Eναλλακτικά Λειτουργικά Συστήματα

 

Αν νομίζετε ότι το μόνο λειτουργικό σύστημα είναι τα Windows, ή έστω ότι υπάρχει και το DOS, τότε μάλλον είστε λίγο πίσω στην ενημέρωση. Αλλά τι λέω, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που δεν έχει ακούσει τα όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί για το πολυσυζητημένο Linux, το BeOS και άλλα προγράμματα του είδους.

Λειτουργικό Σύστημα λοιπόν. Είναι το πρώτο, ίσως το πιο πολύπλοκο όλων των προγραμμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και σίγουρα αυτό με την μεγαλύτερη ιστορία. Το “λειτουργικό σύστημα” άρχισε να απασχολεί ιδιαίτερα το μέσο χρήστη από τη στιγμή που εδραιώθηκαν στον κόσμο των υπολογιστών, τα PCs. Και αυτό γιατί τα παλαιότερα home συστήματα δεν προσέφεραν –ή δεν χρειάζονταν- εναλλακτικές λειτουργικές λύσεις. Σήμερα υπάρχουν πολλά λειτουργικά περιβάλλοντα, τα οποία ευτυχώς δεν βρίσκονται εδώ για να μπερδέψουν, αλλά για να κάνουν ευκολότερη τη ζωή –και πολύ περισσότερο τη δουλειά του κάθε χρήστη.

Μπορεί να υπάρξει, άρα, εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα; Και αν ναι, ποιό θα είναι αυτό –και ειδικά σε τι θα βοηθήσει και που θα χρησιμεύσει. Πρακτικά, υπάρχουν αναρίθμητα λειτουργικά συστήματα, τα οποία υπερκαλύπτουν όλες τις ανάγκες του μέσου αλλά και απαιτητικού χρήστη. Λειτουργικά για οικιακή χρήση, για οικιακά δίκτυα, για τοπικά δίκτυα, ακόμα και για τεράστιους δακομιστές.

Η αναζήτηση λειτουργικών μέσω το διαδικτύου είναι σχετικά εύκολη, όμως όσο οι απαιτήσεις γίνονται πιο συγκεκριμένες, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για γνώση, σε βάρος της νετσερφικής περιπέτειας. Αυτό το μήνα η στήλη ασχολείται με σελίδες αφιερωμένες σε λειτουργικά περιβάλλοντα, σε εταιρίες κατασκευής τους καθώς και σε σημεία αναζήτησης τους. Και επειδή “λειτουργικό σύστημα” δεν σημαίνει απαραίτητα ό,τι αντιπροσωπεύει υπολογιστές με την ένδειξη x86, υπάρχουν και λειτουργικά, για άλλους σύγχρονους δημοφιλείς υπολογιστές.

 

Be Operating System

To Βe Operating System ή ευρύτερα γνωστό ως Be OS, είναι ένα νέο λειτουργικό πολλαπλών χρήσεων, που υποστηρίζει πολλές πλατφόρμες και εκτελεί τις εφαρμογές του βασιζόμενο σε ένα πυρήνα διακλαδωτή (ακριβώς όπως και τα Windows). Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε περιβάλλον multimedia. Για την ώρα τρέχει σε PC συμβατούς με επεξεργαστές της Intel και σε κάποια συστήματα PowerPC. Για πολλούς είναι ένα από τα ανερχόμενα λειτουργικά, καθώς όσοι το χρησιμοποιούν έχουν μείνει πολύ ικανοποιημένοι από την απόδοση και τις δυνατότητες του. Eπειδή είναι νέο, έχει σχεδιαστεί από την αρχή με σύγχρονες 32bit προδιαγραφές, χωρίς να βασίζεται σε 16μπιτο σκελετό. Στη σελίδα της κατασκευάστριας εταιρίας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα, καθώς και να κατεβάσετε διάφορα plug-ins, αν ήδη το χρησιμοποιείτε.

Βerkeley Software Design Operating System

To BSD/OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα σε περιβάλλον UNIX για συστήματα x86 PC. To πρόγραμμα άρχισε όταν παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο του Berkeley έγινε μια έρευνα που αφορούσε εφαρμογές σε περιβάλλον UNIX, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη του καλού αυτού λειτουργικού, εξοπλισμένου με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται όποιος δουλεύει υπό την πλατφόρμα αυτή. Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί ένα μοντέρνο λειτουργικό, που εξέλιξε αρκετά το παλιό καλό Unix. Το λειτουργικό έχει χαρακτηρισθεί ιδανικό για διακομιστές που αναζητούν φθηνές λύσεις και είναι ιδιαίτερα σταθερό. Πολλοί μάλιστα το θεωρούν καλύτερο και του Linux σε αυτό τον τομέα! Στην σελίδα της BSD θα βρείτε πληροφορίες και προγράμματα για το BSD/OS.

C Executive & PSX

Το C EXECUTIVE είναι ένας πυρήνας λειτουργικού συστήματος εξειδικευμένος στην εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών. Παρέχει ένα μικρό, ασφαλές και άμεσο λειτουργικό σύστημα σε πραγματικό χρόνο, για προγράμματα γραμμένα σε γλώσσα C. Το C EXECUTIVE καταλαμβάνει μόλις 5 KB χώρο στη ROM μνήμη του υπολογιστή και υπάρχει σε εκδόσεις για 8μπιτους, 16μπιτους και 32μπιτους CISC και RISC επεξεργαστές παρέχοντας τα θεμέλια για εφαρμογές παντώς είδους. Το PSX αντίστοιχα αποτελεί ένα μέρος του POSIX.1, με 32000 προκαθορισμένες εντολές επεξεργασίας. Το PSX προσθέτει ένα αρκετά μεγάλο εύρος εντολών του συστήματος POSIX.1 στον βασικό πυρήνα του C EXECUTIVE. Στη σελίδα της εταιρίας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, οδηγούς, συστήματα αρχείων και άλλα στοιχεία για το C EXECUTIVE.

Chorus Operating System

Το Chorus OS είναι ένα ευέλικτο και σταθερό λειτουργικό που έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στις τάξεις των κορυφαίων συστημάτων τηλεπικοινωνιών. Χρησιμοποιείται σε δημόσια τηλεπικοινωνιακά κέντρα, καθώς και σε δίκτυα, συστήματα φωνητικού ταχυδρομείου, βάσεις κινητής επικοινωνίας, web-phones και κινητά τηλέφωνα. Η ευελιξία του Chorus OS επιτρέπει σε διάφορους κατασκευαστές να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς, γρήγορα και με μικρό κόστος, με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και εφαρμογών. Με τις ενισχυμένες λειτουργίες networking το Chorus OS υποστηρίζει εφαρμογές legacy και Java σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα σε ένα μόλις υπολογιστικό σύστημα. Στην σελίδα του λειτουργικού μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και προγράμματα.

Free BSD

Λίγο πιο πάνω μιλήσαμε για το BSD/OS. Η προγραμματιστική του ομάδα έχει φτιάξει και μια δωρεάν έκδοση του λειτουργικού αυτού. Είναι μια εξελιγμένη έκδοση BSD Unix συστήματος που προσφέρει εξελιγμένη δικτυακή απόδοση, ασφάλεια και συμβατότητα. Το λειτουργικό είναι φυσικά για συστήματα PC. Στην ιστοσελίδα του λειτουργικού, μπορείτε να βρείτε εκτός από πληροφορίες, και δυνατότητες άμεσης εγκατάστασης του λειτουργικού στο μηχάνημα σας, απ’ ευθείας από το δίκτυο. Υπάρχουν φυσικά όλες οι απαραίτητες οδηγίες για τη σωστή εγκατάσταση, λειτουργία και χρηστικότητα του λειτουργικού. Αν ψάχνετε για ένα καλό λειτουργικό σε περιβάλλον Unix, που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες και ταυτόχρονα να μην κοστίζει τίποτα, τότε δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.

Inferno

Το Inferno είναι ένα “εκκεντρικό” λειτουργικό σύστημα. Είναι αρκετά νέο στο χώρο και οι κατασκευαστές του ευελπιστούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου network operating system και περιβάλλοντος προγραμματισμού εφαρμογών, που θα αποδώσει τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα ετερογενών δικτύων, clients και διακομιστών. Το Inferno περιλαμβάνει τον πυρήνα, την γλώσσα προγραμματισμού Limbo, εφαρμογές που περιλαμβάνουν interfaces για networking και απόδοση γραφικού περιβάλλοντος, network protocols, ασφάλεια και αυθεντικότητα, καθώς και αρκετά εργαλεία. Το Inferno σχεδιάστηκε από μέλη του Κέντρου Έρευνας Πληροφορικής Επιστήμης στα εργαστήρια της Bell. Στη σελίδα του λειτουργικού θα βρείτε πληροφορίες για το Inferno και την γλώσσα Limbo καθώς και οδηγούς για τον προγραμματισμό τους. Ένα λειτουργικό για απαιτητικούς.

Linux

Το πλέον διάσημο εναλλακτικό λειτουργικό είναι το Linux, με σήμα τον γνωστό σε όλους πιγκουίνο. Το λειτουργικό αυτό είναι βασισμένο σε πυρήνα Unix, σχεδιασμένο από τον Linus Torvalds σε συνεργασία με πολλούς προγραμματιστές απ’ όλο τον κόσμο. Το Linux είναι αυτούσιο πρόγραμμα, ανεξάρτητο από πυρήνες υπολειτουργιών και κάνει πραγματικό multitasking, δημιουργεί εικονική μνήμη (virtual memory), shared libraries, κάνει καλή διαχείριση της μνήμης του συστήματος, εξασφαλίζει TCP/IP networking και άλλες λειτουργίες ανάλογες του ευρύτερου φάσματος των συστημάτων περιβάλλοντος Unix. Στη σελίδα του προγράμματος βρίσκονται οι απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτό, καθώς και πλήρεις οδηγίες για το που θα βρείτε, πως θα εγκαταστήσετε και πως θα το χειριστείτε.

Multics

Αναρωτήθηκε κανείς τι υπήρχε στον κόσμο πριν από τα Windows, τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από το DOS; Η απάντηση είναι εύκολη: Το Multics (Multiplexed Information and Computing Service). Τι είναι αυτό; Ήταν η καρδιά ενός λειτουργικού συστήματος το οποίο γεννήθηκε το 1965 και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Το Multics ξεκίνησε σαν αντικείμενο έρευνας και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των λειτουργικών. Αυτή η σελίδα είναι μάλλον εγκυκλοπαιδική, καθώς περιγράφει το hardware, το software, αλλά και τους ανθρώπους που έκαναν το σύστημα αυτό να βρίσκεται στην κορυφή για πολλά χρόνια. Έτσι υπάρχουν links με γενικές πληροφορίες και FAQs για το σύστημα, την ιστορία του λειτουργικού, τεχνικές σελίδες, καθώς και σελίδες αφιερωμένες σε αυτό.

The Native Oberon Operating System

Το Native Oberon είναι ένα λειτουργικό βασισμένο στη γλώσσα Oberon του Niklaus Wirth. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις διατιθέμενες εκδόσεις: Το PC Native Oberon (για συμβατούς PC υπολογιστές), το Linux-based Native Oberon (επίσης για συμβατούς PC υπολογιστές) και το SharkOberon (για υπολογιστές DEC Shark Network Computers). Το βασικό Native Oberon είναι τόσο μικρό που χωρά σε μια μόλις δισκέτα 1.44 Mb, περιλαμβάνοντας compiler και TCP/IP. Έχει ένα πρόσθετο αρχείο προγραμμάτων που ονομάζεται Gadgets, με ενισχυμένη υποστήριξη για εφαρμογές διαδικτύου (FTP, Telnet και HTTP για Ethernet, SLIP ή PPP). Το σύστημα χρησιμοποιείται από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, με τον περισσότερο από τον κώδικα του να είναι ελεύθερος για όποιον θέλει να τον κατεβάσει.

Οpen BSD

Ακόμα ένα BSD λειτουργικό στο χώρο. Το πρόγραμμα OpenBSD είναι ένα δωρεάν multi-platform 4.4BSD λειτουργικό, βασισμένο σε περιβάλλον παρόμοιο με αυτό του UNIX. Έχει δοθεί έμφαση στην λειτουργικότητα του σε δικτυακές εφαρμογές, καθώς το λειτουργικό έχει ενισχυμένη ασφάλεια, και διαθέτει κρυπτογραφικές εξόδους. Το OpenBSD υποστηρίζει εξομοίωση για τα περισσότερα προγράμματα περιβάλλοντος λειτουργικών SVR4 (Solaris), FreeBSD, Linux, BSD/OS, SunOS και HP-UX. Η τελευταία έκδοση είναι η OpenBSD 2.5 η οποία έκανε την εμφάνιση της στις 19 Μαΐου 1999. Στη σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε το λειτουργικό για download, ή και να το παραγγείλετε σε μορφή 2 CDs. Το OpenBSD φτιάχτηκε από εθελοντές προγραμματιστές και δεν βασίζεται σε εμπορικές συναλλαγές, αλλά σε δωρεές από πολλούς χρήστες που το χρησιμοποιούν!

OS-9

Το OS-9 είναι ένα λειτουργικό σύστημα πραγματικού χρόνου, με δυνατότητες πολλαπλών χρηστών και multitasking. Έχει κατασκευαστεί από την Microware Systems Corporation. Είναι ευέλικτο, καθώς επιτρέπει τη σύνδεση νέων συσκευών στο σύστημα απλά γράφοντας κάποιους νέους οδηγούς, ή αν υπήρχε μια ανάλογη συσκευή στο παρελθόν, απλά δημιουργώντας ένα νέο περιγραφικό πρόγραμμα για τη νέα συσκευή. Όλες οι συσκευές αντιμετωπίζονται σαν αρχεία, γεγονός που ενοποιεί το σύστημα. Ακόμα, ο πυρήνας και όλα τα προγράμματα μπορούν να αποθηκεύονται ως ROM εντολές. Το λειτουργικό υποστηρίζει όλες τις νέες τεχνολογίες multimedia, όπως Java, MP3 κλπ. Στη σελίδα της εταιρίας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό.

Plan 9

To Plan 9 είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα που καθιερώθηκε από την Bell, από τους ίδιους προγραμματιστές που δημιούργησαν το Unix, τη γλώσσα C και την C++. Στη βασικότερη σύνθεση του χρησιμοποιεί τρια είδη περιεχομένων: Τερματικά (από ένα για κάθε χρήστη), Διακομιστές Αρχείων που αποθηκεύουν τα δεδομένα και Διακομιστές Επεξεργαστών που αναλαμβάνουν κάθε επεξεργασία, user authentication, και πύλες διαδικτύωσης. Τα μέρη του λειτουργικού είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με δίκτυα όπως, Ethernet, Datakit, απλές συνδέσεις με modem και φυσικά ISDN. Στην πιο τυπική του χρήση, οι χρήστες ακτελούν εφαρμογές που είτε τρέχουν στα τερματικά τους είτε στους διακομιστές επεξεργασίας, και λαμβάνουν τα δεδομένα από τους διακομιστές αρχείων, αλλά το λειτουργικό είναι τόσο μικρό που μπορεί να δουλέψει άνετα και με μόλις ένα φορητό υπολογιστή.

QNX

Το QNX βασίζεται σε ένα μικρο-πυρήνα ο οποίος κάνει τις επεξεργασίες του σε πραγματικό χρόνο. Το λειτουργικό σύστημα είναι προκαθορισμένο για POSIX περιβάλλον και είναι συμβατό με συστήματα υπολογιστών PC (x86). Το QNX υιοθετεί την άποψη της συγκέντρωσης των βασικών λειτουργιών ενός λειτουργικού συστήματος σε ένα πυρήνα μεγέθους 10 Kbyte, πλαισιωμένο από μια ομάδα λειτουργιών που καταφέρνουν να αποδώσουν υψηλής απόδοσης υπηρεσίες συστήματος. Το QNX είναι εμπορικό λειτουργικό και διατίθεται πλήρως με όλα τα system interfaces και τις εφαρμογές του. Το QNX γνώρισε αρκετή επιτυχία όταν χρησιμοποιήθηκε σε μορφή ROM σε μικρο-συστήματα. Στη σελίδα της εταιρίας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το λειτουργικό, να κατεβάσετε χρήσιμα εργαλεία και εφαρμογές, ακόμα και να δείτε επιδείξεις του λειτουργικού εν ενεργεία.

RTMX Operating System

Το RTMX O/S υπάρχει αρκετό καιρό, όμως η νέα του έκδοση είναι σχεδιασμένη απ’ την αρχή και εκμεταλλεύεται χρηστικά το σύστημα Berkeley 4.4BSD-Lite OpenBSD που παρουσιάσαμε πιο πάνω. Στο λειτουργικό έχουν προστεθεί λειτουργίες POSIX 1003.1, εφαρμογές POSIX 1003.2, Utilities, εργαλεία GNU και πολλές άλλες επεκτάσεις πραγματικού χρόνου του πρωτοκόλλου POSIX 1003.1b. Το σύστημα είναι εκτελέσιμο από την πρώτη κιόλας στιγμή και όλα αυτά σε μια αρκετά προσιτή τιμή, καθώς είναι εμπορεύσιμο. Το σύστημα υποστηρίζει εργασιακό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο, φυσική προσπέλαση μνήμης, ανταλλαγή μηνυμάτων και συνεχή υποστήριξη με νέα αρχεία. Στη σελίδα της εταιρίας μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για το λειτουργικό και τις ικανότητες του, καθώς και πίνακες με συγκεκριμένες υποστηριζόμενες λειτουργίες.

GNU Operating System

To GNU είναι ένα ακόμα λειτουργικό φτιαγμένο από ερασιτέχνες προγραμματιστές. Μάλιστα είναι από τα ιστορικότερα λειτουργικά του Net Surfing αυτού του μήνα καθώς υπάρχει από το 1984! Το GNU είναι παρόμοιο με το Unix, χρησιμοποιώντας όμως πλέον, 32μπιτο πυρήνα, μάλιστα χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Linux, ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται αρκετά. Το GNU διατίθεται δωρεάν μέσα από τη σελίδα της προγραμματιστικής του ομάδας. Στη σελίδα επίσης, μπορείτε να βρείτε στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού, πληροφορίες για την προγραμματιστική ομάδα, μπορείτε επίσης να διαβάσετε την άποψη του κόσμου αλλά και πολλών περιοδικών για το GNU, να διαβάσετε για τις εμφανίσεις του λειτουργικού σε πολλές εκθέσεις καθώς και την φιλοσοφία με την οποία κατασκευάστηκε.

VSTa Operating System

To VSTa είναι ένας πυρήνας που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Το VSTa ευελπιστεί να καταφέρει μια μίξη σχεδιασμού ενός μικροπυρήνα με το οργανωτικό σύστημα του λειτουργικού συστήματος Plan 9 το οποίο παρουσιάσαμε λίγο πιο πάνω. Το αποτέλεσμα αυτής της “συγχώνευσης” θα είναι ένας μικρός πυρήνας ο οποίος θα μπορεί να εκτελεί χρηστικές εντολές που θα αποδίδουν υπηρεσίες συστήματος όπως αρχειοθέτηση και συστήματα αποθήκευσης, συσκευές οδήγησης, και κωδικοποίησης. Όπως και με το λειτουργικό Plan 9, κάθε υπηρεσία αποδίδει ένα interface υπό μορφή συστήματος αρχείων. Στη σελίδα του προγράμματος βρίσκονται οι απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτό, καθώς και πλήρεις οδηγίες για το που θα βρείτε, πως θα εγκαταστήσετε και πως θα χειριστείτε το λειτουργικό αυτό.

Amiga Dos Online Reference Manual

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε απλά για εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα αλλά και για εναλλακτικό υπολογιστή! Mία ερασιτεχνική σελίδα αφιερωμένη στο λειτουργικό σύστημα του δημοφιλούς home υπολογιστή. Ο κατασκευαστής της σελίδα απολογείται για τις συχνές αλλαγές στο σκελετό της, αφού συνέχεια αυτή εξοπλίζεται με νέα δεδομένα. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για το λειτουργικό σύστημα της Amiga και τη γλώσσα Arexx, καθώς και τεχνικές πληροφορίες για τον home υπολογιστή. Ακόμα μπορείτε να βρείτε τις τελευταίες δικτυακές εφαρμογές για Amiga, καθώς και συνδέσεις με άλλες σελίδες παρόμοιου περιεχομένου.

All Windows Information Page

Μια σελίδα αφιερωμένη –σε τι άλλο- σε λειτουργικό περιβάλλον Windows. Υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που αρχίζουν από απαιτήσεις συστημάτων μέχρι αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης για όλες τις εκδόσεις Windows που έχουν κυκλοφορήσει (Windows 3.x, Windows 95/98, Windows NT). Aκόμα υπάρχουν patches που διορθώνουν διάφορα bugs, updates, ενισχυτικοί οδηγοί και add-ons από την Microsoft. Το γεγονός ότι η σελίδα είναι φτιαγμένη από ερασιτέχνες –άλλωστε ο κατασκευαστής της δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν έχει καμία σχέση με την Microsoft- δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή, άλλωστε ακόμα και αν δεν βρείτε αυτό που ψάχνετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη σελίδα με τα links και να ψάξετε σε κάποια άλλη διεύθυνση παρόμοιου περιεχομένου. Μια πολύ χρήσιμη σελίδα για τον σύγχρονο μέσο χρήστη.

Eros

Το πιο περίεργο όνομα για λειτουργικό, το έχει το σύστημα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πενσυλβανίας! Η θεωρία πίσω από το Eros είναι να ενωθούν κάποιες παλιές ιδέες για λειτουργικά συστήματα με κάποιες νέες τεχνικές απόδοσης και διεργασίας πηγών. Το αποτέλεσμα αυτής της μίξης είναι ένα μικρό ασφαλές λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Στη σελίδα της προγραμματιστικής ομάδας μπορείτε να βρείτε την πρώτη έκδοση του λειτουργικού, πληροφορίες και μια λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία μπορείτε να γραφτείτε για να ενημερώνεστε συχνά για την εξέλιξη, την υποστήριξη και τα προγράμματα του λειτουργικού.

IBM VM/ESA Operating System

To VM/ESA της ΙΒΜ είναι ένα λειτουργικό σύστημα υψηλότατων προδιαγραφών, που προορίζεται για τις δύσκολες και επίπονες λειτουργίες διακομιστών. Η σταθερότητα και η αξιοπιστία είναι σημαντική σε τέτοια περιβάλλοντα, και η IBM μπορεί και τα παρέχει. Το ίδιο ισχύει και στους τομείς ασφάλειας και απόδοσης. Το VM/ESA υποστηρίζει πλήρως τα σημερινά υπολογιστικά περιβάλλοντα αποδίδοντας ένα φιλικό και “φυσικό” λειτουργικό περιβάλλον για δικτυακό computing, σε συστήματα πολλαπλών συνδέσεων. Στη σελίδα του προγράμματος βρίσκονται οι απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτό, καθώς και πλήρεις οδηγίες για προγράμματα και εφαρμογές που μπορούν να εκτελεστούν μέσα από αυτό. Ακόμα υπάρχουν συνεχή urgrades και patches.

Μac Operating System

“Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σε φανατικούς χρήστες Mac, όπως εγώ”. Αυτό δηλώνει από την πρώτη κιόλας στιγμή ο κατασκευαστής αυτής της σελίδας που έχει ως θέμα το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών Macintosh. Βέβαια ο κύριος δεν είναι μόνο οπαδός του Mac αλλά και πολέμιος των Windows καθώς η σελίδα για το Mac OS δεν είναι παρά διακλάδωση μιας σελίδας αφιερωμένης σε εναλλακτικά λειτουργικά με μοτίβο “ποίος χρειάζεται τα Windows”! Πέρα από το κάπως “φανατικό” ύφος η σελίδα είναι αρκετά ενημερωμένη ώστε να καλύψει όλες της απαιτήσεις ενός χρήστη, από την πληροφόρηση για το λειτουργικό, μέχρι οδηγούς, υποστήριξη και προγράμματα από την ίδια την Apple και από άλλες παρόμοιες σελίδες.

Help

http://www.be.com/

http://www.best.com/~thvv/multics.html

http://www.qnx.com/

http://www.bsdi.com/

http://www.oberon.ethz.ch/

http://www.zendo.com/vsta/

http://www.mcb.net/jmi/cexec.html

http://www.openbsd.org/

http://www.windowssucks.org/mac.html

http://www.sun.com/chorusos/

http://www.microware.com/

http://vmdev.gpl.ibm.com/

http://www.freebsd.org/

http://plan9.bell-labs.com/plan9/

http://www.cis.upenn.edu/~eros/

http://plan9.bell-labs.com/inferno/

http://www.rtmx.com/

http://www.plazaone.com/allwindows/

http://www.linux.org/

http://www.gnu.org/

http://www.mentasm.com/cgi-bin/user.cgi?u=mramiga/