Foton på denna sida
© Malin Semborn

Fakta om de 4 Dvärghamsterarterna

Klicka på namnen så kommer du rätt. Foton kommer snart.

Campbells Ryska Dvärghamster

Rysk Vintervit Dvärghamster

Roborovski

Kinesisk Dvärghamster











Campbells
Campbells Ryska Dvärghamster

Phodopus sungoris campbelli

Campbells Ryska Dvärghamster är den största sorten av de 4 Dvärghamsterarterna (vilka förutom Campbells också är Rysk Vintervit - ibland felaktigt benämnd Sibirisk Dvärghamster - Roborovski samt Kinesisk Dvärghamster). Campbells är i konkurrens med den Ryska Vintervita den vanligaste och mest populära sorten av dvärghamster som sällskapsdjur just nu.

I vilt tillstånd finner man Campbells i Norra Ryssland, Mongoliet, Norra Kina samt övriga delar av Centralasien, där den lever i sanddynerna.

Till skillnad mot Guldhamstrar blir hos Campbells hanarna ngt större än honorna, och en vuxen Campbells brukar bli omkring 8-10 cm.
En Campbells ska vara rund och satt, huvudet ska vara kort och trubbigt. Ögonen ska vara stora och öronen små. Om man jämför benen och fötterna hos en Campbells Dvärghamster med en Guldhamster, så det första man lägger märke till är att fötterna och benen på en Campbells är helt täckte med mjuk och mycket tät päls. Levnadslängden för en Campbells är vanligtvis 1½-2 år, även om vissa små skillnader förekommer.

Campbells ursprungsfärg, dvs färgen som Campbells har i det vilda, är den grå-bruna Agoutifärgen, eller Normalfärg som man också kallar den. Mellan öronen och hela vägen bak till svansroten löper en mörkgrå/svart strimma, en s.k. "ål" eller rygglinje, som ska vara rak och tydlig och väl markerad, och hos en enfärgad (dvs ej Brokad) Campbells ska rygglinjen vara obruten.
Magfärgen är beigeaktig, och på sidorna finns 3 bågar som har samma färg som hamsterns undersida, dessa tre bågar ska vara jämna, väl avgränsade och tydliga.

Flera färger har uppstått genom åren, t.ex Argente som egentligen är en blekt normalfärgad, där det grå-bruna har blivit gulbrunt, rygglinjen är mörkbrun/brun och ögonen är röda.

Albinon, där namnet talat för sig självt, ska vara kritvit med röda ögon och inte ha några missfärgningar eller fläckar i sin kritvita päls. Har man en albino som man vill åka på utställning med måste man vara uppmärksam på att man inte ger hamstern någon mat som kan missfärga pälsen - det är inte så lyckat om hamstern kommer till utställning med orange morotsfläckar i sin annars så vita päls till exempel.

Platina som är en relativt ny färg, betyder att djuret är tickat i vitt, dvs den ytterst spetsen på pälsstråna har en annan färg än den i botten, i det här fallet vitt. Jämför t.ex med en Normalfärgad hamster som är tickad i svart dvs är svart längst ut på pälsstråna.

Campbells Ryska dvärghamster

Andra färger som finns hos Campbells är exempelvis Svart, Svartögd Argente, Opal, Umbrous och genom att kombinera dessa olika färger med varandra kan man få fram ännu fler färgvarianter.

Det finns också en teckningsvariant som heter Mottled, eller på svenska Brokad. Dessa hamstrar är alltså tvåfärgade och kan vara tecknade på många olika vis, allt ifrån mycket små inslag av vita fält till att vara nästan helvita med bara lite färg på huvudet och/eller små färgade fält på resten av kroppen. Det är en mycket vacker teckningsvariant tycker jag, och jag har själv svarta Brokade Campbells. Kragad är en annan typ utav teckning hos Campbells, det är ett djur med en vit krage, precis som namnet antyder.

Campbells är än så länge vanligast som korthår, men ytterligare två hårlag finns; Satin samt Wavy (Långhåriga). Satin hos Dvärghamstrar ger inte riktigt samma vackra effekt som hos Guldhamstrarna, hos en Campbells Satinized ser pälsen närmast våt eller fet ut, vid en första anblick. För att de ska få en vacker satinlyster krävs att de har tillgång till fin sand (Köp Chinchilla-sand i zooaffärerna, det är den allra finaste sanden och den sliter inte på pälsen) att rulla och bada sig i i buren, sätt in en liten skål med sand i som du sedan byter regelbundet, och de små djuren älskar verkligen att rulla sig och bada i sanden!

I USA och Storbritannien finns även Långhåriga, s.k. "Wavy", Campbells men jag har ingen kännedom om att dessa hamstrar nått Sverige än.

Campbells är ett populärt husdjur bland både barn och vuxna, och de är relativt lättskötta. Många tycker det är trevligt att ha Campbells eftersom de till skillnad mot Guldhamstrar inte behöver leva en och en, utan trivs oftast bäst i par eller t.o.m. i små grupper om fler individer.

Campbells är vanligtvis lätthanterliga, men man stöter då och då på djur som gärna vill bitas. Det gör sällan ont, även om det kan vara lite obehagligt. Vissa djur kan man få helt tama och "bit-fria" medan andra fortsätter att smaka på fingrarna då och då även i vuxen ålder. För att om möjligt undvika detta gäller det att man hanterar de unga djuren mycket redan från det att dem är små, och naturligtvis är det även uppfödarnas ansvar att enbart avla på snälla och tama djur som inte bits!


Moonlight's Toto, Agouti. BIS-vinnare.

En bur till Campbells skiljer sig inte så värst mycket ifrån en bur åt en Guldhamster. Campbells är så pass stora att oftast kan de inte rymma ur en gallerbur avsedd för en Guldhamster. Däremot som ungar kan de kila ut genom gallren i en vanlig gallerbur, och då är det allra bästa alternativet ett helt vanligt akvarium som man inreder med hus, klätterpinnar, ett motionshjul m.m. - garanterat rymningssäkert! Har man en hona som ska ha ungar gör man säkrast i att sätta henne i ett akvarium en tid innan hon ska ha ungar, så att man inte råkar ut för en olycka med små ungar som fallit ut genom gallren i en vanlig hamsterbur.

Campbells äter samma kost som Guldhamstern, dvs basen i utfodringen är fröblanding, som man antingen kan göra själv om man köper fröer, eller köper i lösvikt (rekommenderas!) i välsorterade djuraffärer. Gnagarblandningarna som man kan köpa i vanliga matvarubutiker är sällan fräscha, de är alldeles för dyra i kilopris och det rekommenderar jag inte. Utöver fröblandning ger man också frukt, grönsaker, kokt ris, potatis, pasta, fisk, rå köttfärs m.m. Se vidare under matsedeln.

Kutterspån är ett lämpligt burunderlag för Campbells, och mina dvärgar bor på ett ganska tjockt lager spån då de älskar att gräva ner sig djupt, djupt ner i spånen, göra gångar osv. Ställ alltid in en skål med den finaste sanden, Chinchilla-sand, så att dina Campbells kan bada och rulla sig i sanden.

Det går också att ställa ut sina Campbells Dvärghamstrar på hamsterutställning. Klasserna är liksom hos Guldhamstrarna indelade efter färg och hårlag, och beroende på vilken färg hamstern har avgörs det om den deltar i standardklassen eller F.U.S. (Färg Utom Standard). Campbells bedöms på ett galler liksom övriga hamsterraser, och domaren tittar på färg, teckning, päls, storlek, kondition, temperament etc.

Att bedriva avel med Campbells är förhållandevis enkelt, men jag vill påpeka att trots att hamstrar är ganska lättavlade smådjur, så ska man inte ägna sig åt avel om man inte vet vad man ger sig in på och inte har tillräcklig kunskap om djuren. Det lättaste sättet att ta fram ungar på är att införskaffa ett ungt Campbells-par, det går med kullsyskon men jag vill avråda från att gå in i en djuraffär och köpa två syskon eftersom man då inte vet om de är inavlade i flera led och man vet heller inget om sjukdomar i släkten, temperament m.m. Vänd dig till en uppfödare, att börja sin egen uppfödning med zooaffärsdjur blir sällan en god start. Är inte syskonparet inavlat sedan tidigare, kan man mycket väl ha de i ett par som man låter bo tillsammans och med tiden så kommer med all sannolikhet den första kullen dyka upp. Det finns dock par som kan bo ihop ett helt liv utan att någonsin producera en kull, det är ganska ovanligt men jag har själv råkat ut för det. Vanligare är motsatsen - ett produktivt Campbells-par kan nedkomma med en ny kull var 21:e dag och den som är bra på att räkna räknar snabbt ut att det på kort tid kan bli många hamsterungar det...

Honan kommer i brunst strax efter att hon fått en kull, och kan då alltså bli parad av hanen igen och dräktighetstiden är vanligen 21 dygn. Skulle den ena partnern i ett "Campbells-förhållande" dö, så är det oftast mycket svårt att introducera en ny partner till den kvarvarande hamstern och jag brukar avråda från detta. Det kan uppstå svåra slagsmål, särskilt om man försöker introducera en ung hane till en äldre hona, och bitskadorna kan bli mycket allvarliga och slagsmålet kan t.o.m. sluta med döden.

Vad du måste veta innan du tar din första kull Campbells är var du ska göra av alla ungarna. Lämna till en zooaffär? Oftast det lättaste alternativet, men kanske inte det roligaste. Det bästa är att försöka sälja ungarna privat, men detta kan vara ganska svårt ibland. Sätt upp lappar i affärer, på fritidsgården, skolan, har du internet kan du annonsera där, tipsakompisar och hör med bekanta osv. Är man enträgen brukar man lyckas att bli av med ungarna.

Måste Campbells bo i par? Svaret på den frågan, är NEJ. Det finns inget som säger att dem absolut måste bo i par, även om de för det allra mesta trivs bäst så. Undantag finns dock; djur som blivit mobbade, utstötta och t.o.m. attackerade av burkamraten, i sådana lägen måste man skilja djuren åt och faktum är att det går sällan att försöka få två djur som är osams att vänja sig vid varandra. En Campbells dvärghamster kan må hur bra som helst även om den får bo ensam, och ibland är det mycket överdrivet att de måste bo i par, myten kanske i första hand skapats av djuraffärer som hellre säljer två dvärghamstrar i taget än en...?

Själv har jag erfarenhet av att ha haft Campbells både ensamma, i par men även i små grupper upp till 4-6 individer vilket förutsätter att man har en mycket stor och rymlig bur med mycket klätterställen, många små hus, flera motionshjul osv. Har man många individer i samma bur ska de aldrig behöva trängas, och de ska alltid ha någonstans att kunna vara i fred. Att ha Campbells på det viset har fungerat alldeles utmärkt, men då ska jag tillägga att buren jag hållit grupperna i har varit 1x1 meter, alltså rejält stor och det vill till för att undvika onödig stress som kan uppstå om djuren får bo ihopklämda på en liten yta.

Upptäcker man att man har en dvärghamster som blir mobbad och utstött och kanske attackerad av annan hamster/hamstrar i buren så måste man sära djuren åt. Skaffa en bur till, och sära på dem så att inte någon hamster kommer till skada!

Campbells








Rysk Vintervit Dvärghamster

Phodopus sungoris sungoris

Den Ryska Vintervita Dvärghamstern, inte helt olik Campbells, härstammar ifrån Sydvästra Sibirien och östra Kazakstan där den lever på gräs-stäpperna. Ett vanligt namn som man hör på Vintervit är "Sibirisk Dvärghamster" men det korrekta namnet är Rysk Vintervit.

Rysk Vintervit

Vintervita dvärghamstrar introducerades på 1970-talet som sällskaps- och så småningom utställningsdjur.

Hanarna blir liksom hos Campbells större än honorna, och Vintervit är den näst största rasen av dvärghamster och den blir ca 8-10 cm som fullvuxen. En Rysk Vintervit har en kompakt, rund kropp. Liksom Campbells har Vintervit också hårbeklädda ben och fötter.

Varför kallas den för Vintervit?

Namnet har kommit genom att de vintervita hamstrarna i det vilda byter färg på vintern och blir då mer eller mindre vita, ibland nästan helvita. I fångenskap är det inte alltid de vintervita hamstrarna byter färg, men då de gör det så gör de oftast ett uppehåll i aveln, så om man har ett avelspar levande tillsammans kan man oftast vara beredd på att inte få några ungar under tiden de har bytt till sin vinterpäls.

Rysk Vintervit

Vintervit lever ensamma eller i par/små grupper, det sistnämnda förutsätter oftast att individerna levt tillsammans sedan tidig ålder. Vintervita är trevliga, sociala och lätta att tämja och utgör trevliga husdjur samt utställningshamstrar.

Vintervita finns numera i en hel del olika färger, som exempelvis Safir, Pearl, Pearl Safir, Pearl Agouti och Pearl. Levnadslängden är vanligtvis ca 1½-2 år.

Ett akvarium är det bästa alternativet att ha som bur åt Vintervita, då de kan rymma genom gallerburar avsedda för Guldhamstrar. De tycker om att gräva sina bon och gångar i spånen och man kan inreda buren med mycket olika leksaker åt djuren då de är aktiva och gärna motionerar i motionshjul.










Roborovski

Phodopus roborovskii

Den minsta arten av Dvärghamster heter Roborovski och härstammar ifrån Västra och Östra Mongoliet och Norra Kina. Roborovski anlände till England för första gången på 1960-talet då de importerades av Londons Zoo.

"Robbarna", som man brukar kalla de små liven i vardagligt tal, är inte lika vanliga som sällskaps- och utställningsdjur som de övriga hamsterraserna, och är oftast inte lika lätta att hantera och få tama som exempelvis Campbells eller Vintervit. "Robbarna" är extremt snabba och kvicka, och med tanke på deras ringa storlek (ca 4-5 cm) så förstår man att de är lätta att tappa bort!

De är väldigt aktiva små djur, och kanske mer intressanta att ha för att studera deras beteende än som rena keldjur. Som sällskapsdjur åt små barn är de oftast inte speciellt lämpligt, just med tanke på att de är svårare att hantera och hålla i än de övriga Dvärghamsterarterna.

Färgen är brun-orange med vit mage och vita små "ögonbryn" vilket ger dem ett lite lustigt men gulligt utseende. Robbarna har hårbeklädda ben och fötter och en väldigt liten och kort svans.

Eftersom "Robbarna" är så små rekommenderas inte att ha dem i vanliga gallerburar, utan det är nödvändigt med ett akvarium eller en "plasttank", s.k. Pet-box, om man inte vill ha hamstrar på rymmen. De klämmer sig nämligen enkelt igenom gallren i en gallerbur. Eftersom de är så aktiva krävs det dock en rejäl bo-yta för de små djuren, trots att de inte är så stora själva. De vill ha gott om spån i buren där de kan gräva ner sig och göra gångar att gömma sig i.

Man kan hålla Roborovskis levande ensamma eller i par/grupper, förutsatt att djuren fått bo ihop sedan tidig ålder.

En Roborovski lever vanligtvis i ca 2-3 år.










Kinesisk hamster

Cricetulus griseus

Den kinesiska dvärghamstern är den som till utseendet mest skiljer sig från övriga dvärghamsterarterna, mest beroende på den långa, slanka kroppen och det mus- eller råttliknande huvudet som är längre än hos andra dvärghamstrar med relativt små ögon, och en svans som klart skiljer sig från övriga dvärghamstrar då den är nästan hårlös och ungefär 2-3 cm lång. Kroppen hos en kinesisk dvärghamster kan bli upp till 10 cm lång.

Kinesisk dvärghamster finns bara i två färgvarianter, Normalfärgad och Dominant Spot. Den normalfärgade "kinesen" har en brun vilt-färg och en rygglinjne som löper från öron till svans, medan Dominant Spot'en har fler eller färre vita fläckar på kroppen, vissa några få vita fläckar medan andra har betydligt mer.

"Kineserna" har ibland ett något mer svårhanterligt temperament än exempelvis Campbells och Vintervita, och alla individer blir inte lika tama som andra. Beroende till viss del på detta är de Kinesiska dvärghamstrarna än så länge relativt ovanliga och i klar minoritet om man jämför med Campbells och Vintervita som sällskapshamstrar.




För Dvärghamsterfoton klicka här!

Labyrinten Labyrint
Här är ett exempel på en hemmabyggd hamsterlabyrint.

Skriv ut