Ana Sayfa » Tarih Coğrafya TARİH COĞRAFYA

   Bu sayfada Hendek adının nereden geldiğinden başlayıp Hendek'in tarihinden, coğrafyasından, kültüründen bahsedeceğiz. Sizde Hendek hakkında bildiklerinizi bize göndererek herkesin öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Umarım bilgilerimizden faydalanabilirsiniz.

Hendeğin adı nereden geldi?
    Hendeğin isminin nereden geldiği konusu tartışmaya açık bir konudur.Bir rivayete göre Hendek küçük bir kasaba iken; bu kasabada tek bir han varmış. Bundan esinlenerek "Hantek", diye anıldığı ve zamanla Hendek'e dönüştüğü söylenir...

    Başka bir rivayete göre de Hantek'in; 12. asırda Orta Asya'dan, Ön Asya ve Batı'ya yapılan Türk göçleri sırasında Selçuklu Devleti zamanında Türkistan'a bağlı "Gürcan" bölgesindeki Handak'tan göç eden Türklerden bir kısmı şimdiki Turanlar Mahallesi'ne gelerek bu kasabayı kurar kendi özyurtlarının eski adı olan "Handak" adını buraya verir. Handak ismi zamanla "Hendek" olarak söylenir...

    Diğer bir rivayete göre ise; kasabanın coğrafi konumu çok iyi ve düz bir saha üzerinde bulunduğu halde kuzey ve güneyden sıralanan dağlarla kuşatıldığı için, bu jeolojik durumdan ötürü halk arasında "Hendek" diye anılır...
Başa Dön

Kısaca Hendek
    Cumhuriyetin ilanından sonra Kocaeli İline bağlı bir ilçe iken 1954 yılında Sakarya`nın vilayet olması ile birlikte bu ile bağlı bir ilçe olmuştur. 1907 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. İl merkezine uzaklığı 32 km dir. Yüzölçümü 581 km² olan ilçenin denizden yüksekliği 175 m`dir. İlçeye bağlı 1 bucak, 3 belediye, 73 köy bulunmaktadır.
Başa Dön

Hendeğin Tarihi
    Hendek, 12. Asırda Orta Asya’dan Önasya ve batıya yapılan Türk göçleri sırasında Selçuklu Devleti zamanında Türkistan’a bağlı Cürcan bölgesinden Handok’tan göç eden, Türk kabilelerinden bir kısmı şimdiki Turanlar semtine gelerek bu kasabayı kurdukları kendi öz yurtlarının eski adı olan Handok adını buraya verdikleri, Handok’un zamanla Hendek olarak değiştiği sanılmaktadır.

    Cumhuriyetten önce Kocaeli mutasarrıflığına bağlı bir kaza olan Hendek, Cumhuriyetten sonra Sakarya vilayet olunca 1 Aralık 1954 tarihinde bu İl’e bağlı bir ilçe olmuştur.
Başa Dön

Hendeğin Coğrafyası
    İlçemiz kuzeyden Kocaali ve Karasu, güney ve güneybatıdan Akyazı, batıdan Ferizli ve Söğütlü ilçeleri ile Sakarya İli, doğudan ise Cumayeri, Gümüşova ve Gölyaka ilçeleri ile çevrilidir.

     İlçenin yüzölçümü 581 Km2’dir. Denizden yüksekliği 175 metredir. İl merkezine uzaklığı ise 32 Km.dir. .
Başa Dön

Hendeğin Nüfusu
    30 Kasım 1997’de yapılan Genel Nüfus Sayımına göre İlçemizin toplam nüfusu 58.901’dir. Bunun 25.220 kişisi ilçe merkezinde, 2.762’si Çamlıca Beldesinde, 2.426 ‘sı Yeşilyurt Beldesinde, 28.493 kişisi de köylerde yaşamaktadır.

     İlçe nüfusunun %97’si okuma-yazma bilmektedir. İlçede nüfusun %60’ı tarımla geriye kalan %40’ı da ticaret ve küçük bir kısmı da memuriyetle geçimini sağlamaktadır.
Başa Dön
Sonraki Sayfa

 

Hendek Haritası

Haritayı büyütmek için tıklayın...

Hendek Haritası

Haritayı büyütmek için tıklayın...

Hendek Çevresi
Hendek Çevresi
Hendek Havadan