ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα κυρίαρχα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι:

1) Δεν αναγνωρίζονται και δεν πιστοποιούνται γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί έξω από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Η πολιτεία, για να έχει τον απόλυτο έλεγχο επί των πολιτών, θεωρεί ότι εκπαίδευση παρέχεται μόνο από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι, για να παρακολουθήσει κάποιος την οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα η ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η ύπαρξη επίσημου πιστοποιητικού αποφοίτησης από το προηγούμενο επίπεδο.

Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο μαθητής για να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις αξιολόγησης στο τέλος του έτους, πρέπει να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% των ωρών διδασκαλίας. Σε αντίθετη περίπτωση, εξαναγκάζεται να επαναλάβει την φοίτηση, ανεξάρτητα από το επίπεδο της γνώσης του αντικειμένου και από το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τον διδάσκοντα.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται τα εξής:

- Πλήρης αστυνόμευση της παροχής και πιστοποίησης της γνώσης.

- Απουσία αξιολόγησης του έργου του εκπαιδευτικού. (διότι οι μαθητές εξαναγκάζονται να παρακολουθούν και εκπαιδευτικούς που ουδέν έχουν να προσφέρουν.)

-Έλεγχος στο δικαίωμα για εργασία (με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εκπαίδευσης.)

 

2) Η αξιολόγηση των μαθητών γίνεται, σε επίπεδο πληροφορίας και όχι γνώσης.

Το μοναδικό προσόν που απαιτείται για αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες, ακόμη και πανεπιστημιακές, είναι η ικανότητα αποστήθισης και επανάληψης ενός κειμένου.

Έτσι επιτυγχάνεται φιλτράρισμα των μαθητών. και οι πραγματικά ικανοί και σκεπτόμενοι, ως μη δυνάμενοι να επαναλάβουν μηχανικά ένα κείμενο, ανιχνεύονται και απορρίπτονται.

Το σύστημα επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και καμία σχέση με την επιλογή των καλυτέρων 

3) Ουδεμία αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς.

Οι διδάσκοντες, σε όλες τις βαθμίδες ουδέποτε μέχρι σήμερα αξιολογήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεπαρκών εκπαιδευτικών (εκτιμάται περισσότερο του 80% ) οι οποίοι το μόνο κοινό σημείο που έχουν με το αντικείμενο που διδάσκουν, είναι τίτλοι σπουδών (χαρτιά) που απέκτησαν η με αντιγραφή, η με παροχή υπηρεσιών, η στην καλύτερη περίπτωση με παπαγαλία.

4) Το πρόγραμμα σπουδών είναι αυστηρά καθορισμένο από το υπουργείο παιδείας. Και καθορίζεται με κριτήρια όχι εκπαιδευτικά, αλλά πολιτικά. Ακόμη και τα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρεωμένα να το ακολουθούν κατά γράμμα.

           Ώστε να εξασφαλίζεται η μη μάθηση.

5)Δεν διδάσκονται οι Φυσικές επιστήμες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το μάθημα που αναφέρεται στο πρόγραμμα σαν φυσική, ουδεμία σχέση έχει με φυσική, είναι μαθηματικά. Η διδασκαλία Δε της Χημείας και της Βιολογίας είναι πρωτοποριακή. Δεν χρησιμοποιείται εργαστήριο.

6)Δεν αναγνωρίζεται η εκπαίδευση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το ακαδημαϊκό κατεστημένο και συγκεκριμένες συντεχνίες (Δικηγόροι, Μηχανικοί , Γιατροί), προσπαθώντας να διατηρήσουν μεσαιωνικά προνόμια, επικαλούνται άρθρα του συντάγματος και εμποδίζουν την πιστοποίηση γνώσεων ανωτάτης παιδείας που αποκτήθηκαν έξω από τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Το Σύνταγμα, πουθενά δεν αναφέρει ότι υπάρχουσες γνώσεις δεν πιστοποιούνται. Με το άρθρο 16 παρ 8 απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. και εδώ συμβαίνει το παράδοξο. Ιδιωτικά πανεπιστήμια (παραρτήματα ξένων) να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα και να παρέχουν ανωτάτη εκπαίδευση κατά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 5, ενώ, το κράτος δεν αναγνωρίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση (χωρίς καν να ελέγξει την ποιότητά της) και δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ιδιωτικών πανεπιστημίων κάτι που δεν απαγορεύεται ούτε από το Σύνταγμα ούτε από κάποιο νόμο.

Η πολιτεία, στην προσπάθεια της να ελέγξει απόλυτα το δικαίωμα για εργασία, ερμηνεύει το Σύνταγμα σύμφωνα με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Τα άρθρα του συντάγματος τα σχετικά με την ανωτάτη εκπαίδευση είναι αντικρουόμενα και πολλές φορές χωρίς νόημα και παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Άρθρο 16 παρ. 1: Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες.

Απόλυτα κατανοητό και σαφές, που έρχεται όμως σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα άρθρα που είναι γραμμένα καθ' υπαγόρευσιν και ξένα προς το γενικότερο συμφέρον.

 

Άρθρο 16 παρ. 5: Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Δηλαδή οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να μελετούν στο σπίτι τους πανεπιστημιακά θέματα, διότι έτσι παρέχουν στον εαυτό τους ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ανώτατη εκπαίδευση παρέχουν μόνο δημόσια ανώτατα ιδρύματα. (Το Σύνταγμα ερμηνεύεται κατά γράμμα)

Σε σχέση μα το άρθρο αυτό, εκκρεμεί στη δικαιοσύνη  η κάτωθι μηνυτήριος αναφορά που κατετέθη στο εισαγγελέα το Νοέμβριο του 1999 και μέχρι σήμερα Νοέμβριος 2001 δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αν η υπόθεση θα παει στο αρχείο η θα ασκηθεί ποινική δίωξη και ενώ ήδη έχουν διενεργηθεί δυο προκαταρκτικές εξετάσεις για τη διερεύνηση του θέματος.

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ

(για παράβαση του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος)

Του: ..........................................

KATA

Της ............................................

Ο κάτωθι υπογράφων................................   αναφέρω ότι:

Η σύζυγος μου ........................... κατά το χρονικό διάστημα  από 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα επιδίδεται συστηματικά στη μελέτη θεμάτων ανώτατης εκπαίδευσης όπως:  κβαντική μηχανική, πυρηνική φυσική, φυσική υψηλών ενεργειών κ.α.

Η μελέτη γίνεται συστηματικά και σε βάθος, από βιβλία που διδάσκονται αποκλειστικά και μόνο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με αποτέλεσμα η κύρια ................................... να παρέχει στον εαυτό της ανώτατη εκπαίδευση κατά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος της Ελλάδας που αναφέρει ότι:  " Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους. "

                                                                                Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

 

Αθήνα Νοέμβριος 1999                                                                   Με τιμή

 

                                                                                                   ................................

 

Άρθρο 16 παρ. 7: Η επαγγελματική και κάθε άλλη εκπαίδευση παρέχεται από το κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια 

καθ' υπαγόρευση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ)

Αρθρο 16 παρ. 8:  Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Λειτουργούν  νόμιμα, αλλά η πολιτεία εξυπηρετώντας γνωστά συντεχνιακά  συμφέροντα δεν παρέχει στους απόφοιτους  επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς αυτό να απαγορεύεται από το Σύνταγμα η τους νόμους και κατά παράβαση του άρθρου  22 παρ 1 του Συντάγματος που αναφέρει ότι: " Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος .... "  

Αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού συστήματος:

Οι περισσότεροι νέοι, να ονειρεύονται να αποκτήσουν ένα οποιοδήποτε πτυχίο, με μοναδικό σκοπό να μην εργάζονται και να ζουν "προστατεύοντας" εκείνους που δεν έχουν πτυχίο η δεν ανήκουν στη σωστή συντεχνία.

 
                    hrgr@hrgr.org