GÜVERCİNLER

Güvercinlerle ilgili sayfa şimdilik bazı kısa bilgiler ve resimlerden oluşuyor. Sayfayı daha sonra detaylı hale getireceğim.


Güvercin Resimleri Güvercin Hastalıkları
Çarpık
Kuruma
 
Kanarya Hastalıkları

 

 

Güvercin Resimleri
(Resimleri büyük görmek için üzerine tıklayınız)

Başlangıç listelerine dönüş

 

 

Çarpık


Belirtileri: Ayak, Kanat ve eklem yerlerinde urlar, Anormal yeşil ve sulu dışkı, Tek gözde körlük, Güvercinin kafasını aşağıya doğru  180 derece çevirmesi, yemi alamıyarak 3-5 kereden sonra alabilmesi , uçarken de sağa sola çarpması

Sebepleri: Boyun bölgesindeki damarın tıkanmasının neden olduğu sanılıyor.

Tedavi : Parastop adlı ilaç.( Belçikadan Temin edilebilir).Toz halinde 12 gün süreyle suda verilmelidir. Her tedaviden sonra vitamin verilmelidir. Ayrıca güvercinler taşıyıcı olduğu için bu tedavi her sene tekrarlanmalıdır.
Bu hastalık insanların spastik yada kısmi felcine benzer bir durumdur. Serpici değildir. Kuş uçamaz, yem yemede zorlanır ancak zorluklarla da olsa yaşamını sürdürür, yavru dahi verir. Bu hastalığın diğer bir çözümü ise kuşun boyun bölgesindeki tüyleri yolduğunuzda siyah bir damar açıkça görünüyorsa hastalığın sebebinin bu damardan olması muhtemeldir. Bunun için görülen bu siyah damarın bir şekilde kanı alınarak ,dikkatlice ve sadece damar kısmı az bir şey kesilirse bu pıhtılaşmış kanın akması iyileşmesine neden olabilir.

(Yardımları için Danimarka'dan Nihat Bey'e teşekkürler...)


Başlangıç listelerine dönüş

 

Kuruma Hastalığı


Belirtileri: Güvercinin göğüs kafesi içine çökmeye başlar, tüyleri zayıf çıkar ve hayvanın neşesi olmaz.

Sebepleri: B vitamini eksikliği, zayıf beslenme

Tedavi : Bu hastalık için bol bol B vitamini verilmelidir. Ayrıca sadece bu hastalık için değil , tüm kanatlılara B vitamini sürekli verilmelidir, zararı yok faydası çoktur. Bu hastalık için ayrıca eczanelerde bulabileceğiniz balık yağı hapı kullanmalısınız. Bu hap kuşa haftada 2-3 kez bir şekilde yutturulursa kuşun beslenmesi ve normal sağlığına dönmesi sağlanabilir. Bunların yanı sıra besleyici olması açısından bol bol yeşillik verilmeli, tuz ve karışık yem verilmelidir. Karışık yemler  olarak fink, kabuksuz yulaf (bu yemi kanarya yemi satanlarda bulabilirsiniz), buğday, mısır, küçük taneli siyah ayçiçeği verilirse kuşa besleyici ve kuvvet sağlayıcı olur.


 

Başlangıç listelerine dönüş

 

nyalin@yahoo.com