Muinaisessa Kreikassa eli keksijä ja arkkitehti Daidalos, joka kuului Ateenan kuninkaalliseen sukuun. Eräällä pakomatkallaan Daidalos päätyi Kreetan saarelle kuningas Minoksen palvelukseen, joka oli naimisissa Auringon tyttären Pasifaën kanssa. Pahaksi onneksi kuningatar rakastui lahjaksi saamaansa suureen sonniin ja sai sen kanssa hirviölapsen. Minoksen määräyksestä Daidalos rakensi labyrintin syntyneelle lapselle, Minotaurus-hirviölle, joka oli puoleksi ihminen, puoleksi härkä. Labyrintti oli todella taitavasti rakennettu ja koska kuningas Minos oli tyytyväinen rakentajan työhön, hän ei halunnut päästää Daidalosta lähtemään saareltaan. Tai ehkä Daidalos tiesi liikaa kuninkaan synkästä perhesalaisuudesta. Minos heitti Daidaloksen ja keksijän pojan Ikaroksen vankilaan.

Daidalos katsoi ulos vankilansa ikkunasta. "Meri ja maa", hän ajatteli, "ovat Minoksen vallassa. Ilmaa hän ei kuitenkaan hallitse." Nokkela keksijä päätti rakentaa siivet ja lentää niillä pakoon yhdessä Ikaroksen kanssa. Siivet Daidalos rakensi sulista, sitoi ne yhteen narulla ja kiinnitti vahalla. Kun Daidalos kiinnitti siipiä Ikaroksen selkään, hän neuvoi poikaa välttämään auringon kuumuutta ja merta. Muutoin vesipärskeet voisivat kastella sulat tai aurinko sulattaa niitä kiinnittävän vahan.

Aluksi pakomatka sujuikin hyvin: Ikaros muisti ohjeet ja seurasi tarkasti isäänsä. Matkan edetessä Ikaros rohkaistui ja unohti neuvot. Hänen teki mieli lentää korkealle, taivaaseen asti, ja niin uhkarohkea lentäjä lähti nousemaan yhä ylemmäs. Kävi niin kuin isä oli pelännyt: auringon kuumat säteet sulattivat vahan, ja kauhuissaan huutaen, siivettömiä käsiään huitoen, Ikaros tippui mereen. Edellä lentävä Daidalos kääntyi ympäri ja huomasi, ettei Ikaros enää seurannutkaan kannoilla. Peloissaan hän lensi edestakaisin ja huusi poikaansa nimeltä, kunnes huomasi aalloilla kelluvat sulat, jotka kertoivat pojan kohtalosta. Daidalos kirosi omaa taitavuuttaan ja keksijän kykyään. Hän hautasi Ikaroksen ruumiin läheiseen saareen, joka edelleen kantaa tämän nimeä. Myös meri, johon Ikaros hukkui, tunnetaan Ikarianmerenä.

muokattu lainaus © Turun Taidemuseo

e-mail
vieraskirja
index


tammat
oriit
pihatto
muistoissamme


Ikaros
kiertoajelu
päiväjärjestys
tarhaus
pohjapiirrokset


yksityistalli
maksut
tarhaus
säännöt
maneesivuorot


siittola
astutukset
kasvatit
myytävät


kisakalenteri
tallin kisat
MayHar


urokset
nartut
kasvatus
kilpailut

virtuaalitalli || SIM-game stable
© 2003 -Nikita

</body> </html>