Familiegjenforening


De familiemedlemmene man kan bli gjenforent med, er i hovedsak ektefelle, registrert samboer og barn under 18 år.

For flyktninger som har fått innvilget asyl gjelder de samme reglene som gjelder for andre utlendinger i Norge. Men det stilles ikke krav om at de skal kunne forsørge familiemedlemmene som skal komme til Norge. Men det må dreie seg om et familieforhold som var etablert før flyktningen kom til Norge. De kan også få dekket reiseutgifter for familiemedlemmer som får innvilget gjenforening.


Nye regler angående underholdskrav

Fra 1. mai 2003 gjelder underholdskravet for asylsøkere som har fått opphold på humanitært grunnlag, dvs en må tjene 160 000 kr i året (se på UDIs sider mer om krav til underhold og i en artikel i Ny Tid). SV ønsket å senke dette underholdskravet til 110.000 kroner, tilsvarende introduksjonsstøtten nye innvandrere vil få når den nye introduksjonsloven trer i kraft i september 2004. Men SVs forslag ble uten debatt ble nedstemt på tirsdag, 7.oktober 2003.

Fra 1. november 2003 vil det bli innført underholdskrav ved familiegjenforening når en av ektefellene eller samboerne er under 23 år. Endringen vil også omfatte norske borgere som ønsker å få sin ektefelle eller samboer til Norge (se mer info her).


Søknaden

Som grunnregel må søknaden sendes fra utlandet, bare unntaksvis kan familiemedlemmer i Norge søke på vegne av familiemedlem i utland, f.eks. hvis det er svært vanskelig for søker å komme seg til den norske utenriksstasjonen på grunn av sykdom eller vanskelig reiserute.

Søknadsskjemaet finnes på UDI's nettsider, klikk her for å laste ned skjemaet. Det må leveres til den nærmeste norske utenriksstasjon (ambassade, konsulat, se oversikt her), i Norge til nærmeste politistasjon.

Følgende vedlegg er som regel nødvendige:

  • 1 passfoto
  • original fødselsattest
  • evtl. vigselsattest
  • bekreftelse på bolig (leiekontrakt)
  • bekreftelse på underhold (3mnd. lønnsslipper)
  • bostedsattest (fra folkeregisteret)
  • kopi av pass

Ventetida

Saksbehandlingstida varierer sterkt og kan vare noen måneder opptil to-tre år. Ifølge Dagbladet 13.3.2004 er den gjennomsnittlige saksbehandlingstida for tida 10- 12 måneder. Kortest ventetid er det for søkere fra Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Asia (seks måneder). For Pakistan, India, Afghanistan og Sri Lanka er tida sju- åtte måneder (les artikkelen).

Men det hjelper å mase på UDI, som Aftenposten skriver (les artikkelen her). Og les mer om hvordan UDI jobber videre med søknaden her.



skriv kommentar / gjestebok







Lorenz Khazaleh, 16.12.02, sist oppdatert 18.3.04)

:MENY:


startsiden

flyktninger og flerkulturelt samfunn - oversikt

skriv kommentar / gjestebok



:MER INFO:

Hvilke krav må være oppfylt for å få familiegjenforening? (bra og kort oppdatert oversikt av utrop.no, 10.11.03)

UDI's nye sider om familiegjenforening

Underholdskrav ved familiegjenforening når en av ektefellene er under 23 år (kort info fra Kommunal- og Regionaldepartementet, 15.10.03) / les hele rundskriv fra KRD

kort om regler for gjenforening (NOAS, ikke alt er blitt oppdatert!)

Brosjyre om familiegjenforening (Juss-Buss, studentenes rettsinformasjon, 1998 - ikke oppdatert)


:NYHETER:

Færre får hente familie fordi de ikke tjener nok (utrop.no, 13.8.04)

Ventetida fordoblet (Saksbehandlingstida for familiegjenforeningssaker i UDI er 10- 12 måneder - Dagbladet, 13.3.04)

Sulter for kjærligheten (Trondheimsjenta Lena Dogan (19) giftet seg med Cem Dogan (27) i fjor sommer. Da de søkte om familiegjenforening og oppholdstillatelse for Cem, fikk de avslag. I tillegg til å være for ung, tjener Lena for lite som pleiemedhjelper - Adressavisen, 6.3.04)

Lang ventetid på søknader om familiegjenforening: Maste på UDI, fikk mannen kjappere hjem (Aftenposten, 10.11.03)

Underholdskravet: Nå må asylsøkere ta kveldsjobber i tillegg til introduksjonskurset for å få familien til Norge (utrop.no, 7.10.03)

Underholdskrav: Nektes gjenforening med sine barn (Somaliske kvinner får ikke hente sine små barn til Norge – fordi de er for fattige, Ny Tid, 13.9.03)

DNA-testing utvides til 10 land (Aftenposten, 21.5.02)

To års mareritt er over - et eksempel fra Sola (Aftenbladet, 190.6.02)

Uten familie - ingen integrering (Aftenbladet, 24.4.02)