Forum Message / Mesaj pe Forum

Topic:  RAPORTUL UNUI DELEGAT LA CONGRESUL AVOCATILOR - MAMAIA 2006

Posted by / Scris de:    Ionut Dobrinescu idobrinescu@gmail.com

Date/Time:       7/11/2006 6:37:42 PM

URL: http://tinyurl.com/zppz3

 

 

Stimați colegi avocați,

 

Am făcut parte din delegația Baroului București la Congresul Avocaților din 29 iunie 2006 la Mamaia. În cele ce urmează am să vă prezint felul în care s-a derulat acest eveniment, așa cum l-am receptat eu.

 

 

A. PREAMBUL – DE CE AȘA TÂRZIU.

 

Întârzierea cu care fac public acest raport de activitate are următoarele explicații:

 

1) Am fost personal ocupat cu alte treburi și am stat câteva zile departe de calculator (deși nu am fost în vacanță);

2) Am vrut să nu fiu chiar primul pe forum care să facă relatări publice cu privire la desfășurarea Congresului – am intenționat astfel să dau altora prilejul să deschidă și să dezvolte subiectul înaintea mea, pentru a nu da impresia unor rău-voitori că doresc să epatez și să atrag atenția asupră-mi. Am vrut totodată să văd câtă lume își dă măcar un pic interesul în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Mamaia: foarte puțini!

3) Cu toate că am făcut un apel public către toți colegii, încă dinaintea Congresului, să fiu contactat, consiliat și susținut, astfel încât în mod veritabil să reprezint interesele profesiei la acest eveniment anual (la care eu am participat pentru prima oară în calitate de delegat), aflați că NIMENI nu m-a sunat și NIMENI nu mi-a transmis nici măcar un email. Am avut și am serioase îndoieli că ceea ce am eu de spus reprezintă, măcar în parte, un demers legitim și solidar cu interesele celor mai mulți dintre colegi. În măsura în care acest sentiment amar va deveni o convingere, va trebui probabil să mă abțin pe viitor de la a mai vorbi în numele „colegilor avocați”, admițând că nu mă bucur de susținere (spre bucuria Decanului și a altor câțiva: da, probabil ați avut dreptate), și că nu mă reprezint decât pe mine. Însă poate că și atât este de ajuns.

4) Acest Forum democrat-nemoderat este unul de anonimi, citit mai cu seamă de staff-ul posomorât și mâncat de intrigi al Baroului, de unii conspiraționiști animați de interese strict personale, precum și de câțiva agitatori de ocazie. El este, spre marele meu regret, o platformă jenantă și meschină pentru demersuri mai substanțiale. Spre binele și indiferența tuturor, el va rămâne tot așa.

 

 


PROGRAMUL CONGRESULUI AVOCAȚILOR (MAMAIA, 29 - 30 IUNIE 2006)

 

(NB: Programul redat mai jos a fost programul oficial, așa cum a fost el prezentat la mapa de documente a Congresului. În realitate lucrurile au stat cu totul altfel.)

 

 

 

Joi, 29 iunie 2006

9.00 - 9.30     înregistrarea delegaților

9.30 - 11.15    Deschiderea lucrărilor Congresului

Prezentare și dezbateri:

•    Raportul anual de activitate al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România;

•    Raportul   anual   de   activitate   al   Consiliului   de Administrație al Casei de Asigurări a Avocaților;

•    Raportul   de   activitate   al   Comisiei   Centrale   de Disciplină.

11.15 - 11.30   Pauză

11.30 - 13.30   Continuarea lucrărilor Congresului

13.30 - 16.30   Pauză de masă

16.30 - 17.45   Prezentare și dezbateri:

•    Prezentarea spre aprobare a execuției  bugetare anuale și a proiectului bugetului Uniunii Naționale a Barourilor din România și ale Casei de Asigurări a Avocaților;

•    Raportul Comisiei de Cenzori a Uniunii Naționale a Barourilor din România;

•    Raportul Comisiei de Cenzori a Casei de Asigurări a Avocaților;

17.45 - 18.15   Pauză

ÎS.15 - 19.30   Continuarea lucrărilor Congresului

21.00           Recepție

Vineri, 30 iunie 2006

9.30 - 11.15    Continuarea lucrărilor Congresului

•    Discutarea materialelor   prezentate,   în   vederea

aprobării lor.

11.15 - 11.30   Pauză

11.30 - 13.00   Prezentare și dezbateri:

•    Adoptarea  de  hotărâri și  rezoluții,  conform  art.  61 alin. (1) lit. c) și e) din Legea nr. 51/1995.

•    Diverse

 

 

B. MATERIALELE CONGRESULUI

 

Am intrat in posesia materialelor supuse (teoretic) dezbaterii la acest Congres numai atunci când am primit mapa de ședință, chiar în ziua Congresului. Pentru câteva zile, în perioada Congresului, o parte dintre materiale au fost publicate pe site-ul UNBR. Materialele au fost însă retrase de pe site, și am motive serioase să suspectez că nu se dorește accesarea lor pe o perioadă mai îndelungată, astfel încât conținutul lor să fie uitat și practic să nu se păstreze în mediul virtual până la Congresul de anul viitor. Cei care sunt totuși interesați să primească un set complet de materiale scanate pe email, sunt rugați să transmită un mesaj având la subiect cuvântul „Congres” pe adresa idobrinescu@gmail.com . În scurt timp veți primi un email de 5,46 MB conținând un fișier PDF (71 pagini scanate) arhivat WinRAR. Documentele sunt grupate pe seturi evidențiate prin Bookmarks.

 

 


C. CUM AU STAT LUCRURILE ÎN REALITATE (O RELATARE SUBIECTIVĂ)

 

Congresul a avut de fapt loc doar în ziua de joi, 29 iunie 2006, încheindu-și „lucrările” pe seară, iar a două zi, pe 30, toată lumea a fost la plajă.

 

Punctul 9 „DIVERSE” de pe ordinea de zi a copleșit în întregime și acest Congres. Între orele 9 și 13.30, unica preocupare a delegaților a fost problema avocatului bombă Pompiliu Bota și al său „Barou Constituțional”.

 

Coincidență sau nu, în ziua Congresului (care, repet, a ținut o singură zi), la București Pompiliu Bota ținea o conferință de presă (redată abia a doua zi într-o serie de cotidiene precum Gândul și Ziua) în care aducea acuze grave decanului nostru, Cristian Iordănescu. Potrivit ziariștilor, decanul a refuzat in ziua respectivă să comenteze pe telefon acuzațiile lui Bota. Mă întreb și acum dacă nu s-a dorit cumva închiderea precipitată a Congresului, tocmai pentru că a doua zi presa (care, apropo, nu a relatat de data asta NIMIC despre Congres) urma să preia atacul lui Bota.

 

Subiectul Bota a fost tratat pe larg, însă confuz, de toți vorbitorii, unii mai revoltați decât alții. Am avut sentimentul că, încă o dată, întocmai precum la Adunarea Generală a Baroului București din 11.03.2006, ordinea de zi și atributele legale și statutare ale Congresului au fost confiscate și deturnate către temele predilecte alese în prealabil de Consiliul UNBR.

 

În cursul dimineții, luările de cuvânt au fost numeroase (nu aș putea reda lista vorbitorilor – aceștia au fost mai ales membri ai Consiliului UNBR) și au vizat invariabil și după puteri înfierarea penalului de Bota, mergându-se până la a se cere, cu efect imediat, ARESTAREA sa. M-am amuzat la gândul că, dacă în cele din urmă Bota ar fi arestat, tot va trebui să se găsească măcar un avocat penalist (poate chiar unul mare – la propriu și la figurat) care să-l apere...!

 

Nici acum nu sunt lămurit dacă Bota mai conduce „Baroul Constituțional” sau așa-numitul „Sindicat Independent al Juriștilor din România” cum lasă a se înțelege antetul site-ului său, nu mai puțin confuz, http://bota.ro. Apologia Baroului Constituțional îi aparține în întregime și cei interesați se pot amuza parcurgând documentul preocupant și istoric al congresului său național din 27.06.2004. „Amenințării” pe care Bota o reprezintă și în prezent, Consiliul UNBR a înțeles să îi dedice și acest ultim Congres, cu eclipsarea oricăror alte teme ce ar putea interesa pe avocații români.

 

Personal, nu m-am intersectat nicicând cu vreun avocat din barourile alternative, și nici nu cunosc pe cineva, dintre colegii avocați, care să fi avut personal de a face cu „oamenii lui Bota”. Mărturisesc că problematica Barourilor lui Bota îmi este foarte neclară, dar mă îndoiesc că acestea au afectat într-o atât de mare măsură activitatea barourilor tradiționale. Văzând însă cât de preocupați sunt alții de cazul Bota, mi-am propus să aprofundez subiectul, să îi interpretez semnificațiile. Concluziile la care voi ajunge le voi face publice.

 

Nu pot decât să remarc faptul că baricadele introduse în Legea 51/1995 prin modificările aduse de Legea 255/2004 (precum reglementarea de la art. 1 alin. 3: „Constituirea și funcționarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire și de înregistrare ale acestora sunt nule de drept.”) nu au dat roade. Oare nu a observat nimeni că UNBR nu poate fi poate fi sursa de legitimitate a barourilor pentru simplul motiv că barourile formează uniunea și nu invers? Este, după părerea mea, o logică inversată, un fel de a pune căruța înaintea cailor.

Nimeni nu și-a dat osteneala să califice regimul juridic aplicabil Barourilor (în accepțiunea Legii 51 art. 48.2 – organizații cu personalitate juridică, patrimoniu și buget propriu). Cum Bota nu pretinde altceva decât că și barourile sale sunt constituite și funcționează conform Legii 51, tot ce au găsit mai bun de făcut avocații din barourile tradiționale, a fost să modifice legea de organizare a profesiei până la limita (ne)constituționalității, condiționând libera asociere la constituirea de Barouri (asociații de drept privat pe OG26/2000, în accepțiunea unora, asociații/instituții sui-generis în baza Legii 51, după alții) de adeziunea și primirea acestora în cadrul UNBR. Un eșec similar s-a înregistrat și în invocarea și aplicarea în practică a drasticelor interdicții introduse la art. 82 din Legea 51 în urma unui intens lobby parlamentar (tot prin Legea 255/2004).

 

Dând curs acestor preocupări și neputințe, congresul a adoptat o nouă HOTĂRÂRE PRIVIND PROTESTUL PROFESIEI DE AVOCAT FAȚĂ DE REFUZUL AUTORITĂȚILOR COMPETENTE DE A RESTABILI ORDINEA DE DREPT IN EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT ȘI DE A ÎMPIEDICA PRACTICAREA ILEGALĂ A PROFESIEI DE AVOCAT ÎN ROMÂNIA. Textul acesteia este publicat la loc vizibil atât pe site-ul UNBR cât și pe site-ul Baroului București.

 

De mult mai puțină dezbatere a avut parte protestul împotriva modificărilor Codului de procedură penală. Congresul a adoptat și în această privință o REZOLUȚIE PRIVIND  ÎNCĂLCAREA DREPTULUI LA APĂRARE PRIN MODIFICĂRI LEGISLATIVE CARE GOLESC DE CONȚINUT ȘI ÎNCALCĂ REGULILE LEGALE CU PRIVIRE LA SECRETUL PROFESIONAL ȘI DREPTUL FUNDAMENTAL LA ALEGEREA AVOCATULUI.

 

După ora 16, Congresul și-a reluat „lucrările” intrând timid în ordinea de zi propriu-zisă. Toată lumea uitase (dacă știuse vreodată) că ordinea de zi publicată (punctele 1-8) vorbea numai despre prezentarea și dezbaterea unor rapoarte de activitate, situații financiare și bugete ale UNBR și ale Casei Naționale de Asigurări a Avocaților, sens în care fuseseră întocmite și singurele materiale de la mapă.

 

Maestrul Viorel Pascu (vicepreședinte CAA) a prezentat succint materialul privind activitatea Consiliului CAA in anul 2005, arătând, printre altele, că 29,87 din membrii CAA achită cote minime și aduc un aport de circa 10% din venituri; 5,43% achită cote maxime și aduc un aport de circa 20% din veniturile sistemului, iar 59% achită cote procentuale și aduc un aport de circa 70% la veniturile sistemului. Bineînțeles, față de numărul de persoane aflate în plată în prezent, sistemul înregistrează în continuare excedente anuale care cumulate ating cifre impresionante, care însă NU AU FOST EXPRIMATE NICĂIERI ÎN CLAR nici de către raportor, nici de către comisia de cenzori. Oare de ce? Pentru că nu se cunosc? Pentru că nu sunt auditate? Pentru că nu riscă nimeni să le pronunțe? Cum însă cel mai mare excedent, după cum știm de la Adunarea Baroului București, îl înregistrează Filiala București a CAA cu 39.130.774,35 lei (10,99 milioane Euro!!!) putem bănui că excedentul CAA este chiar mai mare. Oamenii aceștia administrează sume uriașe pe care nou㠄uit㔠să ni le comunice și despre care ne spun doar c㠄în ședința Consiliului CAA din 26.10.2005 s-a analizat eventualitatea efectuării de investiții imobiliare prin alocarea unui procent de 25% din disponibilul existent în fondul centralizat al sistemului (!?) și din disponibilul aflat în administrarea filiale București (pe acesta îl știm pentru că l-am ținut minte!) pentru construirea unui imobil cu destinație de Birouri.” Investiția este estimată la un mizilic de 6-7 milioane Euro (țineți cont că construcția unui un Mall costă în jur de 18-20 milioane de euro!, iar un hypermarket de tip Carrefour este sensibil mai ieftin).

 

Tot onor. Consiliu CAA a mai propus Congresului (dar fără tam-tam, în șoapt㠖 și mai ales în scris, vezi materialele) „valorificarea prin vânzare a terenurilor aflate în proprietatea CAA situate în Stațiunea Poiana Brașov (!?) și orașul Predeal (Filiala București) (!?), localități unde se practică prețuri foarte mari, dar construcțiile costă mult și utilizarea sumelor rezultate din înstrăinarea acestor bunuri imobiliare să fie, spre exemplu, pe raza localităților Breaza (!), sau Cornu (!!), sau Comarnic (!!!), sau Poiana Câmpina (!!!!),  etc, unde să edificăm un hotel cu servicii polivalente, pentru pensionari și avocați aflați în activitate, pentru întreținerea sănătății și odihna, iar pentru tinerii avocați, inclusiv cu teren de golf la standarde internaționale...”   Investitorii de la CAA mai estimează (oare chiar au idee despre ce vorbesc?) c㠄susținerea financiară a complexului s-ar asigura din închirierea acestuia, primindu-se o parte din preț de la anumite categorii de pensionari - cei cu venituri modeste vor beneficia de cazare gratuita - și avocații activi și o sumă integrala – preț – de la ceilalți turiști   Încrezători că mai apucă acele vremuri, pensionarii din Consiliu mai speră c㠄un asemenea obiectiv ar urma să fie dat în exploatare în 2009

 

Personal, cred că ideea de mai sus este cea mai bună rețetă de fraudare a fondurilor Casei de Asigurări a Avocaților, care nici măcar nu au fost vreodată auditate în mod profesionist. Le promit tuturor o frumusețe de plângeri penale și ordonanțe președințiale de suspendare a oricăror investiții, de îndată ce trec la treabă.

 

 

 

D.   CE AM FĂCUT EU

 

Am cerut președintelui Călin Zamfirescu înscrierea la cuvânt la sfârșitul ședinței de dimineață a Congresului. Am vorbit în urma tuturor celor care au avut ceva de împărțit cu Bota, și au deturnat astfel preocupările Congresului la războaiele lor personale, absurde și ridicole.

 

Am fost îngăduit cu numai 3 prețioase minute la microfon, în care am mitraliat după cum urmează, recurgând la o retorică elementară, strict enumerativă, problemele care aș fi dorit să preocupe Congresul:

 

1. Referitor la problema Pompiliu Bota și Baroul Constituțional

 

- Am remarcat faptul că nimeni nu s-a obosit să cuantifice, în cifre și date, fenomenul proliferării barourilor alternative. Nu știm nici azi câți dușmani din zona respectivă ne înconjoară și ne stânjenesc cu faptele lor penale (!?). În lipsa unor cuantificări clare, Bota – avocatul bombă, cum singur își spune, îmi pare întocmai ca arma irakiană de distrugere în masă: un exemplu de Bush-ism desăvârșit!

 

- Am arătat că suspectez o diversiune pusă la cale cu premeditare de membrii Comisiei permanente a UNBR, chiar la Mamaia, în cele două zile ce au precedat Congresul. Am amintit că de trei Congrese încoace Bota este capul de afiș al preocupărilor reprezentanților a peste 17.000 de avocați din țară. Consiliul UNBR și-a trasat singur misiunea, prin rezoluții adoptate de Congresele precedente, ca și prin prerogative introduse prin Legea 255/2004 de a-l desființa pe Bota și ale sale barouri alternative.

 

- Cum actualul Consiliu UNBR nu a făcut nici o ispravă în tot acest răstimp, am cerut votarea unei moțiuni de cenzură și demiterea sa (inutil să mai spun că moțiunea nu a fost nici măcar supusă la vot!)

 

 

2. Referitor la rapoartele de activitate și la bugetele supuse aprobării.

 

- Am arătat că cifrele prezentate nu sunt evidențiate în termeni comparativi, lipsesc datele referitoare la anii precedenți, lipsesc graficele, nu se pot analiza tendințele.

 

- Am protestat față de faptul că materialele nu au fost făcute publice în timp util, cel puțin o dată cu fixarea ordinii de zi și a datei Congresului.

 

- Am cerut încă o dată auditarea profesionistă a situațiilor financiare și a excedentelor înregistrate de CAA și UNBR.

 

- Am cerut inițierea unei dezbateri publice pentru adoptarea unor reguli prudențiale de plasament și investiție a excedentelor în fonduri lichide și semi-lichide, în nici un caz în aventuri imobiliare lipsite de orice studii de fezabilitate.

 

 

3. Referitor la reforma profesiei de avocat (marota decanului Iordănescu) și integrarea galactică a profesiilor juridice  :)

 

- Am atras atenția asupra eternei probleme a marginalizării tinerilor avocați pentru care Barourile nu fac nimic substanțial, ba chiar introduc piedici suplimentare, mai ales de ordin patrimonial, la accesul în profesie, la constituirea de cabinete, sedii secundare etc. Am arătat că organele profesiei trebuie să urmărească redarea demnității tinerilor avocați și ridicarea acestora din compromis (fie și numai organizând corect Adunările Generale și alegerile în profesie), astfel încât să scăpăm treptat de stigmatul șpăgii pretinse de maeștrii venali și de practica rușinoasă a retrocedărilor fictive de onorarii, fie și cu prețul câtorva flagrante pe care ar trebui să le organizăm cu ajutorul „colegilor” procurori și magistrați, cu care tot ne propunem să ne integrăm.

 

- Am arătat că activitatea Barourilor din România se desfășoară în mod total netransparent, că barourile nu au website-uri reprezentative și convingătoare și că nu se fac publice în nici un mod dezbaterile și deciziile adoptate în ședințele Consiliilor Barourilor din București și din țară. În aceste condiții, nu ne putem considera nicidecum superiori barourilor alternative ale lui Bota. Baroul București, baroul lider cu cei mai mulți avocați, ar avea chiar și resursele financiare pentru a demara la nivel național efortul de transparență în mediul virtual a tuturor Barourilor, însă este lipsit de inițiativă și mai ales, de puterea exemplului.

 

- Am cerut modificarea legii și statutului în sensul reglementării mai clare a raporturilor ierarhice de subordonare dintre Barouri și Filialele CAA (cel puțin la nivelul subordonării dintre UNBR și CAA) și disocierea componențelor consiliilor barourilor (și a consiliului UNBR) de consiliile filialelor CAA (și al Casei Naționale), precum și emanciparea Consiliului UNBR de sub tutela de facto a Baroului București, pentru că prezența acelorași oamenii în ambele structuri face ca mecanismele de control să nu funcționeze.

 

- Am protestat împotriva prevederii aberante conținute în art. 308 alin. 4 din Statut, introduse printr-o rezoluție a unui Congres de acum 3 ani, potrivit căreia „Avocatul care plătește cota maximă de contribuție nu are obligația de a declara valoarea veniturilor suplimentare cotei plătite”,  arătând că aceasta este o sursă majoră de evaziune fiscală, întrucât veniturile brute declarate către CAA nu vor mai putea fi corelate cu veniturile brute declarate către ANAF, și nici invers, astfel încât unii se simt liberi să declare venituri mai mici și către fisc. Plafonarea maximală a veniturilor este în sine o sursă de fraudare a veniturilor CAA, dată fiind practica fiscalizării încasărilor de peste an într-o singură lună calendaristică (mai ales în materia retrocedării de onorarii în cazul avocaților stagiari și colaboratori). Pe termen mediu și lung, CAA este o instituție susceptibila de faliment, în ciuda excedentelor importante înregistrate până acum, cu atât mai mult cu cât regulile prudențiale de investiții, auditul și managementul profesionist lipsesc cu desăvârșire.

 

- Am arătat că profesia duce lipsă de normative clare și standardizate de exercitare a profesiei și atributelor de avocat, mai cu seamă în materia atestărilor de acte, al personalizării contractelor și împuternicirilor, al arhivării și casării de documente.

 

 

 

E.  ÎN LOC DE CONCLUZIE – CUM AM VOTAT.

 

Cam asta am zis și am făcut în legătură cu Congresul Avocaților de anul acesta.

Plecând de la considerentele arătate, iată și cum am votat:

 

M-AM ABȚINUT în privința rezoluțiilor referitoare la Bota și Codul de procedură penală, întrucât nu mă consider suficient de imparțial, și de corect, și de deplin informat.

 

AM VOTAT ÎMPOTRIVA aprobării rapoartelor de gestiune ale Consiliilor UNBR și Casei Naționale de Asigurări a Avocaților. A fost singurul vot împotrivă exprimat ca atare.

 

 

Pentru că am fost acolo în calitate de delegat (primind din partea Baroului București un avans spre decontare la nivelul a 800 RON pentru cheltuieli de deplasare și diurn㠖 ca toți ceilalți, de altfel), mă supun judecății voastre, oricât de anonimi ați fi, pe Forum, pe telefon 0722296224 sau pe email.

 

 

Ionut Dobrinescu

 

 

București, 11 iulie 2006

 

ÎNAPOI LA PRIMA PAGINĂ