.
. .

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN KİM MEMNUN?

.
.
  • Ana menü
    İnsanın yaşamında temel gereksinimleri vardır öncelikle. İyi bir barınma yeri ister. Sonra karnını doyurmak ister. Sonra sağlıklı olmak ister. Bu temel gereksinimleri karşılandıktan sonra ancak daha kaliteli bir yaşam aramaya koyulur.
    Sağlıklı olmanın koşulları nelerdir?
    Öncelikle kendinize iyi bakmanız ve hastalıklardan korunmanız gerekir. Tek başına sizin korunmanız yetmez, çevrenizin siz hastalıklardan uzak tutacak bir yapıda olması gerekir. Tıpda bunun adı koruyucu sağlık hizmetleridir.
    İkinci olarak hasta olduktan sonra tedavi olacak olanaklarınızın olması gerekir. Yada sizi tedavi edecek olanakların size sunulması gerekir. Tedavi olacak olanaklarınız varsa sağlık hizmetlerinizi istediğiniz yerden satın alırsınız.
    Peki olanaklarınız yoksa ne olacak? İşte burada da Sosyal Devlet kavramı ön plana geçiyor. Yani Devlet sizin sağlık bakımınızı üstlenecek. Devlet kurumunda çalışırsanız Devlet Sizin Sağlık harcamalarınızı karşılar. Ya da SSK'lı iseniz yine sağlık hizmetlerinden parasız yararlanırsınız.
    Hiçbir sağlık kuruluşuna bağlı değilsiniz, Sağlık hizmetlerini satın alacak gücünüz yok. Ne olacak? Hiç birşey olamıyacak. Şu anda bunun karşılığı ülkemizde soru işareti? Birara yeşil kart uygulaması vardı?.. Kör topal işledi şimdi fiilen işlemez durumda. Aslında ülkemizde birçok yürürlükte olan sağlıkla ilgili kanun fiiliyatta işlemez durumda. Basit ve acı bir örnek vereyim. Doğudaki tüm ve Batı'daki bazı illerimiz sosyalizasyon kanunu denen kanun çerçevesi içinde. Bunların içine yakınımızdaki Manisa'da dahil. Ben birara Manisa'nın Gördes İlçesi'nde Devlet Hastanesi'nde Kadın Doğum uzmanı olarak çalıştım. Birgün bana elinde bir kart ile bir hasta geldi. Elindeki kart köyünün bağlı olduğu sağlık ocağından hekimin eline verdiği sevk kağıdı idi. Ben muayenesini yaptım ve ameliyat olması gereken bir durumda idi. Hastanın tetkikleri, ameliyatı ve ameliyat sonrası bakımı hastanede yapıldı. Hastanın tüm bu işlemler için Hastane'ye Döner sermaye bayağı bir ücret ödemesi gerekiyordu. Ancak kadın'ın kocası itiraz etti. Kendisni gönderen hekim ona eline verdiği kağıt nedeniyle hiçbir para ödemeyeceğini söylemişti. Bunun üzerine ben mevzuat kitabını açtım ve sosyalizasyon kanununa baktım. Gerçektende sosyalizasyon bölgesinde sağlık ocağından resmi sevki olan hastaların tüm sağlık giderleri hiçbir ücret alınmadan hastane tarafından karşılanmak zorundaydı. Ben bunun üzerine hastane müdürüne ücret alınmaması gerektiğini söyledim. Müdür böyle bir işlem yapamayacağını söyledi.
    Açtım Telefonu Sağlık Müdürlüğüne. Müdür yardımcılarından biri ile görüştüm.
    -Sayın Müdürm Manisa sosyalizasyon bölgesi mi?
    -Evet.
    -Sosyalizasyon kanunu bu ilin sınırları içinde geçerli mi?
    -Evet.
    -Buna göre sağlık ocağından sevkli gelen bir hastaya ücretsiz bakılması gerekiyor mu?
    -Hmmmm. Öyle olması gerekir.
    - O halde hastnemizde böyle bir hastaya ameliyat yapıldı, ve para isteniyor ne olacak şimdi?
    -Ya doktor, çok inceliyorsun. İşin o tarafını sen hiç karıştırma? Verebildiği kadarını vesin gerisinide gönder Fakfun fon ödesin.
    İşte böyle. Kanun var ama fazla kurcalama.
    Yine biliyormusunuz, Yataklı tedavi kurumları yönetmeliğine göre her türlü doğumu devlet hastaneleri parasız yaptırmak zorunda. Ama hiçibr şekilde uygulanmayan bir madde.
    Şimdi işin başka bir boyutuna daha dikkat çekmek istiyorum özellikle bu hiçbir sağlık kurumuna bağlı olmıyanlar için. Bu kesimin insanı şöyle ya da böyle Devlet'e direkt ya da dolaylı yoldan vergi öder. Aldığı her malın içinde KDV vardır, vergi öder. Sigara alır yarısı vergi'dir. Stopaj öder, çöp vergisi öder, çevre vergisi öder, mazot alır vergi öder, öder de öder. Bu verdiği vergilerle Memurlar ve Özellikle Milletvekilleri en lüks hastanelerde ve gerektiğinde yurt dışında kendisinin ve ailesinin her türlü sağlık hizmetini ücretsiz alır. Ama kendisine kaparo ödemeden tüm Devlet Hastanelerinin kapısı kapalıdır.
    Peki SSK'lı ya da Memur pek mi memnun. Hiç memnun olanı var mı? Hizmeti verenler verdiği hizmetten memnun mu?
    Özel sektörden kendi parası işle hizmet satın alanların %kaçı memnun... Basit bir hastalık için doktor doktor gezenlerimiz az değil.
    Ana menü