![]() |
Hakim ve Savcıların görevlerine son vermekle ilgili kanun tasarısı hakkında Baro Başkanlığına tarafımca verilen dilekçe örneği.
Ankara Barosu Başkanlığına
20/11/2000
Konu : Basın açıklaması hk.
Bilindiği üzere TBMM'si Komisyonunda Memurların görevlerine son verilmesi hakkındaki kanun tasarısına, Hakim ve Savcılarında dahil edildiği basında yer almıştır.
Adı geçen kanunla, memurların iki müfettiş raporu ve Bakanın onayıyla görevlerine son verileceği düzenlenmiştir, Hakim ve Savcılarında, iki müfettişin olumsuz raporu ile görevlerine son verilmesi Yargı bağımsızlığı adına ayrıca hukuk devleti kavramı ile bağdaşmayacağı
açıktır.Kuşkusuz görevini kötüye kullanan, görevinin gereklerini yapmayan personelin ve hakim ve savcı olsalar dahi , disiplin usul hükümleri gereği soruşturma yapılması ve gerekirse görevlerine son verilmesi normaldir. Ancak, disiplin usul hükümlerinin uygulanmaması, savunma alınmaması ve iddiaya yeter delil, bilgi, belge bulunmadan olumsuz rapor düzenlenmesi, hukuk devletinde kabul edilemez.
Kanunun amacı her ne kadar irticai, bölücü, yıkıcı görüşleri benimseyenlerin görevlerine son verilmek olsa da, bu kanunun kötüye kullanılması , keyfi derece de uygulanması pekala mümkündür. Ayrıca bu kanunun kime ne zaman uygulanacağı hiç belli olmaz. Kime uygulanırsa uygulansın, bu şekilde usul hükümlerini ortadan kaldıran bir kanun savunu
lamaz.Ayrıca belirtmek isterim ki, bir hakim veya savcı, irticai, bölücü, yıkıcı görüşleri kişisel olarak benimsiyor da olabilir. Ancak, bu görüşlerini görevini yaparken karıştırmıyorsa, görevinin gereklerini hakkıyla yapıyorsa, bu kişinin görevine son verilmesi hukuk devletinde savunulamaz. Demokrasi çoğulculuğu gerektiriyorsa, bu siyasal görüşleri de benimseyenlere saygılı olmak gerekmektedir.
Kanuna, hakim ve savcıları da kapsayacak şekilde ekleme yapılması nedeniyle yargı bağımsızlığını doğrudan ilgilendiren ve avukatlar olarak ta meslektaşlarımız olarak gördüğümüz hakim ve savcıların bu sorununa bir hukuk örgütü olarak sahip çıkmalıyız kanısındayım.
Bu konuyu dile getiren bir basın açıklaması yapılmasının ve mümkünse yönetim kurulu kararı alınarak TBMM’ na gönderilmesinin önemli bir katkı olacağını düşünüyor ve bir üye olarak talep ediyorum.
Av. Hacı Ali Özhan