Tilbake til Norsk Antipsykiatri: Dokumentindex

Dette var ein av tre leiarartiklar eg skreiv i Søkelyset nr. 18 desember 2000Gjeninnsett Irene Mjøseng som redaktør i Bygdeposten

Irene Mjøseng, redaktør i lokalavisa Bygdeposten i Vikersund, ble ifølge Bygdeposten 14. september suspendert som redaktør dagen før. Slik Søkelyset kjenner saken ble Mjøseng suspendert fordi hun tok ytringsfriheten på alvor og skrev og trykte ledere, artikler og innlegg om maktmisbruk generelt og overgrep i psykiatrien spesielt. Denne saken fins det bare ett svar på for alle som er tilhengere av at ytringsfriheten i Norge skal være mer enn en papirbestemmelse: Gjeninnsett Irene Mjøseng som redaktør i Bygdeposten.

(2. november skrev Drammens Tidende – http://www.dtbb.no/ – at Mjøseng dagen før ble sagt opp som redaktør i Bygdeposten. Mjøseng  og hennes prosessfullmektig Dag Hiåsen mener oppsigelsen er usaklig og vil forfølge saken.)

Jo Lundsbakken


Nedafor følgjer to av mange småmeldinger eg skreiv under overskrifta Småplukk i Søkelyset nr. 18 2000. Den andre småmeldinga har ingenting med Herøy - / Kåre Torvholm-saka å gjjera, men eg trykkjer henne her fordi ho vedrører FAMPO.Menneskerettigheter – Ytringsfrihet og Sensur

Dette var tittelen på et åpent møte Folkeaksjonen mot Psykiaternes Overgrep (FAMPO) hadde på Geithus i Modum lørdag 28. oktober. Det var et stort panel bestående av folk som hadde opplevd eller kunne fortelle om maktmisbruk generelt og overgrep i psykiatrien spesielt, bl.a. suspendert redaktør Irene Mjøseng (hun ble oppsagt uka etter dette møtet) i lokalavisa Bygdeposten, Vikersund, og fiskefuskavslørerne Oddmar Remøy og Torstein Leon Hansen (forfatter av Norske Fabrikkskip. Fangst, Omsetning og Lønnsomhet (fiskerikandidatoppgave), Fiskerihøgskolen i Tromsø / Universitetet i Tromsø, september 1997).

Antipsykiatrisk pressepris

Fotograf Ola Sæther i Psykisk Helse, avisa til Rådet for Psykisk Helse - http://www.psykisk.org/ - fikk Fagpressens Fotopris for 1999. DDet Norsk Journalistlags organ Journalisten nr.9 19. mai 2000 ikke skriver er navnet på  ”en mann som hele livet har kjempet for omsorg og stell av sin mor som ble lobotomert i ung alder”: Svein Aslak Pedersen, Nordland, som har stått offentlig fram som styremedlem i Folkeaksjonen Mot Psykiaternes Overgrep (FAMPO) og som satt i panelet på FAMPOs åpne møte Menneskerettigheter - Ytringsfrihet og Sensur på Geithus 28. oktober. Reportasjen fra hjemstedet til Svein Aslak og hans mor i Bø i Vesterålen var hovedoppslag i Psykisk Helse nr. 4 1999. Se for øvrig 5-årsjubileumsprogrammet til NRK1s Brennpunkt tirsdag 19. desember.