|
. |
- Estrojenin beyinde etkileri...
- Projesteronun beyinde etkisi...
- Estrojen eksikliğinin kadın ruhsal durumu üzerine olan etkisi...
- Öğrenme ve Estrojen...
- Ana menü
- Estrojen ruhsal yaşantı üzerinde etkili bir hormondur. Hormon miktarı arttıkça kadının ruhsal olarak kendini iyi hissetme hali artar..
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Estrojen hormonu bedenin birçok organlarına etki eder. Bu organlardan biri de beyin ve sinir sistemidir. Daha anne karnında iken estrojen bebeğin beyninin hücrelerinini ve sinir ağının düzenlenmesinde rol oynar. Ergenlik döneminde beyin üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Beyinin kıvamının artması ve beyinde sinirlerde bilgi iletiminde rol oynayan maddeler üzerine etki eder. Beyinde bir çok bölgede estroejn için alıcılar gösterilmiştir. Bu bölgeler tüm vücut sistemini etkileyen bölgelere çok yakındır. Ruhsal sistemi düzenliyen bölgeler de keza estroejn alıcıları ile doludur.
- Serotonin estroejen tarafından etkilenir.
- Serotoninin parçalanmasını sağlayan, yapımını sağlayan maddeleri etkiler. Depresyon büyük ölçüde serotonin eksikliği hastalığıdır. O halde menopoz dönemine yaklaşan bir kadında estrojen eksilmesi ruhsal durumu etkiler.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Projesteron uyuşturucu bir etkiye sahip. Çok miktarlarda alımı uyku hali ve sersemlik oluşturur. Hatta bazen derin uyku yapar. Estrojenin tersine serotonini parçalayan enzimin miktarını arttırarak serotonin miktarında azalmaya neden olur. Bu da kadınının ruhsal durumunda düzensizliklere neden olur. Gerçektende bazı kadınlarda estrojen ve projesteron ardışık olarak kullanıldığında bazı davranış değişiklikleri gözlenir. Kullanılan projesteronun tipine göre bu etki farklı olabilmektedir.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Değişik nedenlerle uterus ve yumurtalıkları çıkarılacak hastaların psikolojik durumları ameliyattan 1 ay önce test ediliyor. Daha sonra ameliyat oluyor ve ameliyattan sonra hastalar rastgele iki guruba ayrılarak bir guruba estrojen ilacı veriliyor. Diğer gurup ise ilaç taklidi hap kullanıyor. Sonuçlar değerlendirildiğinde estrojen kullanmıyan gurupta kadınların çok daha fazla depresyona eğilimli olduğu görülüyor. Olayı daha sağlam test etmek için hastalara farkedilmeden ilaçları değiştiriliyor. Yani estrojen kullananlara boş ilaç, boş hap kullananlara ise estrojen verilmeye başlanıyor. 3 ayın sonunda yapılan değerlendirmede bu sefer durumun tersine döndüğü görülüyor. Yani estrojeni bırakanla depresyona doğru eğilimlerini arttırırken, estrojeni kullanmaya başlayanlar depressif ruh halinden kurutuluyorlar.
Olumlu ruh halinin kandaki hormon düzeyi ile yakından alakası olduğunu gösteren diğer çalışmalarda mevcut.
- Yalnız burada bir noktanın altını çizmek gerekiyor. Depresyon ile depressif ruh halini birbirinden ayırmak gerekir. Gerçek depresyonda kişinin hemen tüm etrafı ile ilişkisi kesilir. Ilgisiz kalır. Depressif ruh halinde ise kişi günlük iºlerini belli bir düzende götürebilir.
En çok hormon düzeyleri düşük olan hanımlar mutsuzluk hissettklerini belirtmişlerdir.
- Daha önce orta derecede depressif durumda olan kadınlarda bu durum estrojen kullanmaya başladıktan sonra düzelme göstermiştir. Normal menopoz tedavisi dozunda kullanılan estrojen her kullanan kadında kendini daha iyi hissetmesine sebep olur. Ayrıca erken menopoz tedavisine başlayan kadınnlarda depresyona geçiş gözlenmemektedir.
- Tedaviye eklenen progesteron estrojenin olumlu etkilerinde azalmaya neden olmaktadır. O halde en düşük progesteron dozunu bulabilmek gerekir.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Öğrenme ve hatırlama işlevlerinin olduğu beyin bölgesinde zengin estrojen alıcıları bulunur. Muhtemelen estrojen hatırlamada önemli olan bir maddenin miktarını arttırarak etkili olmaktadır. Ayrıca sinir hücreleri arasındaki iletişimi güçlendirici etkisi vardır.
- Yapılan tüm çalışmalar şöyle ya da böyle estrojenin değişik anımsama işlevleri üzerine olumlu etkisini saptamıştır.
- Özellikle kelime hafızası estrojen kullananlarda çok daha güçlü bulunmuştur.
- Görsel hafıza ve dikkat üzerine etkisi ise yoktur.
- Bunama ve estrojen...
- Alzheimer hastalığı denilen bunama, özellikle erken bunama kadınlarda erkeklere göre 3 kat fazla görülür. Bu durum estrojen hormonunun bunama konusunda etkisini akla getirmiştir. Çünkü kadınlarda hormon azalması erkeklere göre daha erken oluşur. Genelde bu hastalığa yakalanan kadınlar yakalanmıyanlara göre daha az estrojen kullanmaktadır. Hastalığa yakalanma riski estrojen dozu arttıkça ve kullanım süresi arttıkça azalmaktadır.
- Az sayıda yapılmış bazı çalışmalarda hastalığa yakalanmış kadınların hastalık belirtilerinde bazı iyileşmeler gözlenmiştir.
- Başlangıç
- Ana menü
|
|