.
. .

KASIK AGRISI

.
.
  • Ana menü
    Kadında,baş ağrısından sonra en sık yakınma konusu kasık agrısıdır. Ağrı,vücudumuz için bir sorun yada hastalığın önemli bir belirtecidir. İnsan vücudunun sigortasıdır. Herhangibir elektrik sisteminde oluşan arızayı bize ileten sigorta atması gibi. Vücudumuzu koruyan iyi bir alarm sistemidir. Eğer ağrı varsa ağrıyan bölgede sorun var demektir. Kasık ağrısı varsa; küçük leğen kemiği boşluğu dediğimiz pelvis boşluğunu oluşturan organ yada sistemlerde bir sorun vardır. Bu sorunun ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesi için öncelikle bir bilene yani hekime başvurmak gerekir. Kasık ağrısı basit bir sorundan kaynaklanabileceği gibi ciddi,hatta yaşamsal boyutta olabilir.
    Kasık ağrıları ya her iki kasıkta yada tek taraflıdır. Hafif sızlama ve iğnelenme şeklinden künt, zonklayıcı, kramp tarzında dayanılmaz düzeylere ulaşabilir. Sürekli olabildiği gibi bir kısmı siklik yada adetle ilişkilidir. Biz bu tür ağrıları siklik yada non siklik ağrılar diyoruz. Kasık ağrıları yerel olabileceği gibi aşağıya,yanlara ve bele yayılabilir. Bu tanımlamalara göre yorum ,bakı yöntemleri,tanı ve ted avi şekillenecektir.
    Küçük leğen kemiği boşluğunu oluşturan organları anımsayacak olursak, bunlar; üreter ve ürethra denilen idrar yolları, idrar kesesi ( mesane ), genital organları oluşturan dudak kısımları ,vagina, rahim boynu yani serviks, uterus (rahim), yumurtalık yolları ve yumurtalıklar (overler ) ile boşaltım sistemlerinden appendiks, ince ve kalın bağırasakların bir kısmı, rektum ve anüsten olusur. Doğal olarak bu organları örten karın iç zarı yani periton ile damar, sinirleri ve diğer bağ dokularınıda göz önünde tutalım. Pelvis karın boşluğunun üçte birini oluşturur ve yukarıda belirttiğimiz organlara ev sahipliği yapar.
    Kasık ağrısı , tüm saydığımız bu organların bir yada birkaçında ortaya çıkan bir sorunun sonucunda , ikide bir atan sigorta gibi, sizi üzmeye başlar. Ağrı, bakteri,virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyon, doku ödemine yol açan enflamasyon, taşın tıkamasına bağlı geride kalan kanalın şişmesiyle yada organların fonksiyonunu engelleyen kist yada ur gibi durumlarda ortaya çıkar.
    Kasık ağrısının en sık görülen nedenleri :
    İdrar yolları enfeksiyonları (sistit,üretrit gibi), alt ve üst genital organlara ait enfeksiyon ve enflamasyonları (spiralin neden olduğu ), ureter ve mesane taşları, appendisit gibi bağırsak hastalıkları, adet sancıları ilk sıraları alır. Servisit,endometrit (rahim içi zarı iltihabı), salpenjit (yumurtalık yolu iltihap ve abseleri) appendisit yüksek ateşle birlikte seyreden kasık ağıları oluşturur. Dış gebelik, acil durum yaratan ve hemen hastaneyi gerektiren şiddetli kasık ve karın ağrısı yapar.Rahim ağzı yaralarının kistleşmiş kronik enfeksiyonları hem kasık hemde bel ağrılarına neden olur. Az olmakla birlikte ileri derecede büyümüş rahim urları (myomlar), çeşitli yumurtalık kist ve urları ile bunların kendi etrafında dönmeleri de kasık ağrılarına neden olur.Ayrıca daha önce geçirilen operasyon ve enfeksiyonların neden olduğu yapışıklıklarda kronik kasık ağrılarına neden olur. Kadınlara has bir hastalık olan endometriosis de ( adet dönemi kanın yumurtalık yolundan karın yada pelvis boşluğuna dökülüp hücrelerin oralarda yerleşerek oluşturdukları kronik bir hastalık) kronik ve siklik kasık ağrılarına neden olur. Sancılı adetin en sık nedeni endometriosistir. Rahim ve idrar kesesinin aşağı sarkması, ,divertikülit ve kron hastalığı gibi bağırsak hastalıkları, yumurta kistinin çatlamaları da kasık ağrıları yapar.Herhangibir kansere ilişkin kasık ağrısı varsa eh biraz geç kalınmıştır.
    Ne çok şey varmış kasık ağrıları yapan. Sistem çatlak ses veriyorsa , sık sık sigorta atıyorsa yani kasık ağrısı varsa ,siz en iyisi bir bilene gidin. Basit yada ciddi bir kasık ağrısı varsa, sorunun nedenini öğrenin. Sorunun nedenini ve tedavisini uzmanınız çözecektir. Son söz; kasık ağrısı varsa kendinizi doktorunuza teslim edin ve bu sorumluluktan kurtulun.
    Ana menü