Takaisin pääsivulle

 

Soke Takagi Oriemon Shigenobu Sensei
Hontai Yoshin Ryu Jujutsun perustaja

Hontai Yoshin Ryu Jujutsun perustaja oli Tagaki Oriemon Shigenobu. Hän syntyi ylhäiseen samurai-sukuun ja oli Inatobi Sanzaemon toinen poika. Inatobi Sanzaemon oli Osu Sendain (klaani), Shiraishi-linna sotaherran, Katayama Kojuron korkea-arvoinen seuraaja. Takagin lapsuusajan nimi oli Umon ja hän syntyi 2.tammikuuta, Kan`ein 2.vuonna (v.1625), joidenkin tietolähteiden mukaan Kan`ein 12.vuonna (v.1635).

Umon lähti naapuri linnoihin Ushu:n ja Hitachi:n ja astui sisään Muto Danuemonin, sotaherra Yoshihiden korkean tason strategistin, taistelulajien portista. Muto Danuemonin oppilaana hän oppi Muto Ryu Kodachia (lyhyt miekka) ja Kyochi Ryu Sojutsua (keihäs) tavoitellen näiden koulukuntien korkeimman tason tekniikoita ja salaisuuksia. Takagin isä Sanzaemon, joka samaan aikaan palveli Kenjutsu Shinan-Yaku:na eli mestari miekka opettajana Shiraishi-linnassa, koki verisen kohtalon öisessä väijytyksessä. Kun Takagi sai uutiset isänsä kuolemasta, hän muisti tämän toistuvat sanat, "paju (yoboku) on vahva kun taas korkea puu (takagi) katkeaa". Takagi painoi tämän opetuksen mieleensä ja kosti isänsä murhan. Tämän jälkeen hän otti nimekseen Yoshin Ryu Takagi Oriemon Shigenobu.

Tämän jälkeen, Seiho:n 12:sta vuonna (1645), Takagi sai opetusta eräältä Oshu:n asukkaalta nimeltään Ito Kii No Kami. Takagi opiskeli ankarasti tullen mestariksi Yarin, Naginatan ja Shurikenin käytössä sekä Taijutsussa. Nyt tunnustettuna bujutsun mestarina, Takagi otti tehtäväkseen toimia mestari miekka opettajana Shiraishi-linnassa.

Takagi soke kuoli Seitokun ensimmäisenä vuonna (1711), ollen 87-vuotias. Hänen hautansa löytyy Fukagaya:sta, Karita-Gun:sta, Miyagi prefectuurista, peltojen keskeltä.

Viittaus: Historian tutkimus 18:sta Soke, Inoue Tsuyoshi Munetoshi.

 

 

 

Hontai Yoshin Ryun pääopettajat ja historiaa

Toisen sukupolven soke (suurmestari) Takagi Umanosuke sai opetukset Takagi Oriemonilta 1671 ollessaan 16-vuotias. Koska hän peri tyylisuunnan niin nuorella iällä, Umanosuke oli ylimielinen, vaikkakin hän oli erittäin voimakas aseettoman ja aseellisen taistelun kuten Bo:n (keppi) taitaja.

Erään kerran Umanosuke ja Takeuchi Ryu:n 3.soke Takeuchi Kagasuke Hisakichi, kävivät kaksintaistelun Lordi Mori Sadahisan, Morin perheen päämiehen, edessä. Näiden kahden fyysiset ominaisuudet olivat toistensa vastakohtia, Takeuchi Hisakichi oli 146cm kun taas Takagi Umanosuke oli jättiläinen 207cm, aivan kuten lapsi ja aikuinen.

Pidettiin kaksi ottelua, jotka Takeuchi Hisakichi voitti helposti. Molempien kamppailujen aikana, Umanosuke tuli heitetyksi Takeuchi Ryu:n "Ganseki Otoshi" nimisellä tekniikalla, ja kun hän yritti nousta ylös, hän joutui lukituksi ja sidotuksi narulla. Kuitenkin Umanosuke oli niin voimakasrakenteinen että hänen ei tarvinnut kuin jännittää suuria lihaksiaan niin normaalisti vahva sitomisköysi katkesi helposti. Loppujen lopuksi hän hävisi tullessaan pistetyksi miekalla.

Umanosuke huomasi oman ylimielisyytensä ja oli syvästi häpeissään. Hän meni Takeuchi Hisakichin luokse pyytämään anteeksi ja hänestä tuli oppilas, saaden aikanaan Menkyo Kaiden:in. Nuorina päivinään Umanosukella oli tapana käyttää fyysistä voimaansa mutta vanhana miehenä hän ymmärsi rajoitukset mikäli systeemi olisi ainoastaan fyysisen voiman varassa. Seurauksena tästä hän yritti vuosien ajan luoda tyyliä perustuen tähän ajatukseen mutta epäonnistui. Tämän jälkeen hän matkusti temppeliin ja vietti siellä 100 päivää saaden jumalallisen ilmestyksen "pajun oksat voivat kestää lumen".

Tämän seurauksena Umanosuke jatkoi edelleen tyylin kehittämistä, hallitsien psyykkisen kurin ja käsitteen luoden systeemin, joka löisi vastustajan "Pajun sydämellä" (Yo no Shin), kutsuen tyyliä Hontai Yoshin Ryu Takagi Ryu Jujutsuksi. Vuonna 1693 Kinei:n perhe palkitsi Umanosuken arvonimellä, joka tunnusti hänen olevan korkeimman tason opettaja ja soturi. Hän kuoli huhtikuussa 1716, ollen 61-vuotias.

Tähän päivään asti on säilynyt todisteet Himejin linnassa että 3.Soke Takagi Gennoshin Hideshige palveli linnassa bujutsun opettajana saaden palkkaa 500 Koku:a. Gennoshin, kuten isänsä Umanosuke, oli erittäin vahva mies.

Gennoshin tavatessaan tulevan 4.Soken, Kukishin Ryu:n Okuni Kihei Shigenobun, testasi tekniikoitaan Okunin kanssa, Gennoshin voittaen aseettoman ja Okuni Kihein voittaen keppi taistelun. Nämä kaksi päättivät vaihtaa tekniikoita systeemien kesken, ottaen vahvat pointit molemmista täydentäen tyylejään. Gennoshin kuoli Genrokun 15:sta vuonna 32-vuoden ikäisenä.

Eräs asukas Izumosta, nimeltään Okuni Kihei (s. 1684) jatkoi neljäntenä pääopettajana. Kihei oli myös Chosui Ryun soke, arvonimi jonka hän sai 17. pääopettajalta Araki Tetsuhiralta. Kihei tapasi Takagi Gennoshin ja molemmat päättivät testata taitojaan, ei niinkään kaksintaistelussa vaan ystävällisessä kilpailussa. He olivat erittäin hyviä ystäviä ja vaihtaen tekniikoita, molemmat ottaen osia toistensa tyyleistä tarkan harkinnan jälkeen, aseettomasta tyylistä tuli Hontai Yoshin Ryu Takagi Ryu ja aseellisesta Kukishin Ryu. Tästä eteenpäin (poislukien 9. soken) kuusi Okuni sukupolvea jatkoivat perinnettä.

5. Soke, Okuni Yakuro oli Kihein poika. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

6. Soke, Okuni Taradayu Tadanobu oli Yakuron poika. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

7. Soke, Okuni Kihyoe oli Taradayun poika. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

8. Soke, Okuni Yozaemon oli Kihyoen poika. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

9. Soke, Nakayama Jinnai oli Okuni Yozaemon oppilas, ja palveli Ako-linnassa Tokugawa kauden romahtamiseen asti. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

10. soke, Okuni Takezaemon oli 8. Soken Yazaemon poika. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

11. Soke, Nakayama Kauemon oli Nakayama Jinnain poika. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

12. Soke, Okuni Kamaji oli 10. Soken Okuni Takezaemonin poika. Hän oli viimeinen Okuni perheen jälkeläinen. Hänen syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

Yagi Ikugoro oli 13. suurmestari, ja 11. Soken, Nakayama Kauemonin oppilas. Jouduttuaan lähtemään Ako-linnasta, johtuen hänen yhteyksistään poliittisiin henkilöihin nimeltään mm. Watanabe Kazan ja Takano Choei, hänestä tuli ronin (isännötön samurai), muuttaen myöhemmin Akashi:in avaten dojon. Yhden tarinan mukaan, Yagi oli niin voimakas että hän pysäytti hyökkäävän koiran, joka häiritsi ohikulkijoita, vähäpätöisellä paistinvartaalla. Hänen oppilaitaan Akashissa olivat Fujita Togoro Hisakichi, Ishibashi ja Ishiya Takeo, jotka jatkoivat opettamista eteenpäin. Tämä johti tradition opettamiseen paljon suuremmassa mittakaavassa. Yagin syntymä- ja kuolinpäivä eivät ole tiedossa.

Ishiya Takeo oli 14. Suurmestari syntyen 1845. 13. Soken Yagi Ikugoron vanhimpana oppilaana, hän piti dojoja Himejissä, Okayamassa, Kobessa ja useissa muissa paikoissa. Ishiya Takeon on sanottu kukistaneen voimakkaan Osakalaisen sumopainijan nimeltään Otsutsu, lukiten painijan vasemmalla kädellään ja samalla hieroen tämän naamaa maahan oikealla kädellään. Hän kuoli 1909 erään vanhimman oppilaansa kotona.


Ishiya Matsutaro oli 15. Suurmestari. Vaikkakin hän oli Takeon poika, hän lähti kotoaan ja ryhtyi opiskelemaan Kukishin Ryu:tä Akiyama Yotaron alaisuudessa, tullen mestariksi tyylissä. Hänen synnyin ja kuolin päivänsä eivät ole tiedossa.

Kakuno Hachiheita oli 16. Suurmestari. Hän syntyi 8:tena Meijin vuonna ja oli Ishiya Takeon vanhin oppilas. Kakuno oli nero, joka loi Kakuno Ryun (Kakunoden). 11. päivänä heinäkuuta 1935, Kashima Jingussa, sekä seuraavana päivänä Katori Jingussa, hän esitti "Hontai Yoshin Ryu no Kata:n". Tämän jälkeen hän luovutti Hontai Yoshin Ryu:n Minaki Saburo:lle ja Takagi Ryu:n Tsutsui Yutaro:lle. Hän kuoli 1939.

Minaki Saburo Seikyo oli 17. Suurmestari. Kakuno Hachiheita:n vanhimpana oppilaana, hän sai Menkyo Kaiden arvon 1933 ja avasi dojon Ushigome:ssa Tokiossa 1937. Toisen maailmansodan jälkeen, hän aukaisi dojon Sekkotsuin:ssa Kobessa. 1988 ollessaan 83 vuotta, hän jatkoi matkaansa tuonpuoleiseen.

Inoue Tsuyoshi Munetoshi Soke on 18. Suurmestari. Syntyen Taisho:n 14. vuonna (1925), hän on korkea-arvoisen laivasto perheen Inoue:n 26. pää. Tokugawa-kauden loppuun asti, perhe palveli Iyo Seijo läänin Matsuhira perhettä ja Taishon 10. vuonna muuttivat Nishinomiya:n. Inoue Soke perusti Imazu Budokai Dojo:n 1948, tavaten Hontai Yoshin Ryu opettajansa, Minaki Saburo Sensein 1955, saaden huhtikuussa 1972 Menkyo Kaiden-arvon. Hänestä tuli Suurmestari huhtikuussa 1982. Tänään, Hontai Yoshin Ryu traditiolla on oppilaita niin Japanissa kuin ympäri maailmaa.
 

 

Tekniikat

Hontai Yoshin Ryu Jujutsu traditio on jatkunut tähän päivään varteenotettavana taistelutaitona perustuen kolmeen tukipilariin Kodachi (lyhyt miekka), Jujutsu (aseeton taistelu) ja Bojutsu (keppi/sauva taistelu).

Kodachi no Kata (muoto) on jaettu kolmeen viiden tekniikan sarjaan, Omote no Kata, Ura no Kata ja Hashirigakari no Kata, joissa vastustaja kukistetaan liikuen sisään hetkellä jolloin hänen leikkauksensa lähtee.

Jujutsu on koottu kymmenen tekniikan sarjoihin: Gyaku no Kata, Nage no Kata, Oku no Kata, Yoshin no Kata, Tantodori no Kata, Tachidori no Kata. Jokainen kata sisältää käsitteen Jujutsu Roppo tai kuusi Jujutsun periaatetta, (Gyaku [nivel tekniikat], Nage [heitot], Shime [tukehduttamis ja kuristus], Atemi [hyökkäykset kehon heikkoihin kohtiin], Toritsuke [sitomis tekniikat] ja Katsu [elvytys]).

Jokainen tekniikka suoritetaan rikkoen vastustajan tasapaino, sijoittuminen ja etäisyys, käyttäen hyväksi toisen liikettä ja oikeaa ajoitusta kontroloiden vastustajaa.

Bojutsu tulee Kukishin Ryu tyylistä, jossa on käytössä Chobo (pitkä keppi) jota käytetään kuten keihästä josta on kärjen terä leikattu pois. Tyylissä painotetaan voiman kiteyttämistä yhteen pieneen osaan kepistä mutta samalla hetkellä voidaan koko kepin pituutta käyttää hyväksi. On olemassa 10 Chobo Kumitachi no Kata tekniikkaa (missä opiskellaan pitkän kepin käyttöä miekkaa vastaan), 10 Hanbo Kumitachi no Kata tekniikkaa (lyhyt keppi vastaan miekka), ja 10 Boawase tekniikkaa (pareittain keppi harjoittelua). Kun nämä taidot opitaan täydellisesti, omaksutaan voima voittaa miekka.

Useita traditionaalisia arvoja (oppiasteita) "Yurushi" on käytössä: Shoden no Yurushi, Chuden no Yurushi, Okuden Yurushi, jokainen sisältäen 10 opetusta, kuten myös Menkyo Kaiden no Yurushi (kaiken oppinut). Kun oppilas on saanut opetukset, suoritetaan vala, seremonia menneille Hontai Yoshin Ryu mestareille, Hiho Kuji, Juji no Maki, Ryuko no Maki, arvonannon yhteydessä.

17. Suurmestari Minaki Soke, Menkyo Kaiden arvon saatuaan, vetäytyi vuorille harjoittaekseen itseään ankarasti, ja tuloksena Ki (elämän energian) hallitseminen. Muutamaa päivää ennen kuolemaansa hän suoritti viimeisen ishi wari (kiven murskaaminen) oppilaidensa edessä. Keräten kaiken energiansa hän löi kämmenensä päällä olevaa kiveä voimakkaasti kiai :ta käyttäen, murskaten kiven kahtia. Mutta mistä tämä energia oli lähtöisin?

Minaki Soken toistuvat sanat oppilailleen olivat, "Budo on filosofia ja luomisen taito", "Älkää kadottako vilpittömyyden polkua". Nämä Hontai Yoshin Ryun opetukset pysyvät muuttumattomina.

Takaisin pääsivulle