Counter-Strike, 3 boyutlu aksiyon oyunlarının en önemlilerinden biri olan Half-Life'ın modlarından biridir.

Oyunda 2 takım vardır: Counter-Terrorist ve Terrorist olmak üzere. Counter-Terrorist'ler iyi adam rolünde Terroristler de doğal olarak kötü adam rolündedirler, tıpkı gerçek yaşamda da olduğu gibi. Her takımın kendine özgü silahları vardır ve karşı takımı elimine etmek için bu silahlardan yararlanırlar. Oyun multiplayer mantığı üzerine kurulu olduğu için LAN (yerel ağ) üzerinden veya Internet üzerinden oynanabilmektedir.

Oyuncular servera (yani oyun sunucusuna) bağlandıktan sonra Terrorist ve Counter-Terrorist seçeneklerinden birini tercih ederek takımları oluştururlar ve oyuna başlarlar. Oyun roundlardan oluşmaktadır ve bu roundları kazanmak için bir takımın diğer takımın tüm oyuncularını öldürmesi veya haritanın onlara yüklediği sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Her round sonunda kazanan takım kaybedene göre daha çok para kazanır. Aynı zamanda daha çok rakip öldüren kişi diğerlerine göre daha çok para kazanır. Oyundaki silahların belli bir ücreti olduğundan paranın önemi roundların kazanılmasında oldukça etkilidir.

Counter-Strike'da; aynı Half-Life'da da olduğu gibi; çeşitli map (harita) seçenekleri vardır. Oyun bu haritalardan herhangibirinde oynanır. Terroristlerin ve Counter-Terroristlerin oyundaki hedefleri bu haritalara göre değişiklik gösterir. Daha somut olarak göstermek gerekirse bu harita senaryoları belli başlı olarak şöyle sıralandırılabilir;

1) Rehine Kurtarma (Hostage Rescue): Bu senaryoda Counter-Terroristler, Terroristlere göre daha atak davranmalıdır çünkü kurtarmaları gereken rehineler vardır. Terroristler ise savunmada kalarak rehineleri round sonuna kadar ellerinde tutmalıdır. Hostage Rescue senaryolarını içeren haritalar "CS" ön ekiyle başlarlar; mesela "cs_militia" gibi.

2) Bomba Koyma / Etkisiz Hale Getirme (Bomb / Defuse): Bu senaryoda Terroristler hücumdadır ve yapmaları gereken haritada daha önce belirlenmiş olan bölgeyi koyacakları C4 ile havaya uçurmalarıdır. Counter-Terroristler ise savunmada kalıp bu bölgeleri savunarak Terroristleri engellemeleri gerekmektedir. Bomb/Defuse senaryolarını içeren haritalar "DE" ön ekiyle başlarlar; mesela "de_dust" gibi.

3) Kaçış (Escape): Bu senaryoda Terroristlerin daha önce haritada belirli olan bölgelere Counter-Terroristlere yakalanmadan ulaşmaları yani kaçmaları gerekmektedir. Counter-Terroristler ise Terroristlerin kaçmasını engellemelidirler. Escape senaryosunu içeren haritalar "ES" ön ekiyle başlarlar; mesela "es_frantic" gibi.

4) Suikast (Assassination): Bu senaryoda ise her roundda Counter-Terroristlerden biri VIP olur ve takım arkadaşlarının korumasıyla Terroristlere yakalanmadan kaçması gerekmektedir. Terroristler ise savunmada kalıp VIP'yi öldürmeleri gerekmektedir. VIP öldüğünde takım arkadaşları hayatta olsalar bile Terroristler roundu kazanır. Assassination senaryosunu içeren haritalar "AS" ön ekiyle başlarlar; mesela "as_oilrig" gibi.

Tabii oyunda bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Örneğin bir Rehine Kurtarma senaryosunda Terroristler rehineleri öldürmemelidir. Bu hareket oyunun mantığına uymadığı için öldürülen her rehine için onu vuran Terrorist 1500$ para kaybeder. Bu da onun bir dahaki round iyi bir silah almasını güçleştirecektir. Tam tersine eğer Counter-Terroristler de kurtardıkları rehine başına para kazanırlar. Örneğin Counter-Terroristlerden biri kurtardığı bir rehine için kendisine 1000$, takım arkadşlarına 150$ kazandırır.

Bazı Counter-Strike sunucularında Friendly Fire (Takım arkadaşlarının birbirlerini vurabilmeleri) özelliği açık olabilir. Aslında bu özellik oyunun gerçekçiliğine odukça önemli bir katkı katar ancak takım arkadaşını vurmanın (yanlışlıkla da olsa) bir cezası vardır. Takım arkadaşını vuran bir kişi 3300$ para kaybeder ki bu da oldukça önemli bir miktardır.

POWERED by HuRGteAM