Maksimirska 94 10000 Zagreb
honos@zg.hinet.hr
tel: 385/1-2302-999fax: 385/1-2338-088

Što je HONOS?

(click here for english version of this text)


Honos - Udruga za zaštitu vrijednosti Domovinskog rata utemeljena je u lipnju 2000. s nakanom da se odupre sve očitijoj kriminalizaciji Domovinskog rata, koja je, naročito nakon 3. siječnja prošle godine, poprimila razmjere koji dovode u pitanje i samu volju hrvatskog naroda da se brani i obrani te stvori svoju neovisnu, slobodnu i demokratsku državu.

U tom sklopu Honos je odmah, čim je registriran, pokrenuo pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske preispitivanje ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom. To smo učinili zbog toga što držimo da taj zakon omogućava protuustavno izručenje hrvatskih građana Haaškome sudu, čime se krše ne samo njihova zakonska (građanska), nego i ljudska prava.

Honos je također u studenom prošle godine podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika S. Mesića zbog špijunaže i odavanja državne tajne. I to stoga što je predsjednik Mesić stranim osobama dao na uvid povjerljive dokumente, kao i domaćim medijima. Nakon tri mjeseca oglasilo se i državno odvjetništvo iz Zagreba koje je tu prijavu odbacilo pod apsurdnim objašnjenjem - da transkripti iz Ureda predsjednika nisu obilježeni kao državna tajna, jer na njima nema te oznake. Međutim, na kuvertama, u kojima su dokumenti pohranjeni, nedvosmisleno stoji oznaka državne tajne, a to je javno, u jednoj tv-emisiji, potvrdio i sam savjetnik predsjednika Mesića, gospodin Dekanić. Dakle, kako je moguće da na kuverti stoji oznaka državna tajna, a da sadržaj onoga što je u kuverti to nije? Vjerujemo da će suvisli odgovor na to pitanje kad-tad dati pravna država.

U sklopu svojih aktivnosti Honos je pokrenuo i Biblioteku Domovinskog rata s namjerom da u sljedećih nekoliko godina objavi biografije svih značajnih hrvatskih generala i ratnih zapovjednika (oko tridesetak imena). Zasad su napisane, ili pred izlaženjem, biografije o generalu Janku Bobetku, generalu Anti Gotovini, te admiralu Davoru Domazetu Loši.

Jedna od naših aktivnosti je i pripremanje okruglih stolova i seminara na teme vezane uz Domovinski rat i njegove vrijednosti, kao i reakcije na sva ona događanja ili istupe koji se tiču Domovinskog rata. U tom smislu Honos surađuje i s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te sa svima onima kojima je Hrvatska na srcu.

S obzirom da je Honos nevladina i neprofitabilna udruga, koja svoje djelatnosti financira isključivo iz dobrotvornih priloga i donacija, slobodni smo zamoliti svakog onog tko je to u stanju, i koji u našem radu prepoznaje opću korist i dobro za Domovinu, da nam svoju pomoć pošalje na naš žiro ili devizni račun:

devizni račun:
Zagrebačka banka d.d. SWIFT ZABA HR 2X: 2500-1504029
Honos 70300 valuta 1504029

žiro račun kod ZAP-a: 30105 - 678 - 121552

Nenad Ivanković, predsjednik