|
. |
Ana menü
Sağlığınız için para harcıyor musunuz?
Bu soru biraz acaip gelebilir size? Çünkü hemen herkes SSK lı olsun, emekli olsun, memur olsun mutlaka şöyle ya da böyle sağlığı için cebinden para harcamıştır, harcamaktadır, harcayacaktır. Hele zaten hiç bir sağlık güvenceniz yoksa cebinizden para harcamayıp da ne yapacaksınız.
Ülkemizde vatandaşın cebinden sağlığa harcadığı paranın hesabı yapıl mışmıdır acaba hiç?
Hiç sanmıyorum...
Ancak bazı göstergeler bu harcamanın hangi boyutlarda olduğunu ortaya koyabilir.
1. ve en güzel kriterlerden biri doktor muayenehaneleridir. Bugün birçok pratisyen doktor ve hemen tüm uzman hekimler muayenehanelerinde para karşılığı özel hasta bakmaktadırlar. Bu gerek hekimin muayenehanesi için yaptığı yatırımın gerekse vatandaşın hekime verdiği paraların sağlığa geri dönüşümü hemen hemen hiç yoktur. Genellikle gayrimenkule, arabaya ve hekimin lüks yaşamına gitmektedir.
Demekki doktor muayenehanelerinde hekime verilen para sağlığa harcanan bir paradır ama ölü bir paradır. Sağlık sisteminin iyileşmesinde bu muayenehaneye akan paranın çok az katkısı vardır.
Diğer para harcanan yerler tetkik ve tahlil için harcanan paralardır. Tetkik dediğimiz zaman kan tetkikleri, röntgen, ultrason ve benzeri inceleme yöntemlerini kastetmekteyiz. Bu sektörde hem alan hemde veren son derece dertlidir. Çünkü basit bir röntgen veya ultrason cihazının fiyatı milyarlarla ifade edilmektedir. Bu cihazlara verilen paraların tekrar amorti edilmesi pek söz konusu değildir. Yapılan tetkiklerin ücreti de bu yatırımın büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Ancak bu sektörde yani özel tahlil ve tetkik yapan sektörde korkunç bir arz fazlası vardır.
Bu ne demektir?
Örneğin İzmir'de benim bildiğim tomografi çeken en az 7 merkez var. Bunların günlük baktığı hasta sayısını toplasanız belki 2 tane cihaz yeterli gelecek. Bundan çok daha pahalı bir çok cihaz var özel sektörde. Kısaca milyonlarca dolar, serbest girişimcilik kavramının denetimsizliği ve plansızlık nedeniyle heba olmaktadır.
Başka nerelere para harcıyorsunuz?
İlaçlar...
Hergün pahalanan ilaçlara muayene ve tetkiklere verdiğiniz kadar, hatta daha fazla para harcıyorsunuz...
Bari yaptığınız masraflar sonucunda yeterli hizmeti almış olsanız, tatmin olsanız, gerçekten faydalanmış olsanız. Çoğu zaman aynı hastalık için doktor doktor gezmeniz gerekiyor. Çünkü size güvenilir bir yol gösterici olmuyor... Hangi yolları izlemeniz, nerelere başvurmanız gerektiğini kimse anlatmıyor.
Özetle cebinizden olanaklarınızı zorlayarak para harcıyorsunuz.
Hastalık zamansız gelir. Her zaman paranızda olmaz. Bu zamanda hala borç verebilen dostlarınız varsa ne ala. Yoksa hasta kaldınız demektir.
Gelelim işin daha vahim öteki boyutuna. Resmi hastanelerdeki israfa...
SSK yı ele alalım. Genelde en serbest sağlık harcaması yapabilen bir kuruluş. Ancak nezle olan ile kanser olanın aynı sıraya girdiği, aynı süre hekim ile görüşebildiği bir sistem. Hiç ilaç almadan geçebilecek hastalıklara çuvalla ilaç yazıldığı, ameliyat olması gereken hastaya aspirin verildiği bir sistem. Eşine dostuna ilaç yazdırılan bir sistem. Hekimin muayenehanesinden fiş kestirmeden işinizi göremediğiniz bir sistem.
İstenen tetkiklerin, yapılan incalamalarin gerekliliğinin denetlenemediği bir sistem. Kısaca SSK Hastaneleri = israf, israf, israf.
Öte yandan devlet hastaneleri. Tetkik yok, inceleme yaptıramazsınız. Biraz ileri bir inceleme için Üniversite hastanesine sevk edilirsiniz. Devlet sizin için, basit bir işlem için Üniversitelere gereksiz tonlarca para öder.
Emekliler üniversite hastanesine gittiler mi en az 2 kişinin daha sağlık masrafları onlarsırtından olur. Yani devletin sırtından. Çünkü üniversite hastanelerinde cebinde parası olmıyan hastaların ihtiyaçlarını emekli karnesinden almak gibi bir alışkanlıkları vardır.
Neler anlatmak istiyorum baştan beri. Anlatmak istediğim Ülkemizde sağlığa aslında gereğinden çok daha fazla para harcanmakta ve yatırım yapılmaktadır. Daha bu masrafların içine hiç bir iş yapmadan maaş alan sağlık görevlilerini eklemedik bile.
Başlığımızdaki soruyu tekrarlayalım, Yeterli sağlık hizmeti almak bir hayal mi? Tabiki hayal olmammalıdır. Elin oğlu bu sorunları aşmış biz neden aşamayalım...
Çözüm?
Çözümün ağırlığı Özel sağlık sigortası sisteminin hukuki olarak güçlendirilmesine bağlıdır. Dikkat edin genel sağlık sigortası demiyorum. Çünkü genel sağlık sigortasının bir modeli olan SSK'nın hali ortada.
O halde esas çözüm için özel sağlık sigortasının yaygınlaşmasında ve özel sağlık sigorta şirketlerinin güçlenmesi gerekiyor.
Ana menü
|
|