Η βασική ιδέα πίσω από το Playstation 3: Distributed Computing

 

Στην διάρκεια του Game Developers Conference, που διεξήχθη στο San Jose της Καλιφόρνιας, ο αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης (R&D)της Sony Computer Entertainment, Shinichi Okamoto, βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει τα σχέδια της Sony για το Playstation 3.

Ο Shinichi Okamoto ξεκίνησε την ομιλία του με μια ρετρό αναφορά στην αρχιτεκτονική του PS2 και τις βελτιώσεις που προσδοκούσαν οι εταιρείες ανάπτυξης σε σχέση με το πρώτο Playstation (PSX), όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ. Αν και οι προγραμματιστές επεδίωκαν ένα μηχάνημα... 1.000 φορές δυνατότερο από το PSX, η υπάρχουσα τεχνολογία δεν ήταν επαρκής για κάτι τέτοιο (το PS2 αποδείχτηκε, κατά προσέγγιση, 300 φορές πιο ισχυρό από το PSX).

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Arthur C. Clarke, ''The future is not forecasted, but made'', ο Shinichi Okamoto ανέπτυξε στο κοινό τους τρεις βασικούς παράγοντες, οι οποίοι θα αποτελούν βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του Playstation 3 και πάνω στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία του.

Πρώτος παράγοντας είναι η επεξεργαστική ισχύς της παιχνιδομηχανής και η δυνατότητα απεικόνισης περίπλοκων τρισδιάστατων κόσμων σε πραγματικό χρόνο (Real time processing). Ο Shinichi Okamoto είπε ότι η Sony επιδιώκει τη δημιουργία ενός μηχανήματος με 1.000 φορές την ισχύ του Playstation 2 αλλά (εξαιτίας των περιορισμών που συνεπάγεται η σημερινή τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών και η οποία υπάγεται στους περιορισμούς του νόμου του Moore) κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η απάντηση σε αυτήν την πρόκληση δίνεται από τον 2ο παράγοντα που ακούει στο όνομα Distributed Computing, τον καταμερισμό, δηλαδή, του φόρτου ενός κεντρικού υπολογιστικού συστήματος σε διαφορετικούς επεξεργαστές ή άλλα υπολογιστικά συστήματα. Τα τελευταία, δεν είναι απαραίτητο να εντοπίζονται μόνο σε ένα LAN, αλλά μπορεί να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω Internet.

Εδώ, σύμφωνα με τον Shinichi Okamoto, υπεισέρχεται ο παράγοντας Man Machine Interface, ο οποίος θα έχει τη μορφή ενός νέου λειτουργικού συστήματος που θα επιτρέπει την ''επικοινωνία'' των μηχανημάτων (αν και δεν διευκρίνισε εάν ο όρος αναφέρεται μόνο στα Playstation 3). Η Sony οραματίζεται ένα τρισδιάστατο περιβάλλον επικοινωνίας του χρήστη με την παιχνιδομηχανή και με το Internet, βάση του οποίου θα αποτελέσει το Linux, το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει με την μορφή του Linux Kit για το Playstation 2.

Η λύση στον τομέα της επεξεργαστικής ισχύος θα δοθεί σε ένα βαθμό από την τεχνολογία grid computing ή Cell, όπως ονομαζόταν μέχρι σήμερα η φιλόδοξη, και από κοινού, προσπάθεια των εταιρειών Sony, IBM και Toshiba να δημιουργήσουν μια παραλλαγή του Distributed Computing (η ιδέα του Distributed Computing έχει εφαρμοστεί μερικώς με το Gscube, ένα υπολογιστικό σύστημα που, όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, αποτελείται από 16 επεξεργαστές Emotion Engine).

Αν και ο Shinichi Okamoto παρουσίασε σε πολύ γενικές (και μη ευδιάκριτες, είναι η αλήθεια) γραμμές τα χαρακτηριστικά του Playstation 3 (ένα μηχάνημα, δηλαδή, που θα εκμεταλλεύεται την παράλληλη επεξεργασία, θα τρέχει ένα λειτουργικό σύστημα με πυρήνα το Linux και θα χρησιμοποιεί το μοντέλο του Distributed Computing για να τρέξει παιχνίδια και εφαρμογές), παραμένει αμφίβολο εάν το μηχάνημα αυτό θα καταφέρει να βρει το δρόμο του στο εμπόριο πριν από το 2005.