Moeilijkheidsgraden



De moeilijkheidsgraden geven aan hoe moeilijk de zwaarste pas in een route is. Dit geeft ook een algemeen beeld over de route.
De moeilijkheid word aangegeven door een cijfer, eventueel gevolgd door een letter. De cijfers lopen in principe van 1 tot 9, de letters van a tot c. Voor elk cijfer is er een onderverdeling, hiervoor dient de letter. 1 is gemakkelijk, 9 is moeilijk, a is gemakkelijker als c. Een voorbeeld : 3a is gemakkelijker als 3b, maar moeilijker als 2c.
Hoewel de cijfers van 1 tot 9 gaan is het laagste wat ik ook gezien heb een 2b (dit is praktisch al een ladder, waarbij iedereen ouder dan 5 jaar boven zou moeten geraken). De moeilijkste routes zijn 8c (hierbij begrijp je gewoon niet hoe je naar boven moet). De quotering voor indoor en outdoor is in principe hetzelfde, maar ze verschillen van gebied tot gebied en van zaal tot zaal een beetje.
Bij het rotsklimmen (outdoor) staat de moeilijkheidsgraad er meestal niet bij, wel een naam. In een boekje staan dan alle namen en moeilijksgraden van een bepaalde streek vermeld, samen met een tekening en/of tekst die beschrijft hoe je de route moet bereiken. Dit boekje wordt een topo-gids genoemd. Klik hier voor een kopie uit een topo.
Indoor hangt er meestal een kaartje aan de eerste top van een route met daarop de moeilijkheidsgraad. Soms bepaalt de kleur van de toppen de moeilijkheidsgraad.
Iedere klimmer heeft een mate van "talent" en dit geeft hem een "basis-moeilijkheidsgraad" die hij vrij snel zal halen, en zal behouden (ook al stopt hij even met klimmen). Om dan nog verder te gaan is training nodig. Om moeilijkere routes aan te kunnen heb je techniek, explosieve kracht en uithoudingsvermogen nodig. Techniek leer je door veel te klimmen en door te kijken naar andere klimmers. Explosieve kracht is te trainen door zware routes te klimmen, met korte pauzes ertussen. Uithoudingsvermogen kan je trainen door routes te klimmen van ca. 1 volledige graad onder je maximum, en dit keer op keer achtereen, zonder te stoppen tot je armen volledig verzuurd zijn.


Terug naar de openingspagina.