HEKIMLE GÖRÜŞME ve JİNEKOLOJİK MUAYENE
- Jinekolojik Muayene:
- Ana menü
-
Menopoza girmiş olsun olmasın sağlığını düşünen bir kadının 35 yaşından sonra her yıl kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir.
-
Genel sağlık durumunu anlamak için kan tetkikleri yapılabilir. Bu tetkikler ile şeker hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları ve kan yağlanması durumu ortaya çıkar.
Bu tetkikler rahim yumurtalık ve meme kanseri taramasından geçirilmiş olunur. Böylece menopoz için hormon tedavisinin düzenlenmesi kolaylaşır. Düzenli olarak bu tetkikler yaptırıldığı takdirde gelişmekte olan kanserleri çok erken dönemde yakalamak mümkündür.
-
Hormon incelemeleri:
-
Bazan tam olarak menopoza girip girmediğinizi anlamak için kanda hormon miktarı ölçümleri yapılması gerekebilir. En çok estrojen hormonunun miktarı ile FSH hormonu ölçümleri yapılır. Eğer FSH da yükselme başlamışsa menopozun yaklaştığı söylenebilir. Estrojen hormonundaki azalmada menopoz habercisidir.
-
Zaman zaman tedavinin yeterli olup olmadığını anlamak içinde hormon tetkikleri yapılabilir.
-
Bir kadın hastalıkları uzmanı kendisine başvuran bir kadının öncelikle sıkıntılarınızın derecesini anlamaya çalışmalıdır. Burada uzun bir sohbetin önemi vardır. En az 15 dakika görüşmeden durumun ne düzeyde olduğunu anlamak güçtür. Görüşmeden sonra hekim kadını jinekolojik muayeneden geçirir. Jinekolojik muayene genellikle kadınlar tarafından pek hoş karşılanmaz. Sırf bu muayene nedeniyle kadınlar düzenli jinekolojik kontrollerini yaptırmaktan kaçınmaktadır.
Jinekolojik muayene kadın yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için düzenli
-
jinekolojik muayene yaptırmaktan başka şansı yoktur. Henüz hiç bir inceleme aracı jinekolojik muayenenin vereceği bilgileri verememektedir.
-
Ancak jinekolojik muayeneden önce için hekime gerekli olan tüm bilgiler verilmelidir. Özellikle önceki kadın hastalıkları, doğumları, cinsel yaşamı, korunma şekilleri ayrıntılı bir şekilde hekime anlatılmalıdır.
-
Genellikle hem hastalar hemde hekimler cinsel yaşam ile ilgili sorunları tartışmaktan pek hoşlanmazlar.
Ancak bu konuda yardım almak gereksinimi varsa öncelikle olayı ayrıntılı olarak tartışmak gerekir. Belki hekimle ilk tanışmada bu konulara girmek zor olabilir. Tanışma ve görüşme sayısı arttıktan sonra sorunlara eğilmek daha yerinde olur. Hekiminde bu konuda güven verici yaklaşımı önemlidir. Eğer hekim konuları konuşmaktan huzursuz oluyorsa büyük bir olasılıkla bu konuda pek yararlı olamıyacaktır. Bu durumda konunun uzmanı olan hekimleri arayarak onlarla görüşmek daha yararlı olacaktır. Özellikle cinsel ilişkide bulunma sıklığı, karşılıklı olarak ilişkiden alınan tatmin, ön sevişme, son sevişme, değişik sevişme şekilleri ile ilgili bilgi alışverişi sorunların çözümüne adım atmada önemli olacaktır.
-
Cinsel soğukluk, ilişki sırasında ağrı duyup duyulmadığı, orgazm ile ilgili sorunlar, varsa, belirtilmelidir.
Ayrıca kadın hastalıkları dışında mevcut ya da geçirilmiş sorunların belirtilmesi gerekmektedir.
Günlük yaşam, sportif faaliyetler ve beslenme alışkanlıklarının tartışılması gerekir. Ama bunların hepsini aynı hekim ile tartışmak her zaman olası değildir. Değişik uzmanlara başvurmak zorunda kalınabilir.
-
Sürekli kullanılan ilaçlar varsa mutlaka bildirilmeldir.
-
Menopoza giriş belirtileri ayrıntılı bir şekilde bildirilmelidir.
-
Sigara,içki gibi alışkanlıklar çekinmeden söylenmelidir.
-
Daha önce gidilen doktorlar, konulmuş teşhisler, kullanılan ilaçlar belirtilmelidir.
-
Ogüne kadar hangi korunma yöntemlerinin kullanıldığı, bir sorun çıkıp çıkmadığı, ilaçlara karşı allerji ve hassasiyet olup olmadığı hekim için önemli bilgilerdir.
-
Menopoz sorunları tartışılırken ailenin kalp hastalıklarına olan eğiliminin belirtilmesi gerekir. Ailede görülen kanserler, ve ortopedik sorunları belirtmek önemlidir.
- Başlangıç
- Ana menü
.
-
- Jinekolojik muayene kadınların en sevmediği muayene şeklidir. Bu nedenle hekimle uzun bir görüşme yapmanın bir yararı daha vardır. Bu görüşme boyunca kişi rahatlar, belli bir tanışma ve ısınma ortamı sağlanır. Daha sonra muayene olunması daha kolay olur. Muayene odasının rahatlatıcı ve hoş bir ortam olması gerekir. Kullanılan tüm malzemenin tek seferlik kullanımlı malzemeden olması gereklidir. Özellikle spekulum denen ve vajen içini gözlemlemeye yarayan aletlerin tek sefer kullanılıp atılması gerekir. Yoksa başka hastadan enfeksiyon bulaşması mümkündür.
-
Muayene odasında hekimin yanısıra genelde bir hemşirenin bulunması arzu edilir. Bizim ülkemizde hastanın eşi yada tanıdığını muayene sırasında bulundurmak pek tasvip görmez.
-
Hanım jinekolojik masa denilen masaya yatar. Modern masalar kadının yapısına ve boyuna göre elektronik olarak ayarlanmaktadır. Muayene sırasında kadının iyice sakin olması muayenenin kısa ve kolay olmasını sağlar. Aksine gergin ve isteksiz olarak muayene masasına yatan bir kadının muayenesi hem kendi hemde hekimi için oldukça zordur. Karın serttir, vajen gevşeyemez. Muayene ağrılı olur, yeteri kadar bilgi verici olmaz.
-
Jinekolojik muayenede vaz geçilmez bir yardımcı alet vardır.
-
Spekulum dediğimiz bu alet vajinaya yerleştirildikden sonra uterus ağzı(serviks) ve vajina gözlemlenir. Bu arada smear dediğimiz inceleme yapılır. Smear de rahim ağzından ve icinden dökülmüş hücreler ince bir fırça ile toplanır ve lam denilen cam üzerine sürülür. Toplanan bu hücreler boyanarak rahim ağzı kanseri olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu smear ayrıca kabaca hormon durumu hakkında da bilgi verir.
-
Daha sonra hekim jinekolojik muayene ile uterus ve yumurtalıklarınızı değerlendirir. Sol elin parmakları karına yerleştrilirken, sağ elin iki parmağı vajene sokularak yapılan ve 1-2 dakika süren bir muayenedir.
-
Son yıllarda vajinal ultrason modern kadın-doğum muayenesinin vaz geçilmez bir parçası olmuştur. Vajen yoluyla ultrason yapılarak uterus, yumurtalık,ve komşu organlar çok iyi değerlendirilir. Böylece yeni başlamış ya da mevcut bir çok hastalık teşhis edilebilir.
-
Jinekolojik muayene ve vajinal ultrason hangi konularda bilgi verir?
Vajenin durumu, kuruma olup olmadığı, idrar kesesi ve rahim sarkmaları varlığı anlaşılır. Rahimim büyümesi, myom gibi hastalıklar, yapışıklıklar, yumurtalıklardaki büyümeler ve kistler iyi bir jinekolojik muayene ile kolayla anlaşılır.
-
Kadın hastalıkları uzmanı dışında 40 yaşından sonra dahiliye uzmanına da muayene olmak da yarar vardır. Böylece gizli bir dahili rahatsızlık olup olmadığı ortaya çıkar.
-
Menopoza giren bir kadının yaptırması gereken bazı ek incelemeler vardır.
-
Meme kanseri taraması için yılda bir kez mammografi çektirmesi gerekir. Bu konu meme bölümünde ayrıntılı incelenmiştir.
- KEMIK ERIMESININ ÖLÇÜLMESI:
- Kemik dansitometrisi dediğimiz bir inceleme ile kemik erimesi olup olmadığı anlaşılır. Bu tetkik ile bel kemikleri ve kalça ve bacak kemiklerinin yoğunluğu ölçülür. Bu ölçüm son derece kolaydır. Kadın sadece düz bir masaya yüz yukarı yatar. Üzerinde ölçüm yapan sayac röntgen ışınları göndererek kemiklerin yoğunluğunu her bölgede inceler. Yoğunluk durumuna göre bilgisayar ile ayarlanmış renkli kemik resimleri ortaya çıkar. Ayrıca hangi oranda kemik kaybı olduğu, normalde o yaşta kemik oranının ne olması gerektiği cihazın bilgisayarı tarafından hesaplanır ve rapor edilir.
-
Bazı hekimler kemik yoğunluk ölçümünün gereksiz olduğunu ileri sürmektedir. 65 yaşında olması muhtemel bir kalça kırığı için 50 yaşında kemik yoğunluğunun ölçülmesinin ne değeri olabilir denmektedir...
Ama gerçekten çok yararı var. Eğer düşük kemik yoğunluğu tesbit edilirse hormon tedavisine başlanması gerekliliği çok daha fazla önem kazanır. Ayrıca peryodik tetkiklerle kullanılan ilaçların yeterli olup olmadığı denetlenebilmektedir.
- Eğer düzensiz kanamalar varsa
- yada vajinal ultrasonda uterus içinin normalden daha kalın olduğu anlaşılırsa pipel aspirasyon dediğimiz bir yöntemle rahim içinden endometriuma ait hücreler incelenmek üzere alınabilir.
Tüm bu incelemeler oldukça basit ve ağrısız işlemlerdir
- kan tetkikleri
- Genel sağlık durumunu anlamak için kan tetkikleri yapılabilir. Bu tetkikler ile şeker hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları ve kan yağlanması durumu ortaya çıkar.
Bu tetkikler rahim yumurtalık ve meme kanseri taramasından geçirilmiş olunur. Böylece menopoz için hormon tedavisinin düzenlenmesi kolaylaşır. Düzenli olarak bu tetkikler yaptırıldığı takdirde gelişmekte olan kanserleri çok erken dönemde yakalamak mümkündür.
-
Hormon incelemeleri:
-
Bazan tam olarak menopoza girip girmediğinizi anlamak için kanda hormon miktarı ölçümleri yapılması gerekebilir. En çok estrojen hormonunun miktarı ile FSH hormonu ölçümleri yapılır. Eğer FSH da yükselme başlamışsa menopozun yaklaştığı söylenebilir. Estrojen hormonundaki azalmada menopoz habercisidir. Zaman zaman tedavinin yeterli olup olmadığını anlamak içinde hormon tetkikleri yapılabilir.
- Başlangıç
- Ana menü