|
. |
- Erkek Menopozu..
- Cinsel Gücün Azalması Erkekler İçin Çok Daha Önemlidir..
- Nedir Bu PADAM?
- Erkeklik Hormonunun Gücü..
- Ana menü
- Hep kadınların hormonları ile uğraşan tıp son zamanlarda gözlerini erkeklere de çevirmeye başladı. Erkeklerde de acaba orta yaşlar biterken kadınlara benzer birtakım değişiklikler oluyormu?
Tüm dünyada erkeklerin yaşam şansı kadınlara göre daha az. Kalp hastalığına yakalanma şansı kadına göre 10 yıl daha erken. Hele ani bir kalp krizi geçirme şansı 20 yıl daha erken. Yani yaşlı insanların büyük çoğunluğu kadın olma eğiliminde.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Bir kavram oluşmuştur gerçekten erkekler için. Bu kavram PADAM olarak adlandırılmaktadır. Partial Androgen Deficiency in Aging Man sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ve Türkçe'ye "Yaşlanan Erkeklerde Kısmi Androjen Eksikliği" şeklinde çevirebileceğimiz bu yeni kavramın özelliklerini orta yaş dönemine gelmiş her kadının bilmesinde yarar var. Böylece sadece kendini değil akranı durumundaki erkekleri de daha başka gözle değerlendirebilir. Bu kavram daha önce Andropoz olarak bilinen kavramın karşılığı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
- Erkeğin estrojeni androjenler grubundan testosteron denilen hormondur. Erkeklerde ilerliyen yaşla birlikte testosteron düzeyinde meydana gelen azalma, şimdiye kadar erkek menopozu olarak bilinen andropoz olarak adlandırılagelmiştir. Ancak kadın menopozuna eşdeğer tutularak yapılan bu isimlendirme erkeğin yaşadıklarını ve fiziksel yapısında meydana gelen değişiklikleri yeterince kapsamıyordu.
Çünkü erkeğin hormon düzeylerinde kadındaki gibi kesin bir bitiş meydana gelmemektedir. Kadında menopoz oldukça kısa bir dönemde gerçekleşirken erkekte androjen düzeyinin düşüşü 40 yaşlarından sonra yavaş bir çizgi izleyerek başlıyor. Dolayısı ile erkekte kadın menopozundan farklı bir süreç yaşanıyor.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- PADAM 40 yaşından başlayarak erkeğin cinsel fonksiyonlarında önemli rolü olan erkeklik hormonu testosteron'un yapımının azalmasını anlatmaktadır. Tabi yaşlanmanın getirdiği doğal etkilerle beraber hormon azalmasının etkileri birikerek erkekte kendini cinsel güçte azalma şeklinde ortaya koyuyor. Erkeklerin çoğunda bu olay ciddi ruhsal etkilere neden olabiliyor.
- Erkekte cinsel istek, cinsel güç ve cinsel faaliyetin azalması sonucu kadınlarda menopoz sırasında görülen depresyon, duygusal istikrarsızlık, ateş basması ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkıyor.
- Bu psikolojik belirtilerin önemli bir bölümü aslında erkeğin, erkek egemen kültürün kendisine öğrettiği "iktidar"ını simgeleyen ereksiyonunun azalmasından kaynaklanıyor. Baskı ve endişeler, yatakta karşılaşılacak olası başarısızlıkların korkuları erkeği dört bir yandan kuşatıyor. Erkekliğinin elden gittiğini düşünen erkek giderek kısır bir döngünün içine sürükleniyor.
- Çoğu zaman erkeğin bu kısır döngüden tek başına çıkmaya çalışması başarısızlıkla sonuçlanıyor. Kadınlar menopozlarını birbirleriyle tartışabilirken erkekler için bile böyle bir konuşma mümkün değildir. Hiç bir erkek iktidarsızlığını arkadaşlarına söyleyemez. Ancak gizli gizli çareler aramaya başlar.
Her olayı hormona bağlamak yanlış. Sinir sistemini yaşlanması, damar sisteminde olan tıkanıklıklar, dokuların esnekliğini kaybetmesi hormon eksikliğinden çok daha önemli etkenler.
- Kadında olduğu gibi sosyal değişiklikler erkeğide rahatlıkla etkiliyebilir. Ailede meydana gelen parçalanma, çocukların evlenmesi ya da evden ayrılması, mesleki yaşamın bir düzlüğe varmış olması, ya da emeklilik ile birden kesilmesi PADAM ile aynı döneme denk gelir. Tüm bu değişimler ise erkeği paniğe sürükleyebilir.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- PADAM'ın belirtileri bir kaç gurupta toplanır.
- Fiziksel Sorunlar: Uykusuzuluk, iştahsızlık, kemik-eklem ağrıları, cilt buruşmaları, fiziksel enerjide azalma.
- Damar-Sinir sistemi ile ilgili olarak sıcak basmaları, çarpıntı ve terleme.
- Ruhsal Sorunlar: Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, endişe, depresyon, kendine güven kaybı, üretkenlikte azalma.
- Cinsel sorunlar: Cinsel ilgi ve istekte azalma, cinsel arzu kaybı, çeşitli derecelerde iktidarsızlık.
- Bu dönemde erkeğin gözü dışarı dönebilmektedir. Bu hem erkekliğini kanıtlamak için olabilir. Hem de azalan cinsel arzusunun nedeninin eşinin yaşlanmasından ileri geldiğini düşünebilir. Yani erkek eşini beğenmemeye başlar ve kendine dışarıda bir eş aramaya başlayabilir.
- Işte kadın sadece kendi sorunları ile ilgili olduğu bu dönemlerde erkeklerdeki değişiklikleri farketmez ve değerlendiremezse erkeğinin kendisine menopoz nedeniyle ilgisiz kaldığını düşünebilir.
Bu nedenle bir kadın erkeği ile de ilgili olayların nedenini anlaması gerekir
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Erkeğe erkek olmasının özelliklerini veren hormonlar androjenlerdir. Erkek tohumlarının üretiminden, erkeklik ile ilgili her türlü olayda sorumludur. Kıllanma, güçlü kaslar gibi. Erkekte erkeklik hormon üretimi erkek yumurtalığı olan testislerde yapılmaktadır. Aynı kadında olduğu gibi erkeklik hormonu yapımı erkek hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormonunun etkisi altındadır. Yani hormon sistemi aynı kadında olduğu gibi karmaşık bir sistem. Androjenlerin çalışması çok daha hassas dengelerle belirleniyor. Ergenlikten 40 yaşlarına kadar androjen üretimi aynı düzeyde seyretmektedir. Işte 40 lı yaşlarla birlikte androjen üretimi azalmaya başlıyor. Ama bu azalma erkekten erkeğe çok farklılık gösteriyor. Bazan 80 yaşında bir erkeğin kanında 40 yaşındaki erkekte olduğu kadar androjen bulunabilir.
- Erkeğin libido denen cinsel enerjisinin androjen hormon düzeyi ile çok yakın ilişkisi vardır.
- Peki erkeklere de hormon tedavisi yapılması gerekebilir mi? Işte bu soru için daha çok erken gibi görünmektedir. Son derece kısıtlı ve kısa süreli çalışmalarda bazı olumlu sonuçlar vardır. Verilen androjen hormonları en azından erkeğin fiziksel yapısını olumlu yönde etkilemektedir.
- Ayrıca erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi 60 yaşından sonra kalça kemik kırığı riski artar. Androjen tedavisinin bu kırıkların önlenmesinde de etkisi olabileceği öne sürülüyor.
- Başlangıç
- Ana menü
|
|