MENOPOZDA DEPRESYON VE BUNALTI BOZUKLUĞU
- En Azından Bunaltı Bozukluğu Olabilir...
- Sıkıntılardan Kurutulmak İçin...
- Ana menü
Menopoza Bakış Açısı...
- Menopozu, gençliğin ve güzelliğin geride kaldığı, üretkenliğin son bulduğu bir kayıp dönemi olarak mı; yoksa, önemli yaşam sorumluluklarını yerine getirmiş olmanın huzuru ve yılların verdiği deneyimle zenginleşen bir olgunluk dönemi olarak mı görüyorsunuz? Yapılan araştırmalar, bu soruya verdiğiniz yanıtın, menopozu nasıl yaşayacağınızı büyük ölçüde belirlediğini gösteriyor.
Yaşadığınız yılları olumlu ve olumsuz yanlarıyla kabullenebiliyor ve içine girmekte olduğunuz yeni yaşam dönemini gözünüz arkada kalmadan benimseyebiliyorsanız, menopoz sizin için önemli bir ruhsal sorun oluşturmayacaktır.
- Yaşam Hızla Değişir...
- Menopoz, yaşamınızda önemli değişikliklerin olduğu bir döneme rastlamaktadır. Genellikle çocuklar büyümüş ve evden ayrılmışlardır ya da ayrılmaya hazırlanmaktadırlar. Gençlik yıllarındaki beden ölçüleriniz değişmiş, dış görünümünüzde yaşınıza uygun bazı değişiklikler olmuştur. Eğer çalışan bir kişiyseniz ve emekli olduysanız, onca yıldır alıştığınız çalışma düzeninden ve iş arkadaşlarından ayrılmak elbette pek kolay olmamıştır. Çocukluğunuzdan beri size destek olan anne babanız yaşlanmış, sizin destek ve yardımınıza muhtaç duruma gelmiş olabilirler. Eşinizin ya da diğer yakınlarınızın hastalıkları ya da ölümleriyle sarsılmış, sıkıntılı ve karamsar dönemler geçirmiş olabilirsiniz. Ancak tüm sorunlara ve güçlüklere karşın yaşam devam etmekte ve size daha önce elde edemediğiniz bazı olanaklar sunmaktadır. Çocuklar kendi yaşamlarını kurmuş, dolayısıyla onların sorumluluğu üzerinizden kalkmıştır. Emeklilikle birlikte çalışma hayatının getirdiği zorunluluklardan kurtulmuş ve zamanınızı daha özgürce planlama olanağını elde etmiş olabilirsiniz.
- Depresyon Kapıyı Çalıyor...
- Sizin yaş grubunuzdan başka kişilerle bu yeni özgürlüğü paylaşabiliyor, ortak uğraş ve evde kendinizi günün büyük bölümünde karamsar hissediyor ya da eskiden zevk aldığınız, hoşlandığınız şeylerden eskisi kadar zevk almıyorsanız, bu durumun bir depresyona bağlı olabileceğini aklınıza getirmelisiniz. Rejim yapmadığınız halde kilo veriyorsanız, iştahınız belirgin biçimde azalmış ya da artmışsa, huzursuzluk yüzünden yerinizde duramıyor ve sürekli dolaşma ihtiyacı hissediyorsanız ya da tam tersine başkalarının dikkatini çekecek derecede durgunlaşmışsanız, kendinizi sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorsanız, değersiz ve işe yaramaz bir kişi olduğunuzu düşünüyor ya da dikkatinizi bir konu üzerinde toplamakta güçlük çekiyorsanız, sık sık "Böyle yaşamaktansa, ölsem de kurtulsam" düşüncesi aklınızdan geçiyorsa ve bu belirtilerin en az üç dört tanesi iki haftayı aşkın bir süredir peşinizi bırakmıyorsa, siz büyük olasılıkla bir depresyon geçirmektesiniz.
-
-
- Başlangıç
- Ana menü
.
-
- Eğer, son beş altı aydır, kendinizi, sizin de anlamsız bulduğunuz bazı kaygılardan kurtaramıyor ve ortada belirgin bir neden olmadığı halde sık sık sizin ya da yakınlarınızın başına kötü bir şey gelecekmiş gibi hissediyorsanız, bu durumda akla gelecek olasılık, ruh hekimlerinin bunaltı bozukluğu olarak adlandırdıkları ruhsal bozukluğa yakalanmış olmanızdır. Yaşadığınız "kötü bir şey olacak" kaygısına, ani titreme, seyirme ya da sıçramalar, kaslarda gerginlik ya da ağrı, yerinde duramama, kolay yorulma, boğulma duygusu ya da derin nefes alamama, çarpıntı, terleme ya da ellerin soğuk ve nemli olması, ağız kuruluğu, baş dönmesi ya da sersemleme, bulantı, sıcak basması, sık idrara çıkma, yutkunma güçlüğü ya da boğazda düğümlenme hissi, kendini diken üstünde ya da patlayacak gibi hissetme, ani seslerden aşırı irkilme, sinirlilik ya da sabırsızlık yakınmalarından en az beş altı tanesi eşlik ediyorsa, bir bunaltı bozukluğu geçirmekte olduğunuzdan emin olabilirsiniz.
- İkisi Biraradada Olabilir..
- Depresyon ve bunaltı bozukluğu, sıklıkla bir arada görülürler. Bu nedenle, bu iki bozukluktan birisini geçiriyorsanız, sizde diğerinin bazı belirtilerinin de bulunması beklenen bir durumdur. Kendinizde, depresyon ya da bunaltı bozukluğu belirtileri gözlemliyorsanız, bu gözleminizi doktorunuzla paylaşmalısınız. Böylece, menopozdaki hormon değişikliklerinden kaynaklanan yakınmaların ötesinde bir ruhsal sorununuz varsa, daha erken bir dönemde ortaya çıkacak ve dolayısıyla zaman kaybetmeden tedaviye başlanabilecektir.
-
-
-
-
- Başlangıç
- Ana menü
.
-
- Depresyon ve bunaltı bozukluğu da, tıpkı menopozdaki hormonal değişiklikler gibi, uygun ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılabilen durumlardır. Görüldüğü gibi, menopoza eşlik eden hormonal değişiklikler ve ruhsal bozukluklar günümüz tıbbının çözümleyebildiği sorunlar arasında yer almaktadır. Doktorunuz, her iki durumda da, yaşadığınız sıkıntıları yatıştıracak bilgi ve beceriye sahiptir. Ancak, yalnızca verilen ilaçları kullanarak iyileşmeyi beklemek yerine, bu süreçte etkin biçimde rol almanızın, daha kalıcı bir düzelme sağlayacağını unutmamalısınız. İlk adım, kuşkusuz, günlük yaşamınızı etkileyen ruhsal ve bedensel sıkıntıların olabildiğince kısa bir süre_içinde yatıştırılmalarıdır. Bu aşamada, karşılaştığınız olayların yalnızca olumsuz yanlarını görmenize ve gerçeğe uymayan çıkarımlarda bulunmanıza neden olan ısrarlı düşünce kalıplarına teslim olmaz ve onları mantıklı bir biçimde sorgulayabilirseniz, zihninizi kaplayan karamsarlığa ve endişelere etkin bir karşı çıkışta bulunmuş olursunuz.
- Otomatik Düşünceler...
- Ya hep ya hiç kuralına göre işleyen ve kusursuz olmayan tüm gelişmeleri tümüyle kötüye yoran bu düşünce kalıpları "otomatik düşünceler" olarak adlandırılmakta ve bir çok ruhsal bozuklukta önemli bir rol oynadıkları kabul edilmektedir. Otomatik düşüncelerin çözümlenmesi ve etkisizleştirilmesinde kullanılacak teknikler konusunda bir psikolog ya da ruh hekiminden yardım isteyebilir ve yaşadığınız ruhsal bozukluklarla daha sistemli bir şekilde mücadele edebilirsiniz.
İkinci adım, menopozla başlayan yeni yaşam döneminin getirdiği sorunların ve olanakların tanınması, benimsenmesi ve sağlıklı bir şekilde yaşanabilmesidir. Dolayısıyla, menopoz döneminde karşılaştığınız sorunlar ve /bu sorunları çözümleme biçimleri geliştirebilirsiniz. Bu durumda, menopoz, yalnızca, vücudunuzda meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle sizi rahatsız edecektir. Gece terlemeleri ve sıcak basması en yaygın görülen sorunlardır. Gece terlemeleri bazen uyku düzenini bozacak kadar şiddetli olabilmekte, gerginlik, halsizlik, isteksizlik ve karamsarlığa yol açabilmektedir. Ayrıca, yine hormonal değişikliklere bağlı olarak memelerde küçülme, cinsel istek azlığı ve deride incelme olabilir. Tüm bu yakınmalar, doktorunuz tarafından düzenlenecek bir hormon tedavisi ile büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir. Böylece, menopozda görülen hormon değişikliklerinin yol açtığı bedensel ve ruhsal sorunlardan kurtularak, bu yeni yaşam döneminin sağladığı olanaklardan yararlanmaya devam edebilirsiniz.
- Olumsuz Düşüncelerden Uzak Durabilmek...
- Öte yandan, eğer geride bıraktığınız yıllar için üzülüyor, sık sık kaçırdığınız fırsatları, ulaşılamayan hedefleri, yaptığınız hataları ve bir daha geri gelmeyecek gençliği düşünerek pişmanlık duyuyorsanız, zorlu ve önemli ruhsal sorunların eşlik ettiği bir menopoz dönemi geçirmeye aday olduğunuzu söyleyebiliriz. Özellikle, daha önce ruhsal bozukluk geçirmiş olan, adet görmeden önceki hafta ve sonraki bir kaç gün boyunca iş ve aile yaşamını etkileyecek derecede şiddetli gerginlik dönemleri yaşayan, eş desteğinden yoksun olan ve aile içinde önemli atışmalarla karşılaşan kadınlarda, menopoz döneminde ruhsal sorunlara daha sık rastlanmaktadır. Bu dönemde en sık görülen ruhsal bozukluklar depresyon ve bunaltı bozukluğudur.
İyileşme kavramını aşarak bir kişisel olgunlaşma süreciyle bütünleşmektedir. Sonsuz bir gençlik özleminden vazgeçilmesi ve yıllar boyunca edinilen deneyim ve olanakların gençlerle yarışmak yerine, onları desteklemek ve olgunluk dönemine hazırlamak amacıyla kullanılması bu dönüşümün başlıca aşamalarını oluşturmaktadır. Eğer başarabilirseniz, yeni kuşakların yetiştirilmesine katkıda bulunmanın vereceği doyumla beslenen uzun bir olgunluk dönemi sizi beklemektedir.
- Başlangıç
- Ana menü