|
. |
- Gebe kalma şansı neden azalır?..
- Gebe kaldıktan sonra sorunlar...
- Gebelik ilerledikçe sorunlar artar...
- Menopozdan Sonra Hamilelik...
- Ana menü
- Şimdi bir aile düşünün. Yaş gelmiş kırklara dayanmış. Çocuklar büyümüş. Ya evden ayrılmış ya da kendi hallerinde pek anne baba ile ilişkisi kalmamış. Baba çalışıyor, annenin çoğu vakti boş. Sıkılıyor. Gençliğinde anneliğin tadını tam alamamış. Yeni bir yaşam olan evliliğe uyum bir taraftan, istemeden olan bir çocuğun derdi bir taraftan. Başında yaşlılar, hep onu yönlendirmiş. Fazla itiraz edememiş. Yani şöyle doya doya anneliğini yaşayamamış. Ama şimdi öyle mi? Artık olgunlaşmış. Kendi özgüvenini kazanmış. Yaşlılar başından çekilmiş. Tam da şöyle tadına vara vara bir çocuk sahibi olup gönlünce büyütmenin zamanı.
Oturmuş dil dökmüş, kocasını razı etmiş. Varsın komşular "gelinine yada kızına nisbet yapıyor" desinler. Herşeye razı. Yeterki bir çocuk sahibi olsun.
Ama okudukları duydukları biraz onu düşündürüyor. Doğurmak tehlikelidir diyor kimi. Kimi sakat olur çocuğun diyor. Kimi de zaten çok zordur bu yaştan sonra çocuk sahibi olmak diyor. Hiç boşuna uğraşma.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Bir kadın 40 'ından sonra ya da menopozdan sonra canı çekerse çocuk sahibi olamıyacak mı?
- Tabiki olabilir. Ama gerçekten de durum 30 yaşından önce gebe kalmaya pek benzemez.
Öncelikle menopoza girmemiş yani yumurtalıkları düzenli çalışan bir kadında durumu inceleyelim.
- Gebe kalma şansı nedir?
- 40-45 yaş arasındaki dönemde gebe kalma şansı 35-40 yaş arasına göre %40-50 azalmaktadır. Bunun nedenlerinin başında yaşlanan yumurtaların döllenme yeteneğinin azalması gelmektedir. Öte yandan hormonlarda oluşan ufak değişiklikler hem yumurtlamayı hemde döllenen yumurtanın çoğalması ve endometriuma yerleşmesini engellemektedir. Aynı şekilde yaşlı erkeğin tohumlarının dölleme yeteneği genç bir erkeğe göre azalmaktadır. Daha seyrek cinsel ilişkide bulunmak da gebelik şansını azaltmaktadır.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- En önemli sıkıntı düşük oranının yüksekliğidir. Yaşlanan yumurta ya da tohumlarda genetik bozukluklar çok sıktır. Bunun neticesi olarak sakat oluşan döllenmiş yumurtalar vücut tarafından kabul edilmez ve atılır. Düşüklerin en sık nedeni bu sakat oluşan ilk hücrelerdir. Bunun dışında anneye ait bazı hastalıklar da düşük oranını arttırır. Örneğin şeker hastalığı, böbrek hastalığı, ya da yüksek tansiyon düşük şansını arttıran hastalıklardır. Uterusta yerleşmiş büyük urlar yine düşüğe neden olur.
- Ancak her sakat cenin düşmez. Çoğu sakat bebek rahatlıkla rahime yerleşir ve büyümeye devam eder. Özellikle 35 yaşın üstünde sakat bebek doğurma şansı hızla artmaktadır. 40 yaşından her 40 kadından biri geri zekalı bir bebek ile karşı karşıya kalabilir. Bu tehlikeden kurtulmak için gebeliğin 16. haftasında yapılan amniosentez, yani bebeğin suyunun alınarak hücrelerinin genetik incelemesinin yapılması zorunludur.
- Başlangıç
- Ana menü
-
- O zaman en önemli risklerden biri erken doğum tehlikesidir. Çünkü yaşlı uterusu yeteri kadar gevşeyemez ve erken kasılmalara neden olur. Ayrıca son aylarda en önemli tehlike gebelik zehirlenmesi denilen hastalığın ortaya çıkmasıdır. Yine bebek açısından iyi beslenememe ve gelişme geriliği tehlikesi vardır. Ayrıca yine annede bazı hastalıklar varsa, bir taraftan bu hastalıklar bebeği etkilerken, öte taraftanda gebeliğin kendisi bu hastalıkların kötüleşmesine neden olabilir.
- Mutlaka Sezaryan ile Doğum...
- Kadın tüm bu riskleri atlattı, doğum zamanı geldi çattı. Şimdi bazı tehlikeler var mı?
Var tabi. En önemlisi normal yoldan doğum riskli olabilir. Bebeğin geçeceği organlar yaşlanma nedeniyle yeteri kadar esneyemez. Ille de normal doğurmakda ısrar ederse çok ciddi yırtıklar ve hasarlar kalabilir. Bu nedenle genelde 40 yaşından sonraki doğumlarda sezaryan ile doğum yapılması tavsiye edilir. Sezaryan ile doğumun bir avantajı da annenin tüplerinin bağlanma şansını elde etmesidir.
40 yaşından sonra doğum yapan bir anne bebeğini rahatlıkla emzirebilir
- Başlangıç
- Ana menü
-
- Menopozun nedeni yumurtaların tükenmesi ya da çok az kalmasıdır. Bu durumda kadının kendi yumurtaları ile gebe kalma şansı çok azdır. Nadir durumlarda yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar kullanarak gebe kalmak mümkün olabilir. Ama genelde yapılan, genç bir kadının yumurtalarını kullanmaktır. Yurt dışında yaygın olarak uygulanan bu yöntem henüz Ülkemizde uygulanmamaktadır
- Bu yabancı yumurtalar nasıl elde edilmektedir?
- Genelde tüp bebek için elde edilmiş ve elde kalmış fazla yumurtalar kullanılmaktadır. Ama aile isterse kendi kızından yada akrabalarındanda yumurta alabilir. Bu durumda yumurtayı verecek kişinin yumurtaları özel bir ilaç ile uyarılır. Daha sonra 8-10 yumurta ultrason sayesinde iğne ile vajinal yoldan toplanır ve menopozdaki kadının eşinin tohumları ile tüpte döllenir. Döllenen bu yumurta kadının rahimine yerleştirilir ve dışarıdan verilen hormonlarla gebeliğin sürdürülmesine çalışılır.
- Yavaş yavaş bu şekilde gebe kalan anneler artmaktadır. Son yıllarda 100 e yakın bu tip başarılı menopoz gebeliği bildirilmiştir. Hatta rahimi olmadığı için gebe kalamıyan kendi kızına taşıyıcı annelik yapan bir anne oldukça meşhur etmiştir bu tip uygulamayı. Yani kendi torununu doğurmuştur.
- Ancak bu yöntem başarı şansı az, masraflı ve sabır isteyen bir uygulamadır.
- Başlangıç
- Ana menü
|
|