20/03/2002 (Hürriyet) - Amerika'da çocuk pornosuna büyük darbe


İnternetteki siteler çökertiliyor

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), internette çocuk pornografisi ticareti yapan şebekeye büyük bir darbe indirdi. Amerika çapında 14 aydır devam eden operasyonlar sonucunda, 26 eyalette 86 kişi ele geçirildi. "Candyman (Şekerci)" adlı operasyonla birlikte tutuklananlar arasında iki Katolik papaz, altı kilise görevlisi, bir okul servis şoförü ve bir polis memuru bulunuyor.

FBI tarafından yapılan açıklamada, şebekenin birçok üyesinin yakalandığı ve hafta sonunu kadar 50 kişinin daha yakalanmasının beklendiği belirtildi. Operasyon kapsamında Yahoo adlı şirketin web sitesinde üç internet tartışma grubunun hedeflendiği de vurgulandı. Kapatılan bu gruplardan biri "Candyman" olarak bilindiği için, operasyona da bu ad verildi.

"Candyman" grubuna dünya çapında 7000 kişinin kayıtlı olduğunu, ancak ABD'de yalnızca 1400 kişiye ulaşılabildiğini kaydeden FBI, operasyon sürdüğü için diğer iki grubun adının açıklanmayacağını belirtti.

ABD Adalet Bakan John Ashcroft, "Siber uzayın karanlık köşelerinde çocuk pornografisi için yeni bir pazar doğdu. Ancak, çocuk pornografisi tacirlerinin internette serbestçe at koşturmalarına asla izin verilmeyecektir" dedi.

FBI, tartışma gruplarına kayıtlı kişiler hakkında bilgi için Yahoo yöneticilerinin kendilerine yardımcı olduğunu da açıkladı. "Candyman" grubunun organizatörleri, tartışma gruplarını "çocukları seven insanların bir araya geldiği ortam" olarak tanımlıyorlar. Bu grupta herkesin dilediği gibi mesaj alışverişinde bulunabildiğini, istediği fotoğrafı ya da videoyu gönderebildiğini belirtiyorlar.

FBI'ın Çocuk Suçları Birimi Başkanı Mike Heimbach, "Candyman" grubunda alışverişi yapılan görüntüleri "çok açık" ve "hard-core" (cinsel iliskiyi açıkça gösteren görüntüler) olarak niteledi. FBI yetkilileri, tutuklananların isimlerini açıklamadılar. Ancak meslek grupları hakkında bilgi verdiler. Bu mesleklerden bir kısmı, çocuklara yakın olmayı da gerektirdiği için özellikle dikkat çekiyor.

FBI yetkilileri bu kişiler arasında St. Louis bölgesinden bir Katolik papaz, Albany'den bir okul servis şoförü, Las Vegas'tan bir okul öncesi öğretmen yardımcısı, bir çocuk fotoğrafçısı, Philadelphia'dan bir din adamı ve Pittsburgh'tan bir polis memuru bulunduğunu belirttiler.

DIŞ HABERLER SERVİSİ