hacialinin websitesi

TBMM MEKTUP

Beklenen Amerikan saldırısı başladı. Artık tezkere çıkarmaya hiç gerek kalmamışken, bu kez de, hava sahasının açılması için sn. Erdoğan tezkere hazırladı. Tam bir savaş kuyrukçuluğu haline düşüldü. ABD'de savaş karşıtı kampanyalar yürüten; akademisyen, yazar ve sanatçıların oluşturduğu platform üyelerinin TBMM'ne hitaben yazdıkları bir mektup, Radikal gazetesin de 16 mart 2003 tarihinde yayımlandı. Mektup, Irak konusu ve ABD'nin gerçek amacı hakkında çok önemli tespitlerde bulunuyor. ABD vatandaşlarının, (acaba bunlar amerikan vatan hainimi ? ) kendi ülkeleri lehine de olsa, haksızlığa karşı çıkan namuslu duruşlarını çok net gösteriyor. Türk kamuoyunun yakından tanıdığı Noam Chomsky' ninde bulunduğu barış savaşçılarının yazdığı mektubun tam metnini okuyalım.

"Amerika'daki barış hareketinin temsilcileri olarak Türkiye parlamentosuna sesleniyoruz: Amerikan hükümetinin tüm baskılarına karşı duran ve Irak'taki savaşa 'hayır' diyen kararınızı alkışlıyoruz. ABD'nin savaşa doğru attığı tehlikeli adımları engellemekte çok önemli bir rol oynadınız. Sizden, verdiğiniz bu kararın arkasında kararlı bir şekilde durmanızı rica ediyoruz. Saddam Hüseyin, hem Irak halkının yararı, hem de komşu ülkelerin güvenliği için iktidardan uzaklaştırılması gereken bir zorbadır. Ancak Saddam Hüseyin'i devirmek, onun baskıcı rejimini ortadan kaldırmak ve ülkeyi demokratikleştirmek sadece Irak halkının atabileceği adımlardır. Dünyanın çeşitli yerlerindeki insanların bu çabalara çok büyük katkısı olabilir. Ancak bu katkı askeri bir müdahaleyi desteklemekle değil, güçlü bir barış hareketi geliştirmek ve ABD hükümetiyle diğer hükümetlerin Ortadoğu'ya ve başka ülkelere yönelik demokratik ve adil bir dış politika izlemelerini sağlamakla mümkün olacaktır.

Bizler, Irak'a karşı açılması düşünülen savaşın amacının Irak halkına demokrasi getirmek olduğuna ya da bu savaşın böyle bir sonuç doğuracağına inanmıyoruz. Bush yönetiminin amacı, 10 binlerce sivilin ölümü pahasına, ABD'nin Ortadoğu'daki varlığını genişletmek ve sağlamlaştırmaktır. Bu savaş, ABD'nin siyasi, askeri ve ekonomik gücü için, petrol yataklarının kontrolünü ele geçirmek için ve insani olmayan küresel statükonun uygulayıcısı olarak ABD'nin konumunu güçlendirmek için planlanmıştır. Bu nedenle bizler, Irak'a savaş açılmasına karşıyız. Washington'ın tek başına karar alması durumunda da, BM Güvenlik Konseyi'yle birlikte hareket etmesi durumunda da karşıyız. Çünkü bu karar, BM Genel Kurulu'nun onayı olmadan, zorbalıkla ve rüşvetle alınmış olacaktır.

Kitle imha silahları hepimiz için büyük bir tehlikedir ve yok edilmeleri gerekmektedir. Ancak Irak'a açılacak bir savaş bunun çözümü değildir. Iraklı siviller için toplu bir katliam anlamına gelecek olan bu savaş, terörizme yeni neferler kazandıracak, uluslararası zorbaların saldırgan politikalarını cesaretlendirecektir.

Bizler, Ortadoğu'da barışa giden yolun IMF ve Dünya Bankası'nın dünyanın çeşitli yerlerindeki insanları sefalete sürükleyen ekonomik politikalarının terk edilmesinde yattığına inanıyoruz. Ayrıca Kürtler, Filistinliler ve İsrailli Yahudiler de dahil olmak üzere Ortadoğu'daki tüm insanların kendileri için karar verme haklarını destekleyerek barışa kavuşulacağına inanıyoruz. Bizler; Türk halkı, uluslararası kamuoyu ve Türkiye parlamentosuyla, yani savaş çağrısına karşı duran herkesle dayanışma içindeyiz. Savaşı durdurmak için hâlâ zamanımızın olduğu şu kritik ve değerli anda, Türkiye parlamentosunu, barış için yürütülen bu uluslararası kampanyadaki yerini kararlılıkla korumaya çağırıyoruz. "

Barış çabaları ne yazık ki sonuç vermedi. Bu haklı, namuslu çağrı sayın Erdoğan ve AK parti' lerin oylarını etkilemeliydi. Ak Parti' ye yakıştırılan ve beklenen bu değildi. Türkiye' ye ve Ak Parti' ye yazık oldu.

Hacı Ali Özhan

Mektubu imzalayanlar:

1. Joanne Landy - Barış Ve Demokrasi Kamyanyası'nın Yöneticilerinden,
2. Thomas Harrison-Barış Ve Demokrasi Kamyanyası'nın Yöneticilerinden,
3. Jennifer Scarlott-Barış Ve Demokrasi Kamyanyası'nın Yöneticilerinden,
4. Barbara Bader Aldave-Gray Pathers Ulusal Kürsüsü,
5. Chris Anderson,
6. Stanley Aronowitz-Amerikan Öğretmenler Federasyonu Yetkilisi, New York,
7. Judith Butler-Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley,
8. Noam Chomsky-MIT,
9. Josh Cohen-MIT ve Boston Review Yardımcı Editörü,
10. Richard Deats-Fellowship Dergisi Editörü,
11. Bogdan Denitch,
12. Ariel Dorfman-yazar,
13. Carolyn Eisenberg-Hofstra Üniversitesi,
14. Liza Featherstone-gazeteci,
15. Barry Finger-New Politics dergisi,
16. Janeane Garofalo-Kuzey Hollywood, Kalifornia,
17. Adam Hochschild,
18. Jesse Lemisch-Niw York Üniversitesi,
19. Sue Leonard-New York,
20. Rabbi Michael Lerner-TIKKUN,
21. Mary Nolan-New York Üniversitesi,
22. David Oakford-NYC,
23. Grace Paley ve Robert Nichols,
24. Katha Pollitt-The Nation dergisi,
25. Adrienne Rich,
26. Stephen R. Shalom-William Paterson Üniversitesi,
27. Alan Sokal-New York Üniversitesi,
28. Leyla Vural NYC,
29. Kent Worcester-Marymount Manhattan Koleji,
30. Cynthia Enloe-Clark Üniversitesi,
31. Edward Said-California Üniversitesi,
32. Barbara Ehrenreich.

Bu makale vakit gazetesinde 22 mart 2003 tarihinde yayımlanmıştır.

  İnsan Hakları Mahkemesi   Any.Mah   Danıştay   Yargı   Baro   Araştırmalar   Makaleler  
ana sayfa / main page

   hacialiozhan@hotmail.com    hacialiozhan@mynet.com    hacialiozhan2000@yahoo.com