Nvidia History...

 

1. nVidia: May the nForce be with You
2. Chipsets
3. Τεχνολογικές καινοτομίες
4. Διαθέσιμες εκδόσεις 


Μπορεί μια εταιρεία που μόλις έκλεισε τα πέντε χρόνια ζωής να απειλήσει τους κολοσσούς της βιομηχανίας της πληροφορικής; Αν όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση του νέου chipset της nVidia, αποδειχθούν αληθινά, τότε εταιρείες σαν την Intel, την VIA και την Creative θα πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερα άβολα τον τελευταίο καιρό...

Η nVidia μέχρι τώρα

Η nVidia αποτελεί σίγουρα μια από τις επιτυχέστερες υλοποιήσεις του ''αμερικάνικου ονείρου''. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1996 από πρώην στελέχη της Silicon Graphics (SGI), με σκοπό την κατασκευή chips γραφικών για προσωπικούς υπολογιστές βάσει της υπάρχουσας τεχνογνωσίας από τα workstations της Silicon Graphics. Η πρώτη της προσπάθεια, το chip NV1, δεν έτυχε ιδιαίτερα θετικής υποδοχής, με αποτέλεσμα να στηριχτούν σε αυτό ελάχιστες κάρτες γραφικών (π.χ. Diamond Edge 3D). Η επόμενη κίνηση της εταιρείας ήταν το chip NV2 που σχεδιάστηκε με προοπτική την υλοποίησή του στην παιχνιδομηχανή Dreamcast της Sega, αλλά δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας. 

Μετά την κακή πορεία των δύο πρώτων chips γραφικών της nVidia -και αφού έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας- η εταιρεία σχεδίασε το NV3. Αν και το όνομα ΝV3 δεν λέει τίποτε στη μνήμη των περισσοτέρων, ποιος δεν θυμάται την ιστορική Diamond Viper 330 και το chip RIVA 128 (εμπορική ονομασία του NV3). 

Με το RIVA 128 η nVidia κατάφερε να μπει σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές του κόσμου, αυτήν των καρτών γραφικών. Εταιρείες όπως η Hercules, η Trident, η Tseng Labs, η Cirrus Logic, η Paradise, η Number Nine, η Genoa και η S3 είδαν το βασίλειό τους να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Εκείνη την εποχή στο χώρο των 3D γραφικών η μάχη γινόταν ανάμεσα στην nVidia και στην 3Dfx. Ετσι, το σαφώς καλύτερο από το Riva 128, chip ''Voodoo'' της 3Dfx, διαδέχτηκε το Riva TNT (NV4) με επιδόσεις που βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με αυτά του ανταγωνιστή του, Voodoo 2 της 3Dfx. 

Η κυκλοφορία του επόμενου επεξεργαστή γραφικών της nVidia, του διάσημου TNT2, ήταν η κίνηση που έκρινε τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο εταιρείες, καθώς έκτοτε η 3Dfx δεν κατάφερε ποτέ να ξαναπάρει το προβάδισμα. Ολο αυτό το διάστημα, παράλληλα με τις δύο εταιρείες, η ATI προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό chip, αλλά χωρίς καμία ουσιαστική επιτυχία. 

Πίνακας: Η ιστορία των επεξεργαστών γραφικών της nVidia

Chip Ονομα Κάρτες 
NV1 VRAM Multimedia Accelerator Diamond Edge 3D 
NV2 Mutara V08 Καμία 
NV3 RIVA 128 (RIVA - Realtime Interactive Video and Animation) Diamond Viper V330, ELSA Victory Erazor, STB Velocity 128 
NV4 Riva TNT (TNT - TwiNTexel) Diamond Viper V550, Creative Labs Graphics Blaster RIVA TNT 
NV5 Riva TNT2 Diamond Viper V770, ASUS V3800, ELSA Erazor III, Diamond Viper V770, Creative Labs 3D Blaster RIVA TNT2 
NV6 Riva Vanta ASUS VANTA2000, Riva Vanta LT 3D 
NV10 GeForce 256 ASUS V6600, ASUS V6800 
NV11 GeForce 2 MX Quadro 2 MXR 
NV15 GeForce 2 GTS / GeForce 2 Pro ASUS V7700 SGRAM DDR, Quadro 2 Pro 
NV17 GeForce 3 MX Abit T400 
NV20 GeForce 3 Asus 8200, Elsa Gladiac 920 
NV2Α Το NV20 για Xbox Xbox 



nVidia GeForce 

Τα τελευταία δύο χρόνια ο πόλεμος των γραφικών 3D στους προσωπικούς υπολογιστές έχει καταλαγιάσει, καθώς η ATI έχει αποτραβηχτεί από την αγορά των επεξεργαστών γραφικών κορυφαίων επιδόσεων και η 3Dfx έμεινε σε απραγία με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε εξαγορά από την nVidia τον περασμένο Δεκέμβριο προς 112 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 4,5 δισ. δρχ.).

Η εξαγορά, όμως, της 3dfx από την nVidia δεν θα ήταν εφικτή, αν η τελευταία δεν είχε επιλεγεί από την Microsoft το Μάρτιο του 2000 για να κατασκευάσει το chip γραφικών για την πολυσυζητημένη παιχνιδομηχανή Xbox. Η συνεργασία αυτή των δύο εταιρειών εκτόξευσε την τιμή της μετοχής της nVidia στα ύψη, σε αντίθεση μάλιστα με τον δείκτη NASDAQ που την ίδια εποχή ''έπιανε πάτο'', με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποκτήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Και η nVidia αυτά τα κεφάλαια τα εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εξι μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την κατασκευή του chip γραφικών του Xbox, η nVidia γνωστοποίησε πως ανέλαβε να εφοδιάσει το Xbox με τον επεξεργαστή Media Communications Processor (MCP), τον επεξεργαστή που διαχειρίζεται τόσο τον ήχο όσο και την επικοινωνία μεταξύ των εσωτερικών τμημάτων αλλά και με τον ''έξω κόσμο''. 

Η nVidia, όμως, δεν αρκέστηκε σε αυτά. Λίγους μόνο μήνες αργότερα, αποφασίστηκε πως η τεράστια τεχνογνωσία που αποκτήθηκε με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της καρδιάς του Xbox, θα χρησιμοποιηθεί και στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών. 

Το μεγάλο όπλο της nVidia είναι η κυριαρχία της στην αγορά των καρτών γραφικών, καθώς οι κάρτες της GeForce κατέχουν τα σκήπτρα προσφέροντας υψηλή ταχύτητα και συμβατότητα, σε ικανοποιητικές τιμές. Ετσι, η πρώτη κίνηση της εταιρείας ήταν η ανακοίνωση της κυκλοφορίας της νέας κάρτας GeForce 3 στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Το GeForce 3 (NV20) αποτελεί την εμπορική έκδοση του επεξεργαστή γραφικών ΝV2A του Xbox και ξεπερνάει σε πολυπλοκότητα κατασκευής τούς σύγχρονους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στους προσωπικούς υπολογιστές, αφού διαθέτει 57 εκατομμύρια τρανζίστορ, περισσότερα ακόμη και από αυτά του Pentium 4!

Αν και οι κάρτες γραφικών με το GeForce 3 είναι ακόμη δυσεύρετες, οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν πως οι επιδόσεις τους είναι πραγματικά κορυφαίες, γεγονός που εγγυάται τόσο τη φήμη όσο και μία ακόμη μεγάλη εμπορική επιτυχία για την nVidia. 

Μεγάλες εταιρείες του χώρου ανήγγειλαν ήδη προϊόντα στηριγμένα στο νέο chip ενώ η Apple ανακοίνωσε ότι θα διαθέτει του νέους Power Mac με το GeForce3. 

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης υπήρξαν αρκετές φήμες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της nVidia σε νέους τομείς όπως αυτός των καρτών ήχου οι οποίες, αν και παρέμεναν ανεπιβεβαίωτες από τους εκπροσώπους της εταιρείας, φαίνεται πως ενόχλησαν κάποιες εταιρείες όπως η Creative που αρχικά είχε δηλώσει πως δεν θα κατασκευάσει κάρτες γραφικών με το GeForce 3, ''προφασιζόμενη'' μειωμένα κέρδη, ενώ αργότερα επανέκαμψε.