hacıalinin insan hakları sayfası                                            güzel insan akın birdal için

Düşmanca düşünceler

 hacı ali özhan

Bir konuda düşünce üretmek; bilgi edinmek, araştırma ye beyin emeği gerektirir. Gerçekte zor ve kıymetli bir emektir. Bu düşünce ne kadar aykırı, farklı olsa da, açıklanması toplumsal fayda için gereklidir.

Diğer yandan, düşmanca olarak nitelenen fikirle mücadele yine ancak ve mutlak yalnızca fikirle yapılabilir. Yasaklama ile mücadele yapılmış olmayacağı gibi, aksine daha sempatik ve tehlikeli hale gelerek kamu düzenini bozar.

312. maddenin 2. fıkrası düşmanlığa tahrik hareketini cezalandırmaktadır. Bir suç işlemeye tahrik hareketini 311. madde cezalandırmaktadır. Dolayısıyla tartışma konusu olan ve yakınılan 312/2 fıkra olup, bir suç işlemeye tahrik fiilini değil, düşmanlığa tahrik Kilini cezalandırmaktadır.

Düşmanlık kavramı olumsuz olmakla beraber, düşmanlık düzeyindeki fikirlerin söylenmesi düşünce özgürlüğü içinde görülmelidir. Diğer yandan düşmanlık nedir, hangi fikirler kime göre düşmanlıktır, tartışmasının içinden çıkılamaz.

Dolayısıyla uygulamada düşmanlık düzeyinde olmayan ağır eleştirilerin cezalandırıldığına tanık olmaktayız. Bu şekilde kamu düzenini sağlamak amaçlı getirilen 312/2 fıkra adeta kamu düzenini bozarak amacını yok eder hale gelmiştir. Bazen hafif eleştirilerin dahi düşmanlık düzeyinde denilerek cezalandırılmasına ne yazık ki rastlanılmaktadır.

Ayrıca, özellikle belirtmek isterim ki, devletin varlığıyla ilgili ağır suçları yargılayan DGM'lerin görev alanına yalnızca 312/2 fıkranın dahil edilmesi de dikkate değerdir.

Yine Milletvekili Seçilme Kanunu'na, Mahalli İdareler Kanunu'na, Siyasi Partiler Kanunu ile Dernekler Kanunu'na yalnızca 312/2 fıkra konularak yaşam boyu seçilme hakkinin ve örgütlenme hakkının yok edilmesi, mağduriyetin kapsamını göstermeye yetecek büyüklüktedir.

312/2 fıkranın değiştirilmesi yönünde bir mutabakat sağlanmış olmakla beraber, değişiklik sorunu yeterli derecede çözmeyecektir.

Çözüm, kesinlikle 312/2 fıkranın tümden kaldırılmasıdır. Bu maddenin kaldırılmasını istemeyen siyaset adamlarını da bir gün mağdur edebilecektir.

Meclis' teki siyaset adamları sıranızı beklemeden, hukuk içinde, objektif olarak değiştirme veya kaldırma gerekçelerini karşılaştırarak bir daha düşününüz.

TBMM gündemine gelen TCK tasarısı 312/2 fıkranın DGM görev alanından çıkarılması, Milletvekili Seçilme Kanunu ve diğer kanunlardaki yasaklayıcı hükümlerin kaldırılması mağduriyeti ve tartışmaları önemli miktarda azaltacaktır.

Artık 312 tartışılmasın, tarihteki yerini alsın.

Akit gazetesi 27 temmuz 2001 yayımlanmıştır.

Hacı Ali Özhan
   hacialiozhan@hotmail.com    hacialiozhan@mynet.com    hacialiozhan2000@yahoo.com         ana sayfa / main page