.
. .

LAPAROSKOPİ

.
.
  • Ana menü
    LAPAROSKOPİ NEDİR?
    Laparoskopi kelime anlamı olarak karın içinin gözlemlenmesi anlamına gelir. İnsanlar çok eski tarihlerden başlayarak küçük aralıklardan vücudu organlarını gözlemlemek için uğraş vermişlerdir. Karın içinin direkt olarak ilk gözlemlenmesi 1901 de Otto tarafından bir gebeye uygulanmıştır. Aynı tarihte Kelling köpeklerin karın içini hava ile şişirerek ilk modern laparoskopiyi uygulamıştır. 1910 da Jacobeaous bunu insanlara uygulamaya başlamıştır. 1941 de Power ve Barnes ilk olarak kadınların kısırlaştırılmasında bu yöntemi kullanmışlardır. 1970 den sonra cerrahi yapılmaya başlanmış ve 1976 Kiel 'den Semm laparoskopik olarak yumurtalık ve tüp ameliyatlarını yayınlamıştır. 1980 de Nezhat videolaparoskopiyi uygulamaya başlamıştır. 1987 de Reich ilk laparoskopik histerektomiyi (rahimin alınması) yapmıştır.

     

    LAPAROSKOPİ NASIL YAPILIR?
    Laparoskopi karın içine sokulan 2-10 mmlik optik aletlerle karın içinin gözlemlenmesi ve karın duvarını kesmeden yarım santimlik deliklerden sokulan aletlerle karın içi ameliyatlarının yapılmasıdır. Bu işlemde görüntü kamera aracılığı ile televizyon ekranına aktarılıp 6-10 defa büyütülür. İyi bir görüntü elde etmek için ameliyat olacak hasta uyutulduktan sonra karın içi karbondioksit gazıyla şişirilir. Yapılan tüm ameliyatlarda klasik cerrahi prensipleri geçerlidir.

     

    LAPAROSKOPİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ NELERDİR?
    1. Laparoskopi ile yapılan ameliyatlar dokulara ve organlara çok az zarar verir. Yani koruyucu bir cerrahi yöntemidir.
    2. Karın açılmadığı için iltihaplanma riski ve ameliyat sonu yapışıklık ihtimali daha azdır.
    3. Karın içi organları büyütülerek gözlemlendiği için cerrahi hakimiyeti daha iyidir.
    4. Karın duvarı kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı çok azdır.
    5. Ameliyat sonu hastanede kalış süresi çok kısadır. Hasta aynı gün veya bir gün sonra taburcu olur.
    6. Hasta çok kısa sürede normal yaşamına döner. Ortalama işe dönüş 7-15 gündür. böylelikle iş kaybı çok azdır.
    7. Karın duvarı kesilmediği için ameliyat izi kalmaz, karın fıtıkları olmaz ve estetik korunur.

     

    LAPAROSKOPİ İLE YAPILAN AMELİYATLAR...
    1. KISIRLIKTA LAPAROSKOPİ:
    Kısırlıkta laparoskopi uzun yıllardır uygulanmaktadır. Hemen her kısırlık hastasında yapılmakta olan bir uygulama olmuştur. Bu yolla direkt olarak yumurtalıklar, yumurtalık kanalları, ve karın içi gözlemlenmektedir. Böylece kısırlığa neden olan birçok gizli neden ortaya çıkarılabilmekte ve aynı seansta çoğunun laparoskopik cerrahi yöntemlerle tedavi etmek mümkün olmaktadır.
    Böylece yılarca bilmeden "ya tutarsa" mantığı ile harcanan yıllar ve masraf önlenmekte ve gerçek anlamda tedavi planlanlanmaktadır.
    Yumurtalık kanalları kapalı oaln hastaların kanalları bu yolla açılabilmektedir. Daha önce ameliyat olmuş, karın içinde yapışıklıkları olanlarda bu yapışıklıklar ayrılarak gebe kalma olasılığı arttırlmaktadır.
    Polikistik over sendromu nedeniyle gebe kalamayanlarda yumurtalıklara yapılacak küçük girişimlerle gebe kalma olasılığı artmaktadır.
    2. DIŞ GEBELİK:
    dış gebeliğin laparoskopi ile ameliyat yapılması hem daha sonraki gebelik şansını korumak açısından üstündür, hem de hasta aynı günde evine gidebilir.
    3. ENDOMETRİOZİS:
    Laparoskopi sayesinde endometriozis giderek daha fazla gördüğümüz ve tanıdığımız bir hastalık haline gelmiştir. Bu hastalık ağrılı adet görmeye, sürekli kasık ağrısına, kısırlığa, cinsel ilişkide ağrıya ve çikolota kisti denen yumurtalık kistlerine neden olur. Bu hastalığın kesin tanısı ancak laparoskopi ile konur. Tanı konduğu takdirde hastalıklı dokular yakılarak tedavi edilir. Böylelikle hem hastalığın tanısı konur, hem tedavisi yapılır. Hastanın hem doğurganlığıda korunmuş olur, ve aynı gün evine gönderilir.
    4. YUMURTALIK KİST VE TÜMÖRLERİ:
    Kanser olasılığı iyice araştırılıp bertaraf edildikten sonra tüm yumurtalık kistleri ve kitleleri laparoskopik olarak alınabilir. Eğer kitlelerin patlatmadan alınması istenirse karın içine sokulan torbalarla kitle hiç dağılmadan çıkartılır. Yumurtalıklarına hiç bir zarar verilmediği için hastanın hem doğurganlığı korunur, hem de aynı gün evine gönderilir.
    5. RAHİM URLARI, (MYOMLAR)
    Rahim urları (myomlar) büyüklükleri ne olursa olsun laparoskopik olarak çıkarılabilir. Karın içinde küçük parçalara ayrıldıktan sonra karın dışına çıkarılabilir. Laparoskopi organ koruyucu bir yaklaşımdır. İnsan vücudunda hiç bir organ fazla değildir. Her alınan organ eksikliğine bağlı yeni şikayetler ortaya çıkar. Rahimi alınan kadınların %30 unda ameliyat sonu yeni ve ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Laparoskopi hastaya diğer ameliyatlar gibi yıpratıcı bir yük getirmediği için tüm organların alınması gerekli değildir. Hastanın yaşı ne olursa olsun eğer kanser olasılığı yoksa hastanın organlarının korunması için laparoskopi ile ameliyat yapılması çok büyük bir üstünlüktür. Bu ameliyatlardan sonra da hasta aynı gün evine gider.
    6. RAHİM ALINMASI (HİSTEREKTOMİ)
    Rahimin alınması gereken durumlarda karından alınması düşünülen rahimin laparoskopik olarak alınması hastaya laparoskpik cerrahinin tüm üstünlüklerinden yararlandırır. Hasta 1 gün sonra evine gider ve engeç 15 gün sonra işine başlar.
    7. KISIRLAŞTIRMA: (STERİLİZASYON)
    Hasta doğurganlığını sona erdirmek istediğinde laparoskopi ile çok kısa sürede bu işi yaptırabilir. Hasta aynı gün evine gider.
    8. İDRAR KAÇIRMA (STRESS İNKONTİNANS):
    Doğum yapmış kadınların büyük bır kısmı belli bir yaştan sonra rahimin veya idrar kesesinin sarkmasına bağlı olarak öksürürken, gülerken veya ağır kaldırırken idrarlarını tutamazlar. Bu durum sosyal yaşantıyı olumsuz etkiler. Endoskopik yöntemlerle bunlara yapılacak olan ameliyatlar hem yakınmalarını ortadan kaldıracak hem de çok kısa sürede normal yaşantılarına dönmelerini sağlayacaktır. Ameliyattan sonra aynı gün evlerine gidebileceklerdir.
    9. RAHİM SARKMASI:
    Hastanın rahimi sarkmışsa çok basit bir yöntemle kordonları asılıp hastanın şikayetleri ortadan kaldırılır. Hasta aynı gün evine gider.
    10. AĞRI AMELİYATLARI:
    Sürekli kasık ağrısı, ve cinsel ilişki sırasındaki ağrıların sebebi çeşitlidir. Bunların laparoskopik tanısı ve tedavisi çok basittir. Örneğin hasta daha önce açık karın ameliyatı geçirmiş ve sürekli karın ağrıları var ise yapılacak olan laparoskopi ile karın içi yapışıklıkların açılması ile hastanın ağrısı yok olacaktır. Hastalarda endometrioz varsa hem tanısı konacak hem de tedavisi yapılacaktır. Bu tip ağrılarla yaşantısı kabus haline dönmüş kadınlara yapılacak olan L.U.N.A. denilen basit bir laparoskopik operasyonla hasta yeniden doğmuş gibi olur.
    11.KANSER CERRAHİSİ:
    Laparoskopi kanser cerrahisinde de hızla uygulanmaya başlamıştır.

     

    DÜNYADA LAPAROSKOPİK AMELİYATLARIN YERİ NEDİR?
    1980 den sonra laparoskopik cerrahi hızla gelişmiştir. Jinekologların tutucu davranmalarına karşın genel cerrahlar ABD de safra kesesi cerrahisinde hızla laparoskopiye geçmiş ve 1994 de safra kesesi ameliyatlarının %85'I laparoskopi ile yapılmıştır.
    Kadın Doğum dada 1985 lerden sonra hızla laparoskopi yapılmaya başlanmıştır. Artık gelişmiş ülkelerde dış gebelik, yumurtalık kistleri, myomlar, ağrı ameliyatları yalnız laparoskopi ile yapılır hale gelmiştir. ABD de 1995 de yıllık yapılacak olan 600 bin rahim alma operasyonunun üçte birinin 200.000 laparoskopik olarak yapılacağı hesaplanmıştır. hastanede kalış süresinin çok kısa olması, ameliyat sonrası ialç kullanılması ve hemşirelik bakımının az olması nedeniyle özel sigorta şirketleri de laparoskopik cerrahiyi önermekte ve teşvik etmektedirler.
    21. yüzyılıın cerrahisi olarak kabul edilen laparoskopik cerrahi gelişmiş dünya da olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşmaktadır.
    Ana menü