med motiv från dessa segrar.
En triumfbåge är en gigantisk annonspelare för den statliga bildpropagandan som propagerar för staten och framför allt kejsaren (personifikationen av staten).
En kraftfull triumfbåge är Titusbågen från 81 e Kr som visar hur Jerusalem har erövrats av Rom och hur bytet förs hem i triumf.
På Kejsar Trajanus triumfbåge (115 e Kr) och Trajanuskolonnen (113 e Kr) visar propagandan att staten är ett gudomligt ideal, och kejsaren utgör kontakten mellan gudarna och folket. Enligt detta ideal så ska Kejsaren ha all världsig och andlig makt.
Festa med de döda