Adım - 1 Öncelikle alet kutucuğundan "veri" kontrolünü seçerek formunuzun üzerinde istediğiniz büyüklüğe getirin. Bu kontrolü veritabanı içinde hareket etmek için kullanacağız. Örnek için formunuzun son haline bakabilirsiniz.
Adım - 2 Data 1 kontrolünün Properties kutucuğunu aktif hale getirin ve buradan Connect seçeneğini Access olacak biçimde değiştirin.
Adım - 3 Yine Data 1 kontrolünün Properties kutucuğu aktifken, kontrolün DatabaseName seçeneğini kullanarak istediğiniz veritabanını seçin. Biz bu örneğimizde BIBLIO.MDB dosyasını kullanacağız, bu yüzden seçeneği bu dosyayı görecek biçimde ayarlayın.
Not: Eğer diğer programlarla ilişkilerden dolayı, bu kontrole, tasarım aşamasında istediğiniz veritabanını atayamıyorsanız DatabaseName özelliğini, programınızın çalışma aşamasında değiştirip program çalışırken istediğiniz veritabanı dosyasını seçebilirsiniz.
Adım - 4 Data 1 kontrolünüzün RecordSource seçeneğini, veri tabanının istediğiniz tablosuna erişim sağlamak için kullanın. Eğer daha önceden DatabaseName seçeneğine herhangi bir veritabanı dosyası atadıysanız. RecordSource seçeneğine tıkladığınızda karşınıza seçtiğiniz veritabanı dosyasında kullanabileceğiniz bölümler gelecektir. Biz bu örneğimizde "Titles" bölümünü kullanacağız.
Adım - 5 Formunuzun üzerine, veritabanı dosyasında seçtiğiniz alanları görüntüleyebilmek için istediğiniz sayıda metin kutusu yerleştirin. Biz örneğimizde 3 farklı alan kullanacağımızdan formumuza 3 adet metin kutusu yerleştirdik. Veritabanımızı görüntülemek için kullanacağınız kontroller metin kutularıyla sınırlı değil. Resim kutularını, ızgara kontrolünü, etiket kontrolünü ve bunun gibi birçok kontrolü bu iş için kullanabilirsiniz.
Not: Yerleştirdiğiniz metin kutularını kullanarak veritabanı dosyasında kalıcı değişiklikler yapabilirsiniz.
Adım - 6 Text1 kontrolünün Özellikler kutusunu aktif hale getirerek DataSource seçeneğini "Data1"i gösterecek biçimde değiştirin.
Adım - 7 Metin kutularının yanlarında seçtiğiniz alanlara uygun etiketler yerleştirin.
Adım - 8 "Text1" metin kutusunun görüntüleyeceği veritabanı alanını DataField seçeneğini kullanarak değiştirin. Bu işlemi her bir metin kutusu için gerçekleştirin ve her birinin farklı alanları göstermesini sağlayın.
Adım - 9 Son olarak programa bir çıkış tuşu ekleyin ve programı çalıştırın. Ok tuşlarını kullanarak veritabanı içinde gezinebilir, metin kutularının alanlarını değiştirerek, diğer alanlardaki verileri görüntüleyebilirsiniz.
Meraklı VB kullanıcıları tabii ki bununla yetinmek istemeyecek ve diğer komutları ve özellikleri öğrenmek isteyecekler. Merak etmeyin ileride bu konuya dair daha büyük uygulamalar yaratır, güzel püf noktalarına değiniriz.