|
. |
- Rahim Urları ; Myomlar..
- Diğer Düzensiz Kanama Nedenleri...
- Yumurtalık kistleri:
- Ana menü
DÜZENSIZ KANAMALAR...
- Menopoza yakın zamanlarda düzensiz kanamalar sık görülür. Bu kanamalar genelde hormonal düzensizliğe bağlıdır. Ancak bazan bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.
- Inceleme gerektiren haller:
- 21 günden daha sık aralıklarla olan kanama
- 8 günden daha fazla ve bol olarak süren kanama,
- 6 aydan sonra tekrar başlayan kanama
- Hiperplazi...
- Hiperplazi rahim içi örtüsünün hormonal düzensizlik nedeniyle kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma zaman zaman dökülür ve düzensiz kanamalara neden olur. Teşhis için küretajla tüm rahim içinin alınması ve patolojik inceleme yapılması gerekir. Çünkü bu kanamalar aynı zamanda gizli bir rahim içi kanserinin belirtisi olabilir ve ancak bu şekilde teşhis edilebilir.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Düzensiz kanamaların diğer bir önemli nedeni myomlardır. Myomlar rahimi oluşturan kas dokusunun tümörleridir. 35 yaşın üzerindeki her 4 kadından birinde belirgin myoma rastlanır.
Myom oluşmasında estrojen hormonunun etkisi vardır. Menopoz döneminde hormon kullanmayanlarda myomlar büzülür, küçülür. Ayrıca estrojeni azaltan GnRH analogu denilen ilaçlar da myomları küçültür.
Myomların %99 dan fazlası iyi huyludur. Ancak çok değişik büyüklükte olabilirler ve çok çeşitli rahatsızlıklara neden olabilirler. Yerleştikleri yere göre etkileri farklı olur. Bazan saplı olarak uterusa birleşir. Özellikle rahimin iç kısmında yerleşen myomlar düzensiz ve bol kanamalara neden olur.
Kanama yanında ağrı ve kasıklara basınç hissi yaratırlar. İri myomlar sık sık idrara ve kabızlığa neden olabilir.
- Tedavinin ne şekilde olacağına kadın-doğum uzmanı ile tartışmak gerekir. Çocuk istemiyen kadınlarda histerektomi en çok uygulanan tedavi şeklidir.
- Myomlarda hangi durumlarda ameliyat gerekir?:
- Tedavi ile geçmeyen düzensiz kanamalar
- 3 aylık gebelikten daha büyük myom
- iyileşmiyen kasık ve bel ağrısı
- Büyüyen myom
- Menopozda hormon tedavisi gerekliliği
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Uterus, tüp veya rahim ağzı iltihapları.
- Ağır hastalıklar. Karaciğer ve kan pıhtılaşma hastalıkları.
- Polip
- Rahim içinde yerleşmiş küçük ve saplı urlara polip denir. Bu polipler ancak histeroskopi denilen bir teşhis yöntem ile ortaya çıkarılabilirler. Ayrıca vijinal ultrason sırasında rahim içine sıvı verilerek de ortaya çıkarılabilir.
- Hormonal Düzensizliğe Bağlı Kanamalar:
- Yaş İlerledikçe yumurtlama düzeni bozulur. Progesteron üretimi yeterli olmaz. Rahim içinde sürekli olarak estrojen etkisi vardır. Bu sürekli estrojen etkisi rahim içi endometriumda kalınlaşmaya neden olur. Bu kalınlaşan hücreler bir süre sonra kanamayla dökülür.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- 35 yaş sonrası kasık bölgesinde kitlelere rastlama şansı artar. Bu kitleler bazan belirti verir. Ancak genelde tesadüfi olarak ortaya çıkarılır. Belli tetkikler yapılmadan bu kitlenin ciddiyetini hakkında karar vermek güçtür.
- Menopoz dönemindeki kadınlarda yumurtalık kistlerine sıkça rastlanır. Kesin tanı ultrasonla konur. Bir kist ne kadar yuvarlak ve düzgünse, içi ne kadar temizse ve sıvı dolu ise o kadar az tehlikelidir. 6-7 cmden küçük ve tehlikesiz gibi görülen kistlerde önce 1-2 ay ilaç tedavisi yapılır. Ilaç tedavisi netice vermezse operasyonla kistin çıkarılması ve ameliyat anında patolojik incelemenin yaptırılması gerekir.
Bir kadın için en tehlikeli hastalık yumurtalık kanseridir. Çünkü teşhisi güç konur ve konduğu zamanda genellikle kanser ilerlemiştir. Bu nedenle özellikle 40 yaşın üzerindeki kistlerde çok uyanık davranılmalı ve yakından takip edilmelidir.
- Başlangıç
- Ana menü
|
|