MENOPOZDA SICAK BASMALARI
- SICAK BASMASINI ARTTIRAN ETKENLER...
- SICAK BASMASININ NEDENLERİ
- SICAK BASMALARININ TEDAVİSİ
- Ana menü
- Her kadında menopozun başlangıcı, belirtileri, şiddeti çok farklıdır. Kimsenin menopozu kimseye benzemez. Kimi hanımlar belirtileri çok kolaylıkla tolere edebilirken, kimileri için olay tam bir felakettir. Hele o sıcak basmaları, kafadan aşağı boşaltılan kaynar sular. Arkasından titremeler, üşümeler.
İşte menopoza giren ya da yaklaşan kadınların en dikkati çeken rahatsızlıklarından biri sıcak basması denilen ani terleme ve yüze kan hücum etmesi olayıdır.
Her dört kadından 3 ünde sıcak basmaları menopoz habercisidir. Sıcak basmaları çoğu zaman bir yıldan fazla sürer. Yarıdan fazla kadında 5 yıla kadar devam eder.
Sıcak basmasının başlangıcında başta bir ağırlık hissi olur. Bu arada bazan kalpte çarpıntılar da ortaya çıkar. Yüzde ve boyunda bir yanma hissi olur. Arkasından şiddetli bir terleme tüm vücutta kendini gösterir. Bu ter boşanması baş ve omuzlar da daha belirgindir. Genelde vücudun üst yarısı etki altında kalır. Ciltte kan damarları aniden genişler ve bu bölgeye kan hücumu olur. Yüz ve omuzlar kızarır ya da pembeleşir.
Bazan yorgunluk, halsizlik, baygınlık hissi ve başdönmesi de kendini gösterir. Bu olay ortalama 3-4 dakika sürer. Bazan 10 dakikaya kadar sürdüğü olur.
- Başlangıç
- Ana menü
.
-
- Kadının psikolojik yapısı ve hormon düzeyi bu sıcak basmalarının şiddetinde ve sıklığında çok etkilidir. Daha hafif hormonal bozukluğu olanlarda sıcak basmaları daha hafif ve seyrek görülür. Ani hormon eksilmeleri olan durumlarda olay çok daha şiddetlidir. Bu olay özellikle ameliyat ile yumurtalıkların alındığı hanımlarda kendini çok belirgin gösterir. Yine bazı hanımlarda hormon azalması yavaş yavaş olur. Bu hanımlar şanslı grubu oluşturmaktadır. Sıcak basmaları daha az şiddetli ve kısa süreli olacaktır bu grup hanımda. Bazı grup hanımlarda da yumurtalıklar tamamen devre dışı kalsa da cilt altı yağ dokusunda ve böbreküstü bezlerinde hormon üretimi belli bir ölçüde sürer. Bu hanımlarda menopoza giriş belirtilerinden fazla şikayetçi olmayacaktır.
Sıcak basması tek başına olan bir belirti değildir. Çarpıntı, boğulma hissi, terleme, ciltte uyuşukluk, huzursuzluk, ve benzeri ek hisler mevcuttur.
Sıcak basması esnasında kadınlar serinlemek ihtiyacı duyar. Kendini yataktan dışarı fırlatır. Kapıları pencereleri açar, sürekli yelpazelenir. Gece terlemelerine ve uykusuzluğa neden olur. Kadının gerçekten önemli bir başbelasıdır. Günlük yaşantısını önemli ölçüde etkiler. Ruhsal bozukluklara bile neden olabilir.
- Başlangıç
- Ana menü
.
-
- Daha önceki bölümlerde de belirtildiği gibi zaman içinde yumurtalıklarda estrojen üreten hücre sayısı azalmaya başlamaktadır. Azalan estrojeni arttırabilmek çabası içine düşmektedir vücut. Ne yapmaktadır?... Beyinde hipofiz bezi yumurtalıklara sürekli emir gönderir. "Daha fazla estrojen yap, daha fazla estrojen yap" diye. Bu emir için sürekli kana FSH ve LH hormonları salar hipofiz. Çok artan bu maddeler beyin içinde bir çok sistemde dengeleri bozmaya başlar. Özellikle hipofizin hemen üstünde olan hipotalamus dediğimiz organ etkilenir. Hipotalamusta vücudumuzun ısı sistemini ayarlayan merkezler vardır. Sıcağa karşı ayar mekanizmaları bozulur ve vücuttaki sıcak artışları dengelenemez. Ne kadar fazla estrojen eksiği varsa bu dengesizlik o kadar fazla olur.
Tabi vücut ısısını arttıran olaylar burada önemlidir ve tetiği çeken olaylardır. Aşırı heyecan, egzersiz, ani hareket, sıcak ortam, aşırı yemek gibi olaylar vücut ısımızı arttırır. Özellikle kahve, biberli yiyecekler, alkol oalyı başlatabilir. Normalde bu artan vücut ısısı düzgün çalışan bir kadında sorun yaratmaz. Ancak bozuk çalışan hipotalamus bu artışı dengeleyemez ve hızla vücudu sıcaklık sarar.
Eğer menopoza yaklaştığını gösteren başka hiçbir belirti yoksa estrojen kullanmadan önce kanda FSH hormonunun ölçtürülmesi yerinde olur. FSH normal düzeylerde ise estrojen kullanılması yarar sağlamayacaktır.
- Başlangıç
- Ana menü
.
-
- Tüm bu yakınmalar estrojen hormonu kullanıldığı takdirde hemen azalır ve kaybolur.
Ancak sıcak basmaları her zaman menopoz habercisi olmayabilir. Özellikle aşırı kilo ve şişmanlık sıcak basması benzeri belirtiler ortaya çıkar. Bu hastalarda genelde dolaşım sistemi ve sinir sistemi bozuklukları vücudun ısı mekanizması ayarlarını bozmaktadır. Ayrıca sıcak basmaları psikolojik boyutu fazla olan bir olaydır. Ruhsal dengesi bozuk olan, aşırı stres altında olan kadınlarda çok daha şiddetli ortaya çıkması beklenmektedir.
1. Olayı arrtıran olayların saptanması ve bu olaylardan kaçınma.
2. Estrojen hormonu kullanma.
3. Progesteron hormonları
4. Klonidin adlı tansiyon ilacı.
Hafif etkisi olan ilaçlar...
Bellergal, E vitamini, akupunktür, egzersiz...
- Başlangıç
- Ana menü